PEO-palvelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

PEO-palvelu (Professional Employer Organization) tarkoittaa yritystä, joka tuottaa työnantajille työnvoiman ulkoistuspalveluja. Käytännössä PEO-yritys ryhtyy työntekijöiden nimelliseksi työnantajaksi ja hoitaa muiden muassa rekrytoinnin, palkanlaskennan ja -maksun, työsuhde-etujen hallinnan, koulutuksen ja irtisanomisen. Tätä kutsutaan termillä työnantajakumppanuussuhde (co-employment).

PEO-palvelu on kehitetty alun perin Yhdysvaltojen yritysmaailman tarpeeseen ja PEO-palveluja tarjoavia yrityksiä on eniten Yhdysvalloissa. Vuonna 2010 Yhdysvalloissa toimi noin 700 PEO-yritystä, 50 eri osavaltiossa, kattaen noin 2-3 miljoonaa työntekijää. Euroopassa PEO-palveluja tarjoavia yrityksiä on muun muassa Hollannissa ja Saksassa.

Suomessa on paljon työsuhteeseen liittyviä lakisääteisiä asioita, kuten pakollinen työterveys, eläke- ja tapaturmavakuutukset sekä vero- ja palkkatietojen välittäminen viranomaisille, PEO-malli mahdollistaa, ettei ulkomaisen yrityksen tarvitse osata näitä vaan se voi ostaa hallinnollisen osuuden palveluna.

PEO-palvelut Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa ainoastaan PEO-palveluihin keskittyviä yrityksiä on Bremo Oy. Bremo aloitti PEO-palveluiden tarjoamisen vuoden 2012 alussa.

Administer Groupiin kuuluvat Silta Oy ja Econia Oy tarjoavat asiakkaille PEO-palveluita. Econialla PEO-palveluiden lisäksi tärkeässä roolissa ovat alkutuotannon työpaikat. Tarvetta maatalous- ja puutarhatöissä on pääosin kausityölle huhtikuusta elokuun loppuun. Näistä alkutuotannon työntekijöistä valtaosa on muita kuin suomalaisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]