Puhos (ostoskeskus)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koordinaatit: 60.21358°N, 25.08163°E

Puhos
Puhos nähtynä idästä.
Puhos nähtynä idästä.
Sijainti Itäkeskus, Helsinki
Avattu 1965
Arkkitehti Erkki Karvinen
Liikkeiden määrä noin 20
Kerrospinta-ala 21 000 m²
Kerrosten määrä 2
Kotisivu Puhoksen omistajan sivut
Tämä artikkeli kertoo Helsingin ostoskeskuksesta. Puhos on myös kylä Pudasjärvellä.

Puhos on vuonna 1965 avattu ostoskeskus Helsingin Itäkeskuksessa[1]. Sen suunnitteli Erkki Karvinen ja valmistuttuaan se oli Suomen suurin ostoskeskus.[2] Ostoskeskukseen liittyy myös autohalli ja katolla sijaitseva pysäköintialue. Ostoskeskus on sittemmin rapistunut ja menettänyt elinvoimaansa viereen nousseelle Kauppakeskus Itikselle.

Rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ostoskeskuksen ensimmäinen osa rakennettiin vuosina 1964-1965 kasvavaan Puotinharjun kaupunginosaan.[3] Ensimmäinen osa oli muodoltaan viuhkamainen ja sen valmistuttua vuonna 1965 se oli Suomen suurin ostoskeskus 6 429 m² lattiapinta-alallaan.[4] Keskelle Puhosta rakennettiin suihkulähde ja alueella sijaitsi myös ruohoinen viheriö ja lasten leikkipaikka. Puhoksessa sijaitsevat myös yhdet Suomen ensimmäisistä ulkona sijaitsevista liukuportaista.[5] 1980-luvun lopulla Puhosta laajennettin itään päin kahteen otteeseen ja syntyi Puhoksen uusi puoli, jossa nykyään sijaitsevat mm. Alepa, kuntosali Elixia ja Intersport. Laajennuksien ansioista Puhoksen lattiapinta-ala kasvoi 21 000 m²:iin.[6] Leikkipaikka purettiin ja viheriön paikalle nousi uusia liikkeitä. Vuosituhannen vaihteessa Puhoksesta poistettiin myös suihkulähde. Samoihin aikoihin Puhoksen uuden osan kattoparkkipaikalla järjestettiin kirpputoreja, mutta nykyään toimintaa ei enää juurikaan ole. Nykypäivinä Puhoksen vanha puoli vaikuttaa jokseenkin kuolleelta, sillä uusimmat liikkeet ja palvelut löytyvät juuri Puhoksen uudelta puolelta.

Ostoskeskuksen nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhoksen uusi puoli nähtynä kauppakeskus Itiksestä.

Nimi Puhos tarkoittaa Puotinharjun ostoskeskusta. Nimeä ehdotti nimikilpailussa Kustaa Vilkuna.[7] Muut ehdotukset painottuivat lähinnä sanoihin "ostola" sekä "ostokeskus".lähde?

Puhos ei enää nykyään kuulu virallisesti Puotinharjuun. Vuonna 1996 perustettiin Itäkeskuksen kaupunginosa, johon myös Puhos siirettiin.

Yksityisiä palveluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ostoskeskuksessa toimii 20 yritystä, muun muassa S-marketin helmikuussa 2010 korvannut Alepa, Suomen suurin lemmikkieläinten tarvikekauppa Musti & Mirri ja turkkilainen elintarvikekauppa Alanya. Puhoksessa on myös urheiluliike Intersport, jääkiekkoiluun erikoistunut One More Sport ja kolme pyöräilyliikettä, Bike Planet, System 1 ja Velo & Oxygen. Olutravintoloita Puhoksessa on kaksi, Olut Pankki ja Puotin Krouvi. Puhoksessa on myös osto-myynti-liikkeet Cash Store ja Fida Lähetystori sekä kaksi parturi-kampaamoa Frisyyri ja Parturi Berber. Puhoksesta löytyy myös moskeija ja somalinuorten kokoontumiskahvila.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Puhos.