Paavo Kostioja

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Paavo Costiander)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paavo Kostioja

Paavo Kostioja (ent. Costiander, 27. tammikuuta 1891 Nurmijärvi31. heinäkuuta 1943 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä ja oopperalaulaja.

Henkilöhistoria ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kostiojan vanhemmat olivat kauppias Paul Jakob (Paavo) Costiander ja Ida Maria Tilander. Toimitusjohtaja, teollisuusneuvos Reino R. Kostioja oli hänen veljensä.[1] Paavo Kostiojan puoliso vuosina 1918−1926 oli oopperalaulaja Jennie von Thillot.

Kostioja näytteli useissa teattereissa ja toimi ohjaajana ja oopperalaulajana Suomalaisessa Oopperassa. Kostioja näytteli 16 elokuvassa vuosien 1925–1943 aikana. Hänen tunnetuimpia roolejaan ovat muun muassa Huotari elokuvassa Tukkijoella (1928), työnjohtaja Männistö elokuvassa Kahden tanssin välillä (1930) sekä toimittaja Iivari Alhola elokuvassa Olenko minä tullut haaremiin (1932). Näissä kaikissa elokuvissa hän näytteli nimellä Paavo Costiander.

Kostioja ohjasi myös yhden elokuvan, komedian Laivan kannella (1938), jossa hän myös näytteli Kokin osan. Elokuvan miespääosaan Kostioja kiinnitti serkkunsa, näyttelijä Ossi Kostian. Kostioja kuului Aleksis Kiven Seuran perustajajäseniin.

Kostiojan viimeiseksi elokuvarooliksi jäi konstaapelin osa elokuvassa Varuskunnan "pikku" morsian (1943). Hän kuoli samana vuonna ainoastaan 52 vuoden iässä.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reino R. Kostioja Biografiasampo. Viitattu 26.1.2022.