Paahde (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paahde
Holes
DVD-julkaisun kansikuva.
DVD-julkaisun kansikuva.
Ohjaaja Andrew Davis
Käsikirjoittaja Louis Sachar
Tuottaja Andrew Davis
Lowell D. Blak
Teresa Tucker-Davies
Säveltäjä Joel McNeely
Kuvaaja Stephen St. John
Leikkaaja Thomas J. Nordberg
Tuotantosuunnittelija Maher Ahmad
Pukusuunnittelija Aggie Guerard Rodgers
Pääosat Shia LaBeouf
Jon Voight
Sigourney Weaver
Tim Blake Nelson
Patricia Arquette
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walden Media
Walt Disney Pictures
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Netflix
Disney+
Ensi-ilta Yhdysvallat 11. huhtikuuta 2003
Kesto 117 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Paahde (engl. Holes) on Andrew Davisin ohjaama perhe-elokuva vuodelta 2003. Se perustuu kirjailija Louis Sacharin vuonna 1998 kirjoittamaan nuortenromaaniin. Elokuvan levittäjänä toimii Walt Disney Pictures. Elokuva on julkaistu Suomessa sekä dvd:llä että videolla.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stanley Yelnats on ollut koko ikänsä "väärässä paikassa väärään aikaan". Koko suku syyttää siitä Stanleyn isoisän isoisää. Tapahtumat alkavat, kun Stanley kävelee kadulla ja ylhäältä sillalta hänen päähänsä putoavat lenkkarit. Stanley poimii ne, mutta pian tämän jälkeen poliisit pidättävät hänet. Oikeudessa Stanleylle valkenee, että lenkkarit kuuluivat baseball-pelaaja Clyde Livingstonille. Lenkkarit oli aiottu myydä ja lahjoittaa rahat orvoille lapsille. Siksi Stanleyn teko tuomitaan jyrkästi ja hän saa valita, meneekö vankilaan vai puoleksitoista vuodeksi Greenjärven leirille.

Elokuvassa kerrotaan myös Stanleyn suvun varhaisempien jäsenten elämästä. Stanleyn iso-iso-iso-iso-isä Elya Yelnats syntyi Latviassa. Hän rakastui latvialaiseen tyttöön. Tytön isä kuitenkin halusi vastalahjan tytön naittamisesta, ja toinen kosija, vanha mies, tarjosi suurta sikaa. Elya kysyi Madame Zeronilta apua. Hän neuvoi viemään pientä sikaa joka päivä vuorelle juomaan purosta, jotta se kasvaisi. Kun sika olisi riittävän painava, Elyan pitäisi kantaa Madame Zeroni vuorelle tai muuten hänen sukunsa kirottaisiin. Kun kosijaehdokkaiden siat punnittiin, ne olivat yhtä painavia. Näin ollen tyttö sai itse valita miehensä. Tyttö ei tiennyt kenet valitsisi, jolloin Elya suuttui ja lähti Amerikkaan. Koska hän unohti kantaa Madame Zeronin mäelle, hänen sukunsa päälle langetettiin ikuinen kirous. Kirouksen ilmentymänä kerrotaan Stanleyn iso-iso-iso-isästä Stanley I:sta, joka tienasi Amerikassa omaisuuden, mutta rikollinen Kate Barlow ryösti hänet ja hautasi aarteen Greenjärven pohjaan. Stanley I:n uskotaan tarinan mukaan löytäneen turvan "jumalan peukalon alta".

Stanley matkaa bussilla Greenjärvelle, joka on pelkkää autiomaata. Leiriläisten täytyy joka päivä kaivaa kuivuneeseen Greenjärven pohjaan kuoppa "luonnetta kasvattavana" tehtävänä. Leirillä Stanley tapaa joukon poikia, jotka aluksi kohtelevat häntä huonosti. Ainut poikkeus on hiljainen ja alistuva, Zero-niminen poika, joka muiden poikien mukaan puhuu vain Stanleylle. Stanley saa tietää, ettei Zero osaa lukea ja että hänestä ei tiedetä yhtään mitään. Zeron kysyttyä lenkkareista Stanley alkaa uskoa, että Zero tietää asiasta jotain. Zero pyytää Stanleya opettamaan häntä lukemaan. Stanley tekee Zeron kanssa sopimuksen, että Zero kaivaa puolet Stanleyn kuopasta ja näin Stanley jaksaa opettaa häntä.

Elokuvassa kerrotaan Stanleylle tapahtuvien asioiden lomassa myös Greenjärvellä 100 vuotta sitten tapahtuneista asioista. Tummaihoinen sipulinviljelijä Sam rakastuu paikallisen koulun opettajaan Katherineen korjatessaan koulua. Kun herra Walker näkee heidän suutelevan, Sam tapetaan ja Greenjärven koulu poltetaan, koska tummaihoinen mies ei lain mukaan saa suudella vaaleaihoista. Tuskissaan opettaja tappaa seriffin joka ei auttanut häntä ja ryhtyy rikolliseksi. Hänen nimensä rikollisena on Kate Barlow.

Zero karkaa myöhemmin leiriltä ja Stanley lähtee etsimään häntä. Autiomaan ylitettyään pojat kiipeävät vuorelle ja löytävät sieltä puron. Kun Stanley kantaa pahasti uupuneen Zeron vuorelle, hän murtaa sukunsa kirouksen, joka oli alkanut siitä, että Stanleyn isoisän isoisä oli unohtanut kantaa Zeron isoisän isoäidin vuorelle. Zero kertoo Stanleylle varastaneensa kengät joista Stanley tuomittiin. Stanley ja Zero päättävät palata leirille ja kaivaa ylös esineen jonka Stanley aiemmin löysi muttei voinut kaivaa sillä hetkellä ylös.

Yöllä pojat palaavat leiriin ja kaivavat maan alta vanhan arkun, mutta leirin valvojat ja pomo saavat heidät kiinni itse teosta. Pojat aiotaan aluksi vetää pois kuopasta, mutta arkun päällä on myrkyllinen lisko, joten Stanley ja Zero jätetään kuoppaan odottamaan kuolemaa. Liskot eivät kuitenkaan pure poikia, koska he olivat syöneet vuorella sipuleita, jotka antavat suojan keltatäpläliskoja vastaan.

Kirouksen loppumisen takia Greenjärvellä alkaa sataa. Aamulla viranomainen hakee Stanleyn pois ja saa järjestettyä Zeronkin mukaansa. Kotona Stanleyn perhe ja Zero avaavat arkun. Sen sisällä on jalokiviä, jotka eivät kuitenkaan ole kauhean arvokkaita (noin 20 000 dollaria). Siellä on myös arvokkaita papereita, joista Zero ja Stanley saavat molemmat vähän alle miljoonan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Disney's Holes – Now On DVD. Walt Disney Studios Home Entertainment. Arkistoitu 13.2.2010. Viitattu 1.2.2010. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.