Paksuhäntägekko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paksuhäntägekko
Hemitheconyx caudicinctus.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Liskot Sauria
Heimo: Gekot Gekkonidae
Suku: Hemitheconyx
Laji: caudicinctus
Kaksiosainen nimi
Hemitheconyx caudicinctus
(Duméril, 1851)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Paksuhäntägekko Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Paksuhäntägekko Commonsissa

Paksuhäntägekko (Hemitheconyx caudicinctus) kuuluu Eublepharinae-alaheimoon. Samaan alaheimoon kuuluu muutamia muita gekkoja, esimerkiksi kääpiöpaksuhäntä ja leopardigekko. Paksuhäntägekkoa tavataan Länsi-Afrikassa, Senegalista Kameruniin.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paksuhäntä on rauhallinen, "sisäsiisti" ja lempeä. Sisäsiistillä tarkoitetaan tässä yhteydessä, että se ei ulosta minne sattuu vaan valitsee kotinsa läheltä paikan, joka toimii käymälänä.

Paksuhäntägekolla ei ole imukuppivarpaita toisin kuin monilla muilla gekoilla, vaan pienet ja terävät puuhun kiipeilyyn soveltuvat kynnet. Tästä huolimatta ei paksuhäntägekon ruumiinrakenne ole jyrkkien puunrunkojen kanssa taiturointiin soveltuva, vaan kynnet on tarkoitettu enemmänkin tasaisen kiipeilyn varmuudeksi.

Lemmikkinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paksuhäntägekko sopii erinomaisesti lemmikiksi. Terraarion kokovaatimus on 50 litraa gekkoa kohti. Paksuhäntägekot elävät luonnossa yksin, mutta se ei tarkoita etteikö niitä voisi pitää enempää kuin yhtä samassa terraariossa. Urokset alkavat kuitenkin nahistella keskenään. Täysikasvuinen yksilö voi kasvaa 20–30 cm pitkäksi ja elää 30-vuotiaaksi.

  1. Penner, J., Rödel , M.-O., Luiselli, L. & Segniagbeto, G.: Hemitheconyx caudicinctus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 25.6.2014. (englanniksi)
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.