Otakar Švec

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Otakar Švecin suunnittelema Stalinin monumentti Prahassa.

Otakar Švec (23. marraskuuta 18923. maaliskuuta 1955) oli tšekkiläinen kuvanveistäjä, joka muistetaan parhaiten Prahan Stalin-monumentin suunnittelusta.

Švec oli Josef Václav Myslbekin ja Jan Štursan oppipoika. Ennen toista maailmansotaa hän suunnitteli muistomerkit uskonpuhdistaja Jan Husille ja Tšekkoslovakian ensimmäiselle presidentille Tomáš Masarykille, mutta saksalaiset tuhosivat molemmat patsaat sodan aikana.

Toisen maailmansodan jälkeen Švec osallistui suunnittelukilpailuun, jonka voittaja sai suunnitella Prahaan muistomerkin Neuvostoliiton johtajalle Josif Stalinille. Švec voitti kilpailun ja suunnitteli Tšekkoslovakian kommunistihallitukselle graniitista veistetyn 15 metrin korkuisen ja 22 metrin levyisen patsaan, joka oli maailman suurin jäljennös Stalinista. Patsaan rakentamiseen kului viisi ja puoli vuotta, ja se paljastettiin vuonna 1955, kaksi vuotta Stalinin kuoleman jälkeen. Švec ei osallistunut patsaan paljastustilaisuuteen, koska hän teki itsemurhan ennen tapahtumaa. Vuonna 1956, vain vuotta Švecin kuolemasta ja patsaan paljastustilaisuudesta, Neuvostoliiton uusi johtaja Nikita Hruštšov tuomitsi Stalinin henkilökultin ja aloitti Stalinin muistomerkkien hävittämisen destalinisaatiossa. Vuoden 1962 marraskuussa Stalinin monumentti tuhottiin 800 kilogrammalla räjähteitä.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Otakar Švec.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.