Ōtsu

Wikipedia
Ohjattu sivulta Otsu
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ōtsu
(大津市 (Ōtsu-shi))
Valtio Japani
Alue Kansai
Prefektuuri Shiga
Hallinto
 – Pormestari Makoto Mekata
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 374,06 km²
Väkiluku (2006) 328 730
 – Tiheys 878,8 as./km²
Symbolit
 – Puu Vuorikirsikka
 – Lintu Naurulokki

Ōtsu (大津市, Ōtsu-shi) on kaupunki Japanissa, Kioton naapurissa Kansain alueella. Se on Shigan prefektuurin pääkaupunki ja sijaitsee Japanin suurimman järven Biwan etelä- ja länsirannalla. Asukkaita on 328 730 (2006) ja pinta-alaltaan se on 374,06 km².

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella, jolloin Kioto oli Japanin pääkaupunki, Ōtsusta muodostui merkittävä kulkureitti itään kohti Edoa eli nykyistä Tokiota. Se oli sekä vesi- että maaliikennejärjestelmien kehityksen keskuspaikka. Nykyäänkin sisävesiliikenteen merkityksen jo vähennyttyä Japanin suurimpia kaupunkeja yhdistävät keskeiset moottoritie- ja rautatieyhteydet kulkevat Otsun kautta.

Liikenteen solmukohdaksi muodostui jo kauan sitten silta nimeltä Karahashi, joka ylittää Biwa-järvestä laskevan Seta-joen. Se oli strategisesti tärkeä sotilaallisiin tarkoituksiin ollen monen taistelun näyttämönä. Tämä historiallinen silta on yhä käytössä, mutta on saanut rinnalleen muita siltoja kasvavan liikenteen tarpeisiin.

Urheilua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvi tarjoaa Ōtsussa hyvät vesiurheilumahdollisuudet. Kaupungissa järjestetään kilpailuja moottoriveneilyssä, purjehduksessa, soudussa ja melonnassa.

Kansainvälisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ōtsussa sijaitsee Japanin suomalainen koulu eli Jasuko, joka perustettiin 1964.

Siipiratasalus liikennöi Biwa-järvellä Ōtsu satamasta.

Ōtsulla on ystävyyskaupunkeja Yhdysvalloissa: Lansing Michigan, Saksassa: Würzburg, Sveitsissä: Interlaken, Kiinassa: Mudanjiang ja Etelä-Koreassa: Kumi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.