Kivihummeri

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Panulirus cygnus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kivihummeri
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Äyriäiset Crustacea
Luokka: Kuoriäyriäiset Malacostraca
Ylälahko: Eucarida
Lahko: Kymmenjalkaiset Decapoda
Osalahko: Langustit Achelata
Heimo: Palinuridae
Suku: Panulirus
Laji: cygnus
Kaksiosainen nimi

Panulirus cygnus
George, 1962

Katso myös

  Kivihummeri Wikispeciesissä
  Kivihummeri Commonsissa

Kivihummeri eli australianlangusti[2] (Panulirus cygnus) on Australian länsirannikolla elävä langustien Palinuridae-heimoon kuuluva suurikokoinen äyrislaji. Kivihummerin selkäkilpi on yleensä 8–10 cm:n pituinen, sen takana on vahva lihaksikas pyrstöosa. Suurimmillaan selkäkilpi on 14 cm, mikä vastaa noin 40 cm:n kokonaispituutta. Eläimen paino voi olla yli 5 kg.[3][4]

Kivihummeri on arvostettu äyriäisherkku, ja sen kaupallinen pyynti on Australiassa erittäin tuottoisaa ja hyvin organisoitu. Vuosisaaliit ovat 10 000 - 11 000 tonnin luokkaa ja saaliin arvo noin 300 miljoonaa Australian dollaria. Pyyntikausi on talvella kesäkuusta marraskuuhun. Kivihummereita myydään elävinä, mutta suurin osa menee kuitenkin vientiin pakastettuina ravunpyrstöinä.[3][5] Kivihummeri on Australian tärkein yksittäinen kalastuskohde, se vastaa 20 %:sta koko maan kala- ja äyriäissaaliista. Se oli ensimmäisiä lajeja, joiden pyynti sertifioitiin ekologisesti kestäväksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Butler, M., Cockcroft, A., MacDiarmid, A. & Wahle, R.: Panulirus cygnus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.8.2014. (englanniksi)
  2. MMM:n asetus kalastus- ja vesiviljelytuotteiden sallituista kauppanimistä (Arkistoitu – Internet Archive). Luettelossa lajilla on kaksi kauppanimeä, "Australian langusti" ja "kivihummeri".
  3. a b Panulirus cygnus Animal Diversity Web. Viitattu 25.4.2009. (englanniksi)
  4. L.B. Holthuis:Panulirus cygnus (Arkistoitu – Internet Archive). Marine Lobsters of the World.
  5. Commercial Fisheries of WA - Western Rock Lobster (Arkistoitu – Internet Archive). The Government of Western Australia, Department of Fisheries.
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.