Orphan Black

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Orphan Black
Orphan Black logo.png
Tyyli sci-fi
draama
trilleri
Kestoaika 43 minuuttia
Tekijä Graeme Manson
John Fawcett
Pääosissa Tatiana Maslany
Dylan Bruce
Jordan Gavaris
Kevin Hanchard
Michael Mando
Maria Doyle Kennedy
Alkuperämaa Kanada, Yhdysvallat
Verkko Yhdysvaltain lippu BBC America
Kanadan lippu Space
Suomen lippu Yle Fem / Yle Areena
Esitetty 30. maaliskuuta 2013 – jatkuu edelleen
Tuotantokausia 2
Jaksoja 20
Tuotanto
Vastaava tuottaja Ivan Schneeberg
David Fortier
Graeme Manson
John Fawcett
Tuotantoyhtiö Bell Media
Temple Street Productions
BBC America
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Orphan Black on kanadalainen scifisarja, jonka lukuisia pääosia näyttelee Tatiana Maslany. Sarjan päähenkilö on Sarah Manning, joka varastaa kaksoisolentonsa Elizabeth Childsin henkilöllisyyden tämän tehtyä itsemurhan.[1]

Televisiossa ensimmäinen sarjan kymmenestä jaksosta esitettiin 30. maaliskuuta 2013 Space-kanavalla Kanadassa ja BBC America -kanavalla Yhdysvalloissa.[2] 2. toukokuuta 2013 julkaistiin tieto sarjan kymmenjaksoisesta toisesta tuotantokaudesta, jonka on määrä alkaa 19. huhtikuuta 2014.[3][4]

Näyttelijät ja hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tatiana Maslany – lukuisia hahmoja, jotka ovat kaikki syntyneet vuonna 1984 keinohedelmöityksestä. Sarjan keskushahmo on pikkurikollinen Sarah Manning. Muihin hahmoihin kuuluvat Elizabeth ”Beth” Childs, rikostutkija; Alison Hendrix, lähiöäiti; Cosima Niehaus, biologiaa opiskeleva luonnontieteiden maisteri; ja Helena, uskonnollinen kiihkoilija ja salamurhaaja.
 • Jordan Gavaris – Felix Dawkins, Sarah'n sijaisveli ja uskottu. Taiteilija, joka tekee sivutyötä prostituoituna.
 • Dylan Bruce – Paul Dierden, entinen sotilas ja Bethin poikaystävä.
 • Kevin Hanchard – Etsivä Arthur Bell, Bethin työpari.
 • Michael Mando – Vic, Sarah'n väkivaltainen huumediilerinä toimiva ex-poikaystävä.
 • Maria Doyle Kennedy – Siobhan ”Mrs. S” Sadler, Sarah'n ja Felixin irlantilainen sijaisäiti, joka toimii myös Sarah'n tyttären, Kiran, huoltajana sillä välin, kun Sarah on poissa.

Sivuhenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Évelyne Brochu – Tri Delphine Cormier, Cosiman tyttöystävä.
 • Kristian Bruun – Donnie Hendrix, Alisonin aviomies.
 • Inga Cadranel – Etsivä Angela Deangelis, Bellin uusi työpari.
 • Millie Davis ja Drew Davis – Gemma ja Oscar Hendrix, Alisonin ja Donnien lapset.
 • Matt Frewer – Tri Aldous Leekie, Dyad-instituutin johtaja ja Neolutionismin kasvot.
 • Ron Lea – Luutnantti Gavin Hardcastle.
 • Natalie Lisinska – Aynsley Norris, Alisonin naapuri.
 • David Richmond-Peck – Olivier Duval.
 • Nicholas Rose – Colin, virkailija ruumishuoneella.
 • Skyler Wexler – Kira, Sarah'n tytär.

Tunnetut kloonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäisen kauden lopussa tunnetaan kymmenen kloonia, jotka tulevat monista eri maista ja ovat erilaisissa elämäntilanteissa. Toista kautta mainostaessa paljastettiin uuden kloonin, Jenniferin, liittyvän sarjaan toisella kaudella.[5] Klooneja tunnetaa siis yhteensä 11.

Nimi Kotimaa Syntymäaika Tilanne
Sarah Manning Yhdistynyt kuningaskunta 15. maaliskuuta 1984 Elossa
Huijari ja varas, joka vie Beth Childsin henkilöllisyyden tämän tehtyä itsemurhan. Hänen tarkoituksensa on alun perin vain käyttää heidän yhdennäköisyyttään hyväkseen tyhjätäkseen naisen pankkitilin, mutta tuleekin vedetyksi mukaan laittoman kloonauksen maailmaan. Sarah'lla on 7-vuotias tytär Kira, sijaisveli Felix ja sijaisäiti Siobhan Sadler.
Elizabeth "Beth" Childs Kanada Syntymätodistus: 1. huhtikuuta 1984
Taulukko: 13. maaliskuuta 1984
Kuollut 23. marraskuuta 2012.
Rikostutkija. Sarja alkaa hänen itsemurhastaan. Ennen sarjan alkua hänet on pidätetty virastaan hänen ammuttuaan klooneja uhanneen siviilin. Beth sai tietää muista klooneista, kun Katja Obinger otti häneen yhteyttä kertoakseen salamurhista Euroopassa. Hän etsi käsiinsä Alisonin ja Cosiman ja liittoutui näiden kanssa. Bethin valvoja oli hänen avomiehensä Paul. Hänen tiedetään myös väärinkäyttäneen erilaisia psyykenlääkkeitä, joita hänelle määrättiin ammuntavälikohtauksen jälkeen.
Alison Hendrix Kanada Syntymätodistus: 4. huhtikuuta 1984
Taulukko: 18. huhtikuuta 1984
Elossa
Lähiössä asuva kahden adoptoidun lapsen äiti. Alison on konservatiivinen, järjestelmällinen ja hyvin suojelevainen perheensä suhteen ja taipuvainen erilaisiin tunteenpurkauksiin epämukavissa tilanteissa. Alison epäili valvojakseen sekä miestään Donnieta että ystäväänsä Aynsleyta, mutta päätyi lopulta jälkimmäiseen ja lopuksi seurasi vierestä hänen kuolemaansa. Kauden päätösjaksossa yleisölle paljastettiin hänen valvojansa olleen koko ajan hänen miehensä.
Cosima Niehaus Yhdysvallat 9. maaliskuuta 1984 Elossa
Mikrobiologian tohtorinopintojaan Minnesotan yliopistossa suorittava opiskelija. Hän ymmärtää klooneista parhaiten heidän syntyperänsä tieteellistä puolta, miksi kloonausprojekti yleensä alkoi ja miksi Helena haluaa tappaa heidät, mutta on hieman liian itsevarma omista kyvyistään. Hän on alun perin Kalifornian San Franciscosta. Cosima osuu oikein arvauksessaan, että hänen tyttöystävänsä Delphine on hänen valvojansa. Myöhemmin Delphine kuitenkin kertoo olevansa Cosiman puolella ja olevansa valmis pettämään Neolutionistit. Cosima kärsii Katjan tavoin hengitystiesairaudesta, joka saa hänet yskimään verta. Hän ei kuitenkaan ole kertonut tästä vielä kenellekään muulle kuin Delphinelle.

Cosiman hahmo perustuu sarjan tiedekonsultti Cosima Herteriin.[6]

Helena Ukraina 15. maaliskuuta 1984 Elossa[7]
Salamurhaaja, joka on vastuussa Katjan ja luultavasti myös muiden eurooppalaisten kloonien kuolemista. Helenan synnyinäiti piilotti hänet ukrainalaiseen luostariin, jolloin Neolutionistit kadottivat hänet, eikä Helenalla siis ole valvojaa. Hänen sukunimensä ei ole tiedossa. Helena on häiriintynyt uskonnollinen fanaatikko ja henkisesti äärimmäisen epätasapainoinen. Hän vietti koko elämänsä Neolutionisteja vastaan olevaan Prolethean-järjestöön kuuluvan Tomasin manipuloimana ja uskoi olevansa ”alkuperäinen”, kun taas kaikki muut olivat syntisiä kopioita. Helena uskoi hänen velvollisuutensa olevan hankkiutua eroon muista klooneista.

Helenalla ja Sarah'lla on sama synnyinäiti eli he ovat kaksosia. Kauden päätösjaksossa Sarah ampuu Helenan tämän tapettua ensin heidän äitinsä.

Katja Obinger Saksa 24. maaliskuuta 1984 Kuollut 25. marraskuuta 2012.
Toinen Sarah'n kohtaamista klooneista, joka tuli Helenan tappamaksi. Katja otti yhteyden Bethiin ja kertoi hänelle kloonien olemassaolosta ja siitä, että heitä oli murhattu Euroopassa. Ennen kuolemaansa Katja sairasti hengitystien sairautta, joka sai hänet yskimään verta.
Rachel Duncan Tuntematon Tuntematon Elossa
Neolutionistien kasvattama Rachel työskentelee kloonien luojille. Hänen syntymäaikaansa tai kansallisuuttaan ei tiedetä, vaikkakin hänen aksentistaan päätellen on mahdollista, että hänellä on siteitä Isoon-Britanniaan.
Danielle Fournier Ranska Syntymätodistus: 20. maaliskuuta 1984
Taulukko: 12. maaliskuuta 1984
Kuollut 24. syyskuuta 2012.
Oletetaan kuolleen ennen sarjan alkua.
Aryanna Giordano Italia Syntymätodistus: 4. huhtikuuta 1984
Taulukko: 28. huhtikuuta 1984
Kuollut 11. huhtikuuta 2012.
Oletetaan kuolleen ennen sarjan alkua.
Janika Zingler Itävalta 10. maaliskuuta 1984 Kuollut 13. heinäkuuta 2012.
Oletetaan kuolleen ennen sarjan alkua.
Jennifer Fitzsimmons Yhdysvallat Tuntematon Elossa
Opettaja ja uimavalmentaja Yhdysvaltain Keskilännestä. Hän sairastaa samaa hengitystien sairautta kuin Katja ja Cosima, sai hoitoa sairauteensa Dyad-instituutissa ja tallensi kokemuksensa videopäiväkirjaan. Jenniferin valvojana toimi hänen poikaystävänsä, mutta hän ei ole tietoinen syntyperästään.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkien ensimmäisen kauden jaksojen nimet ovat lainauksia Charles Darwinin Lajien synnystä.

# (sarja) # (kausi) Nimi Ohjaaja Käsikirjoittaja Esityspäivä
1 1 Natural Selection John Fawcett Graeme Manson 30. maaliskuuta 2013
23. marraskuuta 2012. Sarah Manning todistaa kaksoisolentonsa Beth Childsin itsemurhan ja varastaa hänen henkilöllisyytensä. Hänen tarkoituksensa on tyhjentää Bethin pankkitili, saada tyttärensä Kira takaisin ja aloittaa uusi elämä jossain muualla, mutta Sarah joutuukin osaksi mysteeriä. Miksi Sarah ja Beth näyttävät identtisiltä ja miksi Beth tappoi itsensä? 
2 2 Instinct John Fawcett Graeme Manson 6. huhtikuuta 2013
Sarah esiintyy toisena kaksoisolentonaan, Katjana, saadakseen haltuunsa salaperäisen salkun. Sarah joutuu syvemmälle mysteerin syövereihin ja tapaa Alisonin – jälleen uuden kaksoisolennon, joka saattaa pystyä antamaan hänelle ne vastaukset, joita hän kaipaa. 
3 3 Variation Under Nature David Frazee Graeme Manson 13. huhtikuuta 2013
Sarah tapaa uuden kaksoisolennon, Cosiman. Cosima ja Alison paljastavat kaiken tietämänsä salaliitosta – kuten sen, että he ovat toistensa klooneja. Bethin roolissa Sarah tutkii hautaamansa ruumiin kuolemaa. 
4 4 Effects of External Conditions Grant Harvey Karen Walton 20. huhtikuuta 2013
Alison esiintyy Sarah'na sillä välin kun Sarah itse tapaa henkilön, joka on vastuussa muiden kloonien kuolemista. 
5 5 Conditions of Existence T.J. Scott Alex Levine 27. huhtikuuta 2013
Naiset saavat tietää valvojistaan – heidän elämässään olevista ihmisistä, joiden tehtävä on tarkkailla heitä ja heidän tekemisiään. He ryhtyvät kukin selvittämään omia valvojiaan. 
6 6 Variations Under Domestication John Fawcett Will Pascoe 4. toukokuuta 2013
Alison epäilee miestään valvojakseen ja alkaa hiillostaa häntä kuumaliimapyssyn avulla. 
7 7 Parts Developed in an Unusual Manner Brett Sullivan Tony Elliott 11. toukokuuta 2013
Neolutionisteille selviää, ettei Sarah ole Beth, ja Helena näyttäytyy Sarah'lle jälleen. Delphine sysii Cosimaa lähemmäs tri Leekietä. Poliisi alkaa päästä tutkimuksissaan lähemmäs totuutta. 
8 8 Entangled Bank Ken Girotti Karen Walton 18. toukokuuta 2013
Paul yrittää peitellä Sarah'n olemassaoloa ja Alison hautoo kostoa epäilemälleen valvojalle. 
9 9 Unconscious Selection T.J. Scott Alex Levine 25. toukokuuta 2013
Sarah pelastaa Helenan Tomasin luota ja joutuu päättämään, mitä tekee tämän kanssa. Cosima joutuu kohtaamaan totuuden Delphinestä ja Sarah tapaa synnyinäitinsä ensimmäistä kertaa. 
10 10 Endless Forms Most Beautiful John Fawcett Graeme Manson 1. kesäkuuta 2013
Alison, Cosima ja Sarah pohtivat, onko heidän luojiinsa luottaminen; Cosima ja Delphine yrittävät selvittää mysteeriä kloonien perimässä; Sarah'lle selviää lisää hänen syntyperästään ja yhteydestään Helenaan. 

Kausi 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja uusittiin kymmenjaksoiselle toiselle kaudelle 2. toukokuuta 2013. Toinen kausi alkaa 19. huhtikuuta 2014.[4][8] Kaudella tulee mukaan joitakin uusia sivuhahmoja: Cal Morrison (Michiel Huisman), yksi Sarah'n entisistä rakastajista; Henrik ”Hank” Johanssen (Peter Outerbridge), uskonnollinen Prolethean-johtaja, joka on kloonitiedettä vastaan; Mark (Ari Millen), yksi Johanssenin hartaimmista seuraajista; ja Marian Bowles (Michelle Forbes), Rachelin pomo Dyad-instituutissa.[9][10] Toisella kaudella nähdään vierailevassa roolissa Patrick J. Adams, joka esittää Jesseä, jonka elämä muuttuu dramaattisesti hänen jouduttuaan kontaktiin joidenkin kloonien kanssa.[11]

Kaikki toisen kauden jaksojen nimet ovat lainauksia Sir Francis Baconin teoksista.

# (sarja) # (kausi) Nimi Ohjaaja Käsikirjoittaja Esityspäivä
11 1 Nature Under Constraint and Vexed[12] John Fawcett Graeme Manson 19. huhtikuuta 2014[12]
 
12 2 Governed By Sound Reason and True Religion[12] TBA TBA 26. huhtikuuta 2014[12]
 
13 3 Mingling Its Own Nature With It[12] TBA TBA 3. toukokuuta 2014[12]
 
14 4 Governed As It Were By Chance[12] TBA TBA 10. toukokuuta 2014[12]
 
15 5 TBA TBA 17. toukokuuta 2014[12]
 
16 6 TBA TBA 24. toukokuuta 2014[12]
 
17 7 TBA TBA 31. toukokuuta 2014[12]
 
18 8 TBA TBA 7. kesäkuuta 2014[12]
 
19 9 TBA TBA 14. kesäkuuta 2014[12]
 
20 10 TBA TBA 21. kesäkuuta 2014[12]
 
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja on saanut enimmäkseen positiivisia arvosteluja ja se saavutti Metacritic-sivustolla sadasta pisteestä 73.[13]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Palkinto Kategoria Ehdokkaat Tulos
2013 Critics' Choice Television Award[14] Paras naisnäyttelijä draamasarjassa Tatiana Maslany Voitti
Television Critics Association Awards[15] Paras yksilösuoritus draamasarjassa
Paras uusi ohjelma Orphan Black Ehdokkuus
Young Hollywood Awards[16] Paras naisnäyttelijä läpimurtoroolissa Tatiana Maslany Voitti
EWwy Award[17] Paras naisnäyttelijä draamasarjassa
Paras draamasarja Orphan Black
Tubey Award[18] Aliarvostetuin sarja
Paras uusi sarja
2014 Satellite Awards[19] Paras televisio- tai minisarja Ehdokkuus
Paras naisnäyttelijä draamasarjassa Tatiana Maslany Ehdokkuus
People's Choice Awards[20] Paras naisnäyttelijä (sci-fi/fantasia) Ehdokkuus
Golden Globe[21] Paras naisnäyttelijä draamasarjassa
Canadian Screen Awards[22] Paras naisnäyttelijä draamasarjan pääosassa Voitti
Paras draamasarja Orphan Black Voitti
Paras puvustus "Instinct" Ehdokkuus
Paras ohjaus draamasarjassa "Endless Forms Most Beautiful" Voitti
Paras kuvaus draamasarjassa Voitti
Paras käsikirjoitus draamasarjassa "Natural Selection" Voitti
"Unconscious Selection" Ehdokkuus
Paras leikkaus draamasarjassa Voitti
Paras lavastus fiktiivisessä sarjassa "Conditions of Existence" Voitti
Paras miessivuosa draamasarjassa Michael Mando Ehdokkuus
Kevin Hanchard Ehdokkuus
Jordan Gavaris Voitti
Paras naissivuosa draamasarjassa Maria Doyle Kennedy Voitti
Paras vieraileva näyttelijä draamasarjassa Natalie Lisinska Voitti
GLAAD Media Award[23] Paras draamasarja Orphan Black Odottaa
Gracie Award Paras naisnäyttelijä läpimurtoroolissa Tatiana Maslany Voitti
Peabody-palkinto[24] Peabody-palkinto Orphan Black Voitti

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. About the Show BBC America. Viitattu 21. maaliskuuta 2013.
 2. Orphan Black Space. Viitattu 28. maaliskuuta 2013.
 3. Orphan Black Renewed for Season 2 2. toukokuuta 2013. TVLine. Viitattu 26. heinäkuuta 2013.
 4. a b Orphan Black's Return Date Is Set — Season 2 Teaser Follows Sarah's Search for Answers TVLine. 23. marraskuuta 2013. Viitattu 24. marraskuuta 2013.
 5. 'Orphan Black': Meet the new clone! -- EXCLUSIVE VIDEO Entertainment Weekly. 13. maaliskuuta 2014. Viitattu 13. maaliskuuta 2014.
 6. Q&A with Orphan Black's science consultant 29. maaliskuuta 2013. Space. Viitattu 26. heinäkuuta 2013.
 7. The Orphan Black Showrunners Answer Vulture Readers’ Burning Questions 21. kesäkuuta 2013. Vulture. Viitattu 10. elokuuta 2013.
 8. 'Orphan Black' Renewed for Season 2 by BBC America 2. toukokuuta 2013. TV by the Numbers. Viitattu 7. toukokuuta 2013.
 9. Orphan Black Exclusive: Nashville, Nikita Actors Among Season 2's New Additions 11. lokakuuta 2013. TVLine. Viitattu 18. lokakuuta 2013.
 10. Orphan Black Books Michelle Forbes for Arc 11. tammikuuta 2014. TVLine. Viitattu 28. tammikuuta 2014.
 11. Orphan Black Casts Superfan Patrick J. Adams 10. joulukuuta 2013. TVLine. Viitattu 28. tammikuuta 2014.
 12. a b c d e f g h i j k l m n Shows A-Z - orphan black on bbc america The Futon Critic. Viitattu 14. maaliskuuta 2014.
 13. Orphan Black: Season 1 Metacritic. Viitattu 8. kesäkuuta 2013.
 14. Critics' Choice Awards: Big Bang Theory, Orphan Black Star and Breaking Bad Win Big — Plus: Kudos for Southland, Parenthood Faves 10. kesäkuuta 2013. TVLine. Viitattu 11. kesäkuuta 2013.
 15. Tatiana Maslany, Game of Thrones, Breaking Bad, The Americans, Bunheads, Parks and Rec, Big Bang Among Winners at 2013 TCA Awards 3. elokuuta 2013. TVLine. Viitattu 4. elokuuta 2013.
 16. Orphan Black's Tatiana Maslany, PLL and Game of Thrones Stars Land Young Hollywood Awards 18. heinäkuuta 2013. TVLine. Viitattu 5. elokuuta 2013.
 17. EWwy Awards 2013: Meet Your 10 Winners! Entertainment Weekly. 13. syyskuuta 2013. Viitattu 13. syyskuuta 2013.
 18. Tubey Awards 2013: Scripted TV Shows 17. syyskuuta 2013. Television Without Pity. Viitattu 20. syyskuuta 2013.
 19. ’12 Years a Slave’ Tops Satellite Award Nominations 2. joulukuuta 2013. TheWrap. Viitattu 5. joulukuuta 2013.
 20. 2014 People's Choice Awards: Glee, Grey's, Sons, Good Wife, Castle, NCIS, Gellar Among Nominees 5. marraskuuta 2013. TVLine. Viitattu 5. joulukuuta 2013.
 21. Golden Globes: House of Cards, The Good Wife, Candelabra and Breaking Bad Lead Noms; Parks & Rec, Brooklyn, Spader and Maslany Score Nods 12. joulukuuta 2013. TVLine. Viitattu 12. joulukuuta 2013.
 22. 2014 CANADIAN SCREEN AWARDS Television Nominations 13. tammikuuta 2014. Canadian Screen Awards. Viitattu 16. tammikuuta 2014.
 23. GLAAD Media Awards Noms Unveiled 30. tammikuuta 2014. Deadline.com. Viitattu 31. tammikuuta 2014.
 24. Orphan Black (BBC America) 2. huhtikuuta 2014. Peabody Awards. Viitattu 2. huhtikuuta 2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]