Päärynäjättikelppi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Päärynälevä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päärynäjättikelppi
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Chromalveolata
Kaari: Ruskeat levät Heterokontophyta
Luokka: Ruskolevät Phaeophyta
Lahko: Laminariales
Heimo: Lessoniaceae
Suku: Macrocystis
Laji: pyrifera
Kaksiosainen nimi

Macrocystis pyrifera
(L.) C. Agardh[1]

Katso myös

  Päärynäjättikelppi Commonsissa

Päärynäjättikelppi[2] eli päärynälevä[3] (Macrocystis pyrifera) on makrolevä, joka voi kasvaa jopa 60 metriä pitkäksi. Se on suurikokoisin tunnettu levälaji ja samalla suurin koko Chromalveolata-kunnan edustaja. Se on yksi viidestä levälajista, joiden metsämäisiä kasvustoja kutsutaan kelppileväksi. Päärynälevien rakenne on kehittynyt varsin erikoistuneeksi: niiden sekovarsi muistuttaa suuresti kasvien juuria, vartta ja lehtiä. Tämä on hyvä esimerkki rinnakkaisista, toisistaan riippumattomista evoluutioprosesseista.

Päärynäjättikelppiä tavataan Pohjois-Amerikan Tyynenmeren puoleisella rannikolla. Se viihtyy alle 40 metrin syvyydessä vesissä, joiden lämpötila pysyy 20 asteen kylmemmällä puolella, mutta lämpimämmässä kuin 5 astetta. Päärynäjättikelppiyksilö voi elää 4-10 vuotta ja sen yksittäinen verso 6-12 kuukautta. Päärynäjättikelppi sisältää paljon jodia, kaliumia ja muita hivenaineita. Sitä on kerätty 1900-luvun alussa potaskan raaka-aineeksi ja nyttemmin muun kemianteollisuuden ja elintarviketuotannon käyttöön.[4] Päärynäjättikelppi kasvaa huomattavan nopeasti, parhaimmillaan 30 cm päivässä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taksonomian lähde: Adl, S. M. et al.: The new higher level classification of eukaryotes with emphasis on the taxonomy of protists. J. Eukaryot. Microbiol., 2005, 52. vsk, nro 5, s. 399–451. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  2. Päärynäjättikelppi – Macrocystis pyrifera Laji.fi. Viitattu 27.8.2022.
  3. Päärynälevä Macrocystis pyrifera Encyclopedia of Life. Viitattu 27.8.2022.
  4. Giant Bladder Kelp
  5. Algaebase