Ovi (Nokia)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nokia-Ovi-logo.jpg

Ovi by Nokia on palvelukokonaisuus, johon on kerätty Nokian aiemmin erillisiä internet-palveluja. Ovi-palveluihin kuuluvat Nokian kartta-, sähköposti-, musiikki-, peli- ja jakopalvelut. Ovi-palvelut ovat käytettävissä verkkoselaimen tai matkapuhelimen kautta.

Nokia osti Jone Nikulan Ovi-lehdeltä oikeudet nimeen huhtikuussa 2008. Samalla yhtiö myös peri vanhan tavaramerkkikiistan englanninkielisen Ovi Magazinen kanssa.[1] Nokia julkisti Ovi-brändin 29. elokuuta 2007.

Toukokuussa 2011 Nokia ilmoitti käyttäjilleen luopuvansa Ovi-brändistä ja brändäävänsä Ovi-palvelut uudelle Nokia-brändin alle kesäkuusta alkaen. Uudelleen brändäyksen on määrä kattaa kaikki maat ja palvelut vuoden 2012 loppuun mennessä.[2]

Ovi-brändin alla toimivat palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovi Music[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovi Music (suom. Ovi Musiikki) on Nokian lanseeraama musiikkikauppa, josta voi ostaa yksittäisiä kappaleita tai albumeita digitaalisessa muodossa. Palvelutoimii verkossa, matkapuhelimessa sekä Nokia Ovi Suite -palvelussa. Ovi music Unlimited on palvelu, jossa musiikkia voi ladata niin paljon kuin haluaa sopimuskauden aikana. Palvelua tarjotaan joidenkin uusien puhelimien mukana lisähintaa vastaan. Suomessa Ovi Music Unlimited -palvelu ollaan ajamassa alas, mutta sitä tarjotaan vielä joissain maissa, kuten Isossa-Britanniassa.

Ovi Music -palvelussa yhden kappaleen hinta on 0,99 tai 1,29 euroa ja yhden albumin hinta 9,99 euroa.

Ovi Store[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovi Store (suom. Ovi Kauppa) on Nokian puhelimille tarkoitettu sovelluskauppa. Sovelluksen voi asentaa puhelimeen ja sen kautta voi ladata erilaisia sovelluksia, kuten pelejä, hyötyohjelmia, teemoja sekä taustakuvia. Osa sovelluksista on maksullisia, jolloin maksu hoidetaan operaattorin kautta.

Sovelluksia voi ladata myös netin kautta lähettämällä ne puhelimeen. Uusimpien tietojen mukaan Ovi Storessa tehdään noin neljä miljoonaa latausta päivittäin yli 30 000 eri sovelluksesta. [3]

Syyskuussa Nokia ilmoitti vaihtaneensa Ovi Storen Nokia Storeksi. Nettisivujen osoitteena toimii kuitenkin vielä store.ovi.com

Ovi Maps[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovi Maps (suom. Ovi Kartat) on Nokian oma karttapalvelu, joka toimii sekä verkossa että uusissa matkapuhelimissa, jossa se toimii tavallisen navigaattorin tavoin. Kartat Ovi Maps -palveluun toimittaa Nokian tytäryhtiö Navteq. Nokia on ilmoittanut aloittavansa katujen kuvaamisen muutaman vuoden sisällä samaan tapaan, kuin Googlen Street View -palvelu.

Matkapuhelimessa toimiakseen maiden kartat on ensin ladattava Nokia Ovi Suiten kautta. Uusimmassa Ovi Maps -versiossa karttojen lataaminen ja päivittäminen on mahdollista myös puhelimella WiFi-yhteyden kautta.

Ovi Maps on Ovi-palvelun käytetyin ominaisuus.

Ovi Mail[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ovi Mail (suom. Ovi Sähköposti) on Ovi-palveluun liitetty sähköpostilaatikko. Palvelun voi liittää voimassa olevaan Ovi-tunnukseen halutessaan. Sähköpostiohjelman Nokialle toimittaa Yahoo. Sähköpostipalvelu avattiin kuluttajille vuonna 2009.

Ovi Mailin saa myös ladattua Nokian uusimpiin matkapuhelimeen erillisenä sovelluksena.

Nokia on pikkuhiljaa yhdistellyt Ovi Mailiin Ovi Calendar ja Contacts -sovellukset, joita ei ole aiemmin käännetty suomeksi. Maaliskuun puolessa välissä vuonna 2011 Nokia ilmoitti myös Ovi Mailin käyttäjille, että palvelua päivitetään ja siihen lisätään mm. pikaviestien integrointi. Päivityksen yhteydessä Ovi Mail siirrettiin kokonaisuudessan Yahoon palvelimille, ja se on osa Yahoo! Mail -palvelua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1]
  2. [2]
  3. Arvopaperi: Elop: Symbian-uutuuksia toimitettiin 5 miljoonaa Arvopaperi. Viitattu 27.1.2011. suomi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.