Otavan satamarata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Otavan sataman asemarakennus vuonna 2012.

Otavan satamarata on Savon radalta Otavan rautatieasemalta Puulaveden rantaan Otavan satamaan ja Otavan sahalle erkaneva käytöstä poistettu rata, joka valmistui 1891. Radan pituus oli alkuaan 1,8 kilometriä ja myöhemmin 2,5 kilometriä. Otavan satamaan valmistui myös Otavan sataman asemarakennus ja liiteri. Aseman rakennuksiin kuului myös satamaratapihan länsireunalla sijaitsevalla kivisellä laivalaiturilla oleva tavaramakasiini.

Otavan satamaan tuotiin puuta uittamalla ja proomuilla. Sataman alueella toimi kaksi sahalaitosta, Karhulan ja Otavan sahat, jotka käyttivät osan raakapuusta, ja loput kuljetettiin edelleen eteenpäin rautateitse. Satamassa oli myös matkustajaliikennettä, sillä S/S Puulavesi ja S/S Ilmari liikennöivät Otavasta Hirvensalmelle ja Kortesalmelle. Sataman toiminta oli vilkkaimmillaan 1920- ja 1930-luvuilla hiipuen sitten vähitellen 1960- ja 1970-luvuille tultaessa.

Rata palveli Otavan sahan tukkikuljetuksia vuoteen 2009 saakka. Nykyään tukit kuljetetaan kuorma-autoilla ja sahan alueella kulkeneet raiteet on purettu. Koko rataosuus poistettiin virallisesti liikennekäytöstä vuonna 2014, tosin sitä käytettiin vielä vuonna 2017 tavaravaunujen tilapäisenä varastointipaikkana.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Otavan rata 100 vuotta. Resiina 1/1991

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]