Oskari Uutela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oskari Uutela (17. syyskuuta 1893 Uurainen17. joulukuuta 1977 Anjalankoski) oli suomalainen kansakoulunopettaja ja kirjailija.

Uutela valmistui kansakoulunopettajaksi Kajaanin seminaarista vuonna 1917 ja toimi sitten opettajana Miehikkälässä ja Sippolassa. Opettajauransa alussa hän toimi opettajana Kiuruveden Luupuveden koulussa, josta hän löysi tulevan puolisonsa. Hän meni naimisiin Lapinniemen tyttären Hilda Säisän kanssa. Heille syntyi neljä poikaa: Seppo, Ahti, Kauko ja Esko, joka kuoli nuorena ammusräjähdyksessä Niinisalossa 3. joulukuuta 1943. Uutela oli innokas radio- ja esperantoharrastaja Sippolassa ollessaan (1923). Hän oli myös ahkera kuoromies. Elämänsä loppupuolen hän asui omakotitalossa Myllykoskella.

Uutelan hiihtoaiheinen urheiluromaani Voittajan latu vie olympialaisiin kuvasi Riku Hakala -nimisen köyhän maalaispojan tietä kahden olympiakultamitalin voittajaksi. Kirjassa kuvattujen talviolympialaisten esikuvana olivat vuoden 1936 Garmisch-Partenkirchenin talviolympialaiset, joissa Kalle Jalkanen hankki Suomelle kultamitalin viestihiihdossa.

Uuteen maahan -niminen romaani kuvaa suomalaisten tuloa ja asettumista Suomenniemelle.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nurmettuneet rauniot, romaani. Suomen opettajain raittiusliitto, 1941.
  • Uuteen maahan, nuorisoromaani. Valistus, 1946.
  • Voittajan latu vie olympialaisiin, urheiluromaani. Karisto, 1944.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]