Pölygraffiti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pölygraffiti Tampereella 2009.

Pölygraffi, myös käänteisgraffiti tai pesugraffiti, on katutaiteen muoto, jossa tehdään väliaikaisia kuvia ja tekstejä poistamalla pölyä tai likaa seiniltä tai muilta pinnoilta.

Pölygraffiti syntyy esimerkiksi pyyhkimällä pölyä sormin ikkunoista tai muista pinnoista. Pesugraffitia käytetään myös kaupallisesti sissimarkkinoinnin muotona, jolloin tarkoituksena on tavoittaa kuluttujia uudella tavallisesta poikkeavalla tavalla. Pölygraffitin vastustajien mukaan siitä on enemmän haittaa kuin tavallisesta graffitista, jos koko rakennus joudutaan puhdistamaanselvennä.

Näkyvillä paikoilla olevat pölygraffitit saavat paljon huomiota. Yritykset, kuten Microsoft ja Smirnoff ovat mainostaneet tuotteitaan pesugraffitin avulla.[1]

Menetelmiä ja tekijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pölygraffitia pidetään ympäristöystävällisenä, koska se on väliaikainen ja biohajoava, eikä siinä kulu materiaaleja kuten värejä tai paperia.

Pölygraffitin tekijöitä vastaan on yritetty nostaa syytteitä, mutta se on ollut hankalaa kuvien väliaikainen ja vähemmän tuhoavan luonteen vuoksi.[2] Englantilaista Paul Curtisia, joka tunnetaan myös nimellä Moose, pidetään alan pioneerina. Hän on joutunut graffiteistaan myös syytteeseen.[3][4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Guardin: Graffiti artist's new form of street art under fire Viitattu 15.5. 2010
  2. NY Times| Viitattu 15.5. 2010
  3. npr.org Viitattu 15.5. 2010
  4. Inhabitat.com Viitattu 15.5. 2010


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]