Opinto-ohjaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Opinto-ohjaus (peruskouluissa oppilaanohjaus) on peruskouluissa, lukioissa ja ammattioppilaitoksissa toteutettava toiminta ja oppiaine, joka pyrkii ohjaamaan oppilaita ja opiskelijoita opiskelussa ja jatko-opintoja koskevissa kysymyksissä sekä ohjaamaan opiskelijat työelämään.

Opinto-ohjaukseen kuuluu oppilaiden ja opiskelijoiden auttaminen aine- ja kurssivalinnoissa, auttaminen oppimisongelmissa sekä henkilökohtainen ohjaus. Opinto- ja oppilaanohjaus on paljolti oppilaiden ja opiskelijoiden, opettajien ja huoltajien yhteistoimintaa. Oppilaanohjaus tutustuttaa oppilaita myös työntekoon järjestämällä tutustumiskäyntejä yrityksiin ja toteuttamalla käytännön tutustumista työelämään, työelämään tutustumisjaksoja eli työelämätietoutta. Opinto-ohjaus ohjaa opiskelijoita myös oman opinto-ohjelman suunnittelussa.

Opinto-ohjaajilta (lyhenne opo[1]) ja oppilaanohjaajilta vaadittavat koulutus, työkokemus ja muut ehdot esitetään oppilaitoslainsäädännössä.lähde? Yleensä viran pätevyyteen vaaditaan oikean oppilaitosmuodon opettajapätevyys ja ohjausopinnot; kasvatustieteen alempi korkeakoulututkinto ja kasvatustieteen maisterin tutkinnot. Siinä missä peruskouluissa voi yksi henkilö olla keskittynyt ainoastaan oppilaanohjaajan työhön, opinto-ohjaajat hoitavat usein myös jotakin muuta opettajan virkaa. Opinto- ja oppilaanohjaajien työllisyystilanne on ollut pitkään vakaa, mutta 2000-luvulla pätevistä ohjaajista on ollut puutetta.lähde?

Opinto- ja oppilaanohjaajan lisäksi opinto- ja oppilaanohjausta antaa usein ryhmänohjaaja, muut opettajat, rehtori sekä tuutorit ja tukioppilaat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 25.04.2013. Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 16.6.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.