Orphan Black

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Orphan Black
Tyyli science fiction
draama
trilleri
Kestoaika 43 minuuttia
Luoja(t) Graeme Manson
John Fawcett
Pääosissa Tatiana Maslany
Dylan Bruce
Jordan Gavaris
Kevin Hanchard
Michael Mando
Maria Doyle Kennedy
Alkuperämaa Kanada
Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat BBC America
Kanada Space
Suomi Yle Fem / Yle Areena
Esitetty 30. maaliskuuta 2013
 – 12. elokuuta 2017
Tuotantokausia 5
Jaksoja 50 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t) Ivan Schneeberg
David Fortier
Graeme Manson
John Fawcett
Tuotantoyhtiö(t) Bell Media
Temple Street Productions
BBC America
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Orphan Blackin näyttelijät Ari Millen, Kristian Bruun, Maria Doyle Kennedy, Dylan Bruce, Jordan Gavaris ja Tatiana Maslany
Tatiana Maslany vuoden 2013 Comic-Conissa.

Orphan Black on kanadalainen scifisarja, jonka loivat Graeme Manson ja John Fawcett. Sen esittäminen alkoi 30. maaliskuuta 2013 Space-kanavalla Kanadassa ja BBC America -kanavalla Yhdysvalloissa.[1]

Sarjan päähenkilö on Sarah Manning, joka varastaa kaksoisolentonsa Elizabeth Childsin henkilöllisyyden tämän tehtyä itsemurhan. Pian hänelle selviää Elizabethin olleen vain yksi monista klooneista. Sarjan lukuisia pääosia näyttelee Tatiana Maslany.

Sarja herättää ajatuksia ihmisten kloonaamisen eettisistä ja moraalisista puolista sekä ihmisen yksilöllisestä identiteetistä.[2]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orphan Black on Bell Median kehittämä sarja, jonka tuotannosta vastaavat yhdysvaltalaiset Temple Street Productions ja BBC America -mediatalot.[3]

2. toukokuuta 2013 julkaistiin tieto sarjan kymmenjaksoisesta toisesta tuotantokaudesta, jonka esittäminen aloitettiin 19. huhtikuuta 2014.[4][5] 9. heinäkuuta 2014 vahvistettiin kymmenenjaksoinen kolmas kausi, jonka ensimmäinen jakso esitettiin 18. huhtikuuta 2015.[6] Neljäs kausi alkoi 14. huhtikuuta 2016.[7] Viides ja viimeinen kausi vahvistettiin kesäkuussa 2016. Se esitettiin vuonna 2017.[8]

Kuvaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohtaukset joissa on useita klooneja kuvataan käyttäen Time Vampire -nimistä kuvaustekniikkaa liikkeentunnistuskameroilla.[9] Tämä tarkoittaa kohtauksen kuvaamista kolmeen kertaan: ensin Maslany näyttelee yhtä klooneistaan ja hänen sijaisnäyttelijänsä Kathryn Alexandre näyttelee toista kloonia.[10] Toinen kuvauskerta tehdään Maslanyn ja Alexandren vaihdettua rooleja. Kolmas kerta tehdään ilman näyttelijöitä, jolloin mukaan otetaan kameran liike. Kuvausmateriaalin jälkikäsittelyssä kohtaukset yhdistetään, jolloin vain Maslanyn esittämät hahmot jäävät näkyviin.

Toisen tuotantokauden päätösjakson tanssikohtauksen, jossa on mukana useampia klooneja, kuvaamiseen tarvittiin kaksi päivää ja monta sijaisnäyttelijää. Geoff Scottilta ja hänen Intelligent Creatures VFX -tiimiltään meni paljon aikaa kohtauksen editoimiseen.[11]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tatiana Maslany   useita klooneja, joista kaikki ovat syntyneet vuonna 1984 koeputkihedelmöityksen avulla.  
 Dylan Bruce   Paul Dierden, entinen armeijan palkkasotilas. Bethin poikaystävä ja tarkkailija.  
 Jordan Gavaris   Felix Dawkins, Sarahin sijaisveli. Taiteilija ja prostituoitu.  
 Kevin Hanchard   Etsivä Arthur Bell, Bethin työpari.  
 Michael Mando   Victor Schmidt, huumediileri ja Sarah’n entinen poikaystävä.  
 Maria Doyle Kennedy   Siobhan Sadler, Sarahin ja Felixin sijaisäiti.  
 Matt Frewer   Tohtori Aldous Leekie, Dyad-instituutin ja neolutionistien johtaja.  
 Évelyne Brochu   Tohtori Delphine Cormier, Cosiman tarkkailija ja tyttöystävä.  
 Ari Millen   Mark Rollins, protheleaani.  
 Kristian Bruun   Donnie Hendrix, Alisonin aviomies.  

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Jaksot Ensiesitys
Avausjakso Päätösjakso
1 10 30. maaliskuuta 2013 1. kesäkuuta 2013
2 10 19. huhtikuuta 2014 21. kesäkuuta 2014
3 10 18. huhtikuuta 2015 20. kesäkuuta 2015
4 10 14. huhtikuuta 2016 16. kesäkuuta 2016
5 10 10. kesäkuuta 2017 12. elokkuuta 2017

Kloonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kauden lopussa tunnetaan kymmenen kloonia, jotka tulevat monista eri maista ja ovat erilaisissa elämäntilanteissa. Toisella kaudella paljastuu uusia klooneja, kuten Jennifer, joka sairastaa samaa hengityshäiriötä kuin Katja ja Cosima.[12]

Yhteensä klooneja tunnetaan Leda-projektista 20 ja Castor-projektista 6.

Projekti Leda
Nimi Kotimaa Syntymäaika Tilanne
Sarah Manning Yhdistynyt kuningaskunta 15. maaliskuuta 1984 Elossa
Huijari ja varas, joka vie Beth Childsin henkilöllisyyden tämän tehtyä itsemurhan. Hänen tarkoituksensa on alun perin vain käyttää heidän yhdennäköisyyttään hyväkseen tyhjätäkseen naisen pankkitilin, mutta tuleekin vedetyksi mukaan laittoman kloonauksen maailmaan. Sarahilla on 7-vuotias tytär Kira, sijaisveli Felix ja sijaisäiti Siobhan Sadler.
Elizabeth "Beth" Childs Kanada Syntymätodistus: 1. huhtikuuta 1984
Taulukko: 13. maaliskuuta 1984
Kuollut 23. marraskuuta 2012.
Rikostutkija. Sarja alkaa hänen itsemurhastaan. Ennen sarjan alkua hänet on pidätetty virastaan hänen ammuttuaan klooneja uhanneen siviilin. Beth sai tietää muista klooneista, kun Katja Obinger otti häneen yhteyttä kertoakseen salamurhista Euroopassa. Hän etsi käsiinsä Alisonin ja Cosiman ja liittoutui näiden kanssa. Bethin valvoja oli hänen avomiehensä Paul. Hänen tiedetään myös väärinkäyttäneen erilaisia psyykenlääkkeitä, joita hänelle määrättiin ammuntavälikohtauksen jälkeen.
Alison Hendrix Kanada Syntymätodistus: 4. huhtikuuta 1984
Taulukko: 18. huhtikuuta 1984
Elossa
Lähiössä asuva kahden adoptoidun lapsen äiti. Alison on konservatiivinen, järjestelmällinen ja hyvin suojelevainen perheensä suhteen ja taipuvainen erilaisiin tunteenpurkauksiin epämukavissa tilanteissa. Alison epäili valvojakseen sekä miestään Donnieta että ystäväänsä Aynsleyta, mutta päätyi lopulta jälkimmäiseen ja lopuksi seurasi vierestä hänen kuolemaansa. Kauden päätösjaksossa yleisölle paljastettiin hänen valvojansa olleen koko ajan hänen miehensä.
Cosima Niehaus Yhdysvallat 9. maaliskuuta 1984 Elossa
Mikrobiologian tohtorinopintojaan Minnesotan yliopistossa suorittava opiskelija. Hän ymmärtää klooneista parhaiten heidän syntyperänsä tieteellistä puolta, miksi kloonausprojekti yleensä alkoi ja miksi Helena haluaa tappaa heidät, mutta on hieman liian itsevarma omista kyvyistään. Hän on alun perin Kalifornian San Franciscosta. Cosima osuu oikein arvauksessaan, että hänen tyttöystävänsä Delphine on hänen valvojansa. Myöhemmin Delphine kuitenkin kertoo olevansa Cosiman puolella ja olevansa valmis pettämään Neolutionistit. Cosima kärsii Katjan tavoin hengitystiesairaudesta, joka saa hänet yskimään verta. Hän ei kuitenkaan ole kertonut tästä vielä kenellekään muulle kuin Delphinelle.

Cosiman hahmo perustuu sarjan tiedekonsultti Cosima Herteriin.[13]

Helena Ukraina 15. maaliskuuta 1984 Elossa[14]
Salamurhaaja, joka on vastuussa Katjan ja luultavasti myös muiden eurooppalaisten kloonien kuolemista. Helenan synnyinäiti piilotti hänet ukrainalaiseen luostariin, jolloin Neolutionistit kadottivat hänet, eikä Helenalla siis ole valvojaa. Hänen sukunimensä ei ole tiedossa. Helena on häiriintynyt uskonnollinen fanaatikko ja henkisesti äärimmäisen epätasapainoinen. Hän vietti koko elämänsä Neolutionisteja vastaan olevaan Prolethean-järjestöön kuuluvan Tomasin manipuloimana ja uskoi olevansa ”alkuperäinen”, kun taas kaikki muut olivat syntisiä kopioita. Helena uskoi hänen velvollisuutensa olevan hankkiutua eroon muista klooneista.

Helenalla ja Sarah'lla on sama synnyinäiti eli he ovat kaksosia. Kauden päätösjaksossa Sarah ampuu Helenan tämän tapettua ensin heidän äitinsä.

Katja Obinger Saksa 24. maaliskuuta 1984 Kuollut 25. marraskuuta 2012.
Toinen Sarah'n kohtaamista klooneista, joka tuli Helenan tappamaksi. Katja otti yhteyden Bethiin ja kertoi hänelle kloonien olemassaolosta ja siitä, että heitä oli murhattu Euroopassa. Ennen kuolemaansa Katja sairasti hengitystien sairautta, joka sai hänet yskimään verta.
Rachel Duncan Englanti 1984 Elossa
Neolutionistien kasvattama Rachel työskentelee kloonien luojille. Hänen syntymäaikaansa tai kansallisuuttaan ei tiedetä, vaikkakin hänen aksentistaan päätellen on mahdollista, että hänellä on siteitä Isoon-Britanniaan.
Danielle Fournier Ranska Syntymätodistus: 20. maaliskuuta 1984
Taulukko: 12. maaliskuuta 1984
Kuollut 24. syyskuuta 2012.
Oletetaan kuolleen ennen sarjan alkua.
Aryanna Giordano Italia Syntymätodistus: 4. huhtikuuta 1984
Taulukko: 28. huhtikuuta 1984
Kuollut 11. huhtikuuta 2012.
Oletetaan kuolleen ennen sarjan alkua.
Janika Zingler Itävalta 10. maaliskuuta 1984 Kuollut 13. heinäkuuta 2012.
Oletetaan kuolleen ennen sarjan alkua.
Jennifer Fitzsimmons Yhdysvallat 1984 Kuollut
Opettaja ja uimavalmentaja Yhdysvaltain Keskilännestä. Hän sairastaa samaa hengitystien sairautta kuin Katja ja Cosima, sai hoitoa sairauteensa Dyad-instituutissa ja tallensi kokemuksensa videopäiväkirjaan. Jenniferin valvojana toimi hänen poikaystävänsä, mutta hän ei ole tietoinen syntyperästään.
Tony Sawicki Yhdysvallat 1984 Elossa
Muunsukupuolinen klooni, joka elättää itsensä varkauksilla. Tony oppii klooneista Sarahilta ja Felixiltä. Hänellä oli myös lyhyt romanttinen suhde Felixin kanssa.
Charlotte Bowles Tuntematon 2006 Elossa
Kahdeksanvuotias Charlotte on ainoa hengissä oleva klooni 400:n yrityksen jälkeen. Hänet on adoptoinut Marion Bowles.
Krystal Goderitch Kanada 5. toukokuuta 1984 Elossa
Krystal ei ole tietoinen muista klooneista. Hän on naiivi, mutta ei tyhmä. Krystalin poikaystävä oli tarkkailija, kunnes Castor-klooni tappoi hänet sivullisena henkilönä ampumavälikohtauksessa.
Veera "MK / Mika" Suominen Suomi Kuollut
6 nimetöntä kloonia Suomi 1984 Kuollut
Ferdinand ja Topside surmasi kuusi toisistaan tietoisia olleita klooneja Helsingissä.
1 nimetön klooni Puola 1984 Kuollut
Puolassa asuva klooni, joka kuoli hengitystiesairauden takia. Delphine antoi hänen laboratoriotuloksensa Cosimalle nähtäväksi.
Projekti Castor
Nimi Tilanne
Mark Rollins Elossa
Painajaisten piinaama entinen sotilas joka on lojaali Henrik Johanssenille. Hän ja Gracie ovat virallisesti naimisissa.[15]
Miller Kuollut
Hänen ensimmäinen identiteettinsä oli alikersantti Styles. Myöhemmin hänet tunnettiin nimellä Miller.
Rudy[16] Kuollut
Rudya pidetään vankina Marion Bowles'n talossa. Häntä kutsutaan myös nimellä Scarface.
Seth Kuollut
Viiksekäs miesklooni. Manson kuvailee häntä sanoin "a little below Rudy in the pecking order".[17]
Parsons Kuollut
Parsons oli Dr. Coadyn ja muiden sotilaslääkäreiden koekaniini erilaisille epäinhimillisille testeille. Hän pyytää Helenan lopettamaan oman kärsimyksensä.
Abel Johanssen Kuollut
Abel kuoli nopeasti syntymänsä jälkeen. Hänet loi Henrik Johanssen varastetun alkuperäisen Castorin DNA:sta.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja on saanut enimmäkseen positiivisia arvosteluja ja sen ensimmäinen kausi saavutti Metacritic-sivustolla 73/100 pistettä.[18]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Palkinto Kategoria Ehdokkaat Tulos
2013 Critics' Choice Television Award[19] Paras naisnäyttelijä draamasarjassa Tatiana Maslany Voitto
Television Critics Association Awards[20] Paras yksilösuoritus draamasarjassa
Paras uusi ohjelma Orphan Black Ehdokkuus
Young Hollywood Awards[21] Paras naisnäyttelijä läpimurtoroolissa Tatiana Maslany Voitto
EWwy Award[22] Paras naisnäyttelijä draamasarjassa
Paras draamasarja Orphan Black
Tubey Award[23] Aliarvostetuin sarja
Paras uusi sarja
2014 Satellite Awards[24] Paras televisio- tai minisarja Ehdokkuus
Paras naisnäyttelijä draamasarjassa Tatiana Maslany Ehdokkuus
People's Choice Awards[25] Paras naisnäyttelijä (sci-fi/fantasia) Ehdokkuus
Golden Globe[26] Paras naisnäyttelijä draamasarjassa
Canadian Screen Awards[27] Paras naisnäyttelijä draamasarjan pääosassa Voitto
Paras draamasarja Orphan Black Voitto
Paras puvustus "Instinct" Ehdokkuus
Paras ohjaus draamasarjassa "Endless Forms Most Beautiful" Voitto
Paras kuvaus draamasarjassa Voitto
Paras käsikirjoitus draamasarjassa "Natural Selection" Voitto
"Unconscious Selection" Ehdokkuus
Paras leikkaus draamasarjassa Voitto
Paras lavastus fiktiivisessä sarjassa "Conditions of Existence" Voitto
Paras miessivuosa draamasarjassa Michael Mando Ehdokkuus
Kevin Hanchard Ehdokkuus
Jordan Gavaris Voitto
Paras naissivuosa draamasarjassa Maria Doyle Kennedy Voitto
Paras vieraileva näyttelijä draamasarjassa Natalie Lisinska Voitto
Peabody-palkinto[28] Peabody-palkinto Orphan Black Voitto
GLAAD Media Award[29] Paras draamasarja Orphan Black Ehdokkuus
Gracie Award Paras naisnäyttelijä läpimurtoroolissa Tatiana Maslany Voitto
Writers Guild of Canada Award[30] Draama sarjat "Variations Under Domestication"
"Unconscious Selection" Ehdokkuus
"Parts Developed in an Unusual Manner"
Canadian Cinema Editors Award[31] Paras editointi pitkässä tv-sarjassa Variation Under Nature Voitto
"Unconscious Selection" Ehdokkuus
Critics' Choice Television Award[32] Paras naisnäyttelijä draamasarjan pääosassa Tatiana Maslany Voitto
Television Critics Association Award[33] Paras näyttelijäsuoritus draamasarjassa Tatiana Maslany Ehdokkuus
Constellation Award[34] Paras miesnäyttelijä (scifi jaksossa) Jordan Gavaris Voitto
Paras naisnäyttelijä (scifi jaksossa) Tatiana Maslany
Parasta Kanadasta scifi elokuvalle tai tv-sarjalle
Vuoden 2013 paras scifi-sarja Orphan Black
Vuoden 2013 paras scifi-jakson käsikirjoitus "Variations Under Domestication" Ehdokkuus
EWwy Award[35] Paras näyttelijä draamasarjassa Tatiana Maslany Ehdokkuus
Paras sivunäyttelijä draamasarjassa Jordan Gavaris
Hugo-palkinto[36] Hugo-palkinto parhaalle dramaattiselle tv-sarjan jaksolle "Variations Under Domestication" Ehdokkuus
Directors Guild of Canada[37] Parhaiten ohjattu tv-sarja John Fawcett Ehdokkuus
Paras draamasarja Orphan Black
Paras editointi Stephen Lawrence
2015 SAG-palkinto[38] Paras naisnäyttelijä draamasarjassa Tatiana Maslany Ehdokkuus
Kolmas Canadian Screen Awards[39]
Shaw Media -palkinto parhaalle draamasarjalle Orphan Black Voitto
Paras draamasarjan ohjaus TJ Scott – "Mingling Its Own Nature With It"
Paras teemamusiikki Trevor Yuile – "By Means Which Have Never Yet Been Tried"
Paras kuvitus draamasarjassa Aaron Morton – "By Means Which Have Never Yet Been Tried"
Paras leikkaus draamasarjassa D. Gillian Truster – "Governed as It Were By Chance"
Paras taide ja kuvitus scifi-sarjassa Liz Calderhead, John Dondertman – "Things Which Have Never Yet Been Done"
Paras äänimaailma draamasarjassa Tom Bjelic, Hervig Gayer, John Laing, Dale Lennon, Rudy Michael, Stephan Traub, Marilee Yorston – "By Means Which Have Never Yet Been Tried" Ehdokkuus
Parhaat visuaaliset efectit Anthony DeChellis, Eric Doiron, Nathan Larouche, Lon Molnar, Geoff D.E. Scott, Sarah Wormsbecher – "By Means Which Have Never Yet Been Tried"
Paras draamasarjan käsikirjoitus Graeme Manson – "By Means Which Have Never Yet Been Tried" Voitto
Graeme Manson, Karen Walton – "Governed by Sound Reason and True Religion" Ehdokkuus
Paras näyttelijäryhmä Sharon Forrest, Susan Forrest – "Governed by Sound Reason and True Religion" Voitto
Shaw Media -palkinto parhaalle päänäyttelijälle jatkuvassa sarjassa Tatiana Maslany – "By Means Which Have Never Yet Been Tried"
Paras sivupääosa draamasarjassa

Series

Jordan Gavaris – "Mingling Its Own Nature With It"
Hugo-palkinto[40] Hugo-palkinto parhaalle dramaattiselle tv-sarjan jaksolle "By Means Which Have Never Yet Been Tried" Ehdokkuus

Spin-off[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2017 Japanissa Fuji TV -kanvalla aloitettiin esittämään Orphan Black – 7 Genes (jap. オーファン・ブラック 暴走遺伝子) -nimistä uudelleenfilmatisoitua Orphan Black -sarjaa. Sen päänäyttelijänä on myös laulajana tutuksi tullut Kang Ji-young.[41][42]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Orphan Black Space. Viitattu 28.3.2013. (englanniksi)
  2. About the Show BBC America. Viitattu 21.3.2013. (englanniksi)
  3. SPACE Orders New Original Drama Series ORPHAN BLACK BellMedia. Viitattu 16.6.2015. (englanniksi)
  4. Michael Ausiello: Orphan Black Renewed for Season 2 2.5.2013. TVLine. Arkistoitu 27.7.2013. Viitattu 26.7.2013. (englanniksi)
  5. Megan Masters: Orphan Black's Return Date Is Set — Season 2 Teaser Follows Sarah's Search for Answers TVLine. 23.11.2013. Arkistoitu 25.11.2013. Viitattu 24.11.2013. (englanniksi)
  6. Philiana Ng: BBC America Renews 'Orphan Black' for Season 3 hollywoodreporter.com. 9.7.2014. hollywoodreporter.com. Viitattu 14.4.2015. (englanniksi)
  7. Prudom, Laura: ‘Orphan Black’ Season 4 Premiere Date and Trailer Revealed Variety.com. 18.2.2016. Viitattu 2.9.2016. (englanniksi)
  8. Prudom, Laura: ‘Orphan Black’ Renewed for Fifth and Final Season Variety.com. 16.6.2016. Viitattu 10.9.2016. (englanniksi)
  9. io9.com Orphan Black reveals how it can film three Tatiana Maslanys at once (englanniksi)
  10. buzzfeed.com Meet The Woman (Besides Tatiana Maslany) Who Plays Every Single "Orphan Black" Clone (englanniksi)
  11. bbcamerica.com The Hive Recap: By Means Which Have Never Yet Been Tried (englanniksi)
  12. Dalton Ross: 'Orphan Black': Meet the new clone! -- EXCLUSIVE VIDEO Entertainment Weekly. 13.3.2014. Viitattu 13.3.2014. (englanniksi)
  13. Q&A with Orphan Black's science consultant 29.3.2013. Space. Viitattu 26.7.2013. (englanniksi)
  14. Denise Martin: The Orphan Black Showrunners Answer Vulture Readers’ Burning Questions 21.6.2013. Vulture. Viitattu 10.8.2013. (englanniksi)
  15. Natalie Abrams: 'Orphan Black' scoop: The Castor clones are self-aware ew.com. 17.1.2015. Viitattu 14.4.2015. (englanniksi)
  16. Ross Dalton: Check out the exclusive first 'Orphan Black' season 3 image (with intel from creator Graeme Manson) ew.com. 17.1.2015. Viitattu 14.4.2015. (englanniksi)
  17. Beard Lanford: Orphan Black FIRST LOOK: 2 Sets of Clones Brace for War in Season 3 people.com. 17.3.2015. Viitattu 14.4.2015. (englanniksi)
  18. Orphan Black: Season 1 Metacritic. Viitattu 8.6.2013. (englanniksi)
  19. Webb Mitovich: Critics' Choice Awards: Big Bang Theory, Orphan Black Star and Breaking Bad Win Big — Plus: Kudos for Southland, Parenthood Faves 10.6.2013. TVLine. Viitattu 11.6.2013. (englanniksi)
  20. Michael Ausiello: Tatiana Maslany, Game of Thrones, Breaking Bad, The Americans, Bunheads, Parks and Rec, Big Bang Among Winners at 2013 TCA Awards 3.8.2013. TVLine. Viitattu 4.8.2013. (englanniksi)
  21. Michael Slezak: Orphan Black's Tatiana Maslany, PLL and Game of Thrones Stars Land Young Hollywood Awards 18.8.2013. TVLine. Arkistoitu 15.8.2013. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
  22. EWwy Awards 2013: Meet Your 10 Winners! Entertainment Weekly. 13.9.2013. Arkistoitu 21.9.2013. Viitattu 13.9.2013. (englanniksi)
  23. Tubey Awards 2013: Scripted TV Shows 17.9.2013. Television Without Pity. Arkistoitu 20.9.2013. Viitattu 20.9.2013. (englanniksi)
  24. Steve Pond: ’12 Years a Slave’ Tops Satellite Award Nominations 2.12.2013. TheWrap. Arkistoitu 21.1.2014. Viitattu 5.12.2013. (englanniksi)
  25. Michael Ausiello: 2014 People's Choice Awards: Glee, Grey's, Sons, Good Wife, Castle, NCIS, Gellar Among Nominees 5.11.2013. TVLine. Viitattu 5.11.2013. (englanniksi)
  26. Webb Mitovich: Golden Globes: House of Cards, The Good Wife, Candelabra and Breaking Bad Lead Noms; Parks & Rec, Brooklyn, Spader and Maslany Score Nods 12.12.2013. TVLine. Viitattu 12.12.2013. (englanniksi)
  27. 2014 CANADIAN SCREEN AWARDS Television Nominations (sivut 1, 17, 20, 27, 28, 33, 40, 41, 44) 13.1.2014. Canadian Screen Awards. Arkistoitu 1.2.2016. Viitattu 16.1.2014. (englanniksi)
  28. Orphan Black (BBC America) 2.4.2014. Peabody Awards. Viitattu 2.4.2014. (englanniksi)
  29. GLAAD Media Awards Noms Unveiled 30.1.2014. Deadline.com. Viitattu 31.1.2014. (englanniksi)
  30. Current Awards 2014 5.6.2014. Writers Guild of Canada. Arkistoitu 25.4.2014. Viitattu 28.4.2014. (englanniksi)
  31. Announcing the winners of the 4th Annual Canadian Cinema Editors Awards: 5.6.2014. Canadian Cinema Editors. Arkistoitu 9.5.2014. Viitattu 20.6.2014. (englanniksi)
  32. Orphan Black's Tatiana Maslany up for Critics' Choice Television Award The Star. 28.5.2014. Viitattu 19.6.2014. (englanniksi)
  33. The Full List of 2014 TCA Awards Nominees: True Detective, The Good Wife, Sleepy Hollow, and More 27.5.2014. TV.com. Arkistoitu 31.5.2014. Viitattu 19.6.2014. (englanniksi)
  34. The 2014 Results! 5.7.2014. Constellations. Arkistoitu 15.7.2011. Viitattu 18.8.2014. (englanniksi)
  35. EWwy Awards 2014: Meet Your Winners ! Entertainment Weekly. 18.8.2014. Arkistoitu 19.8.2014. Viitattu 18.8.2014. (englanniksi)
  36. 2014 Hugo Awards 19.4.2014. The Hugo Awards. Viitattu 19.4.2014. (englanniksi)
  37. The Directors of Guild of Canada Honours the Best in the Business at the 13th Annual DGC Awards 25.10.2014. Directors Guild of Canada. Viitattu 11.12.2014. (englanniksi)
  38. Webb Mitovich: SAG Awards: Modern Family, Thrones, Homeland, Boardwalk, Cards Lead Noms; Mad Men Shut Out; HTGAWM, Maslany and Aduba Get Nods 10.12.2014. TVLine. Viitattu 10.12.2014. (englanniksi)
  39. 2015 CANADIAN SCREEN AWARDS Television Nominations academy.ca. 13.1.2015. Arkistoitu 15.1.2015. Viitattu 13.1.2015. (englanniksi)
  40. 2015 Hugo Awards 4.4.2015. The Hugo Awards. Viitattu 6.4.2014. (englanniksi)
  41. Patrick Frater: ATF: BBC America’s ‘Orphan Black’ Remade for Japan Variety. 29.11.2017. Viitattu 31.10.2019. (englanniksi)
  42. BBC - Original award-winning Orphan Black to be made for Japanese audience - Media Centre www.bbc.co.uk. Viitattu 31.10.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]