Paljumelonta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yksikköpaljussa Mikko Mäkelä

Paljumelonta (vir. tünnisõit, engl. tub racing) on Virosta lähtöisin oleva vesiurheilulaji ja kilpamelonta. Siinä melotaan puisissa, määrämittaisissa paljuissa kajakkimelalla viidenkymmenen metrin mittaisia ratoja, jotka sijaitsevat lähtölaiturin ja siitä 25 m:n päähän asetettujen poijujen välissä.

Kilpailuja järjestetään yksikkö- ja kaksikkopaljuissa sekä miesten ja naisten sarjoissa. Yksiköissä parhaat paljumelojat selvittävät radan alle 1,5 minuutin. Voiman ohella menestyminen vaatii hyvää tasapainoa. Taktiikkaan liittyvät mm. melonta-asennon valinta ja paljuun otettavan veden määrä. Vesi antaa tasapainoa, mutta samalla myös lisää vastusta.

Paljumelonnan ensimmäiset SM-kisat järjestettiin Kotkassa vuonna 2005. Myöhempinä vuosina kisat järjestetty elokuussa Pyhtäällä. Viron mestaruudesta on mitelty Tamsalun kunnassa sijaitsevalla Porkuni-järvellä vuoden 2001 kesästä alkaen. Näille avoimille kisoille on kaavailtu MM-statusta. Vuonna 2007 ensi kertaa miesten sarjan voitti Porkunissa suomalainen: Mikko Mäkelä Pyhtäältä. Hän uusi voittonsa myös vuosien 2008 ja 2009 kisoissa. Vuonna 2010 mestaruuden vei Ari Lyijynen[1] Kotkasta. Suomen ja Viron välillä on käyty näytösluontoisesti myös hallimestaruuskisoja sekä viestimaaotteluita.

Japanilainen ja italialainen paljumelonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paljuissa on melottu myös Japanin Iton kaupungissa jo vuodesta 1956 lukien. Mestaruudesta mitellään vuosittain heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina kaupungin keskustan Matsukawa-joella, joen virtaamaa hyödyntäen. Kajakkimelan sijaan kilpailijoilla on kaksi pikkumelaa eikä paljujen kokoa ole yhtenäistetty.

Italialaisen Rietin kaupungin Velino-joen kisoissa melotaan japanilaisesta lajista poiketen yhdellä yksilapaisella melalla.

Rieti ja Ito ovat paitsi Italian ja Japanin paljumelontakeskuksia, myös toistensa ystävyyskaupunkeja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.