Pamukkale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pamukkale

Pamukkale on Lounais-Turkissa sijaitseva luonnonilmiökohde. Pamukkale tarkoittaa suomeksi käännettynä "puuvillalinnaa". Pamukkale muodostuu korkeasta pengermaastosta, joka koostuu vitivalkoisista kalkkikivikerroksista. Lämmin (35-50 astetta), kalkkipitoinen vesi virtaa hitaasti alas 100 metriä korkeata kiviseinämää, muodostaen valkoisia tasanteita, tippukiviä ja vesialtaita. Pohjaveden vähennyttyä (asutus ja hotellit kuluttavat vettä), ovat portaat muuttuneet ruskeiksi.

Pamukkale sijaitsee aivan Denizlin ulkopuolella.

Pamukkale on Turkin suosituimpia retkikohteita. Suuret kävijämäärät ovat tuhonneet aluetta. Valkoiset kalliot ovat likaantuneet ja tummuneet. Nykyisin kalkkikivitasanteilla kävely tai altaissa kylpeminen on kiellettyä. Valkoisuutta pyritään ylläpitämään ohjaamalla vettä eri paikkoihin. Pienellä alueella oli mahdollisuus kävellä matalissa altaissa (3/2016)

Uiminen on mahdollista Kleopatra-altaassa, johon mineraalipitoista, +35-asteista vettä johdetaan. Vedellä uskotaan olevan monia ihotauteja ja sydänsairauksia parantavia vaikutuksia. Veden uskotaan myös nuorentavan. Kleopatran allas on hyvin erityislaatuinen. Vesi on kristallinkirkasta ja altaan pohjalla on Kleopatran aikaisia, 2 000 vuotta vanhoja pylväitä ja pilareita.

Huipulla sijaitsee antiikin Hierapolis, muinainen pyhiinvaelluspaikka.

Kohde valittiin kulttuuriarvojen perusteella Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1988.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hierapolis-Pamukkale Unesco. Viitattu 17.5.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]