Bebelplatz

Wikipedia
Ohjattu sivulta Opernplatz
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Berliinin Bebelplatz, silloinen Opernplatz, vuonna 1875.
Kirjarovio vuonna 1933.

Bebelplatz (alun perin Opernplatz; vuosina 1910–1947 Kaiser-Franz-Joseph-Platz) on aukio Berliinin keskustassa, Unter den Linden -bulevardin varrella. Sitä ympäröivät Berliinin vanha oopperatalo (nykyinen Staatsoper Unter den Linden), Hedwigin katedraali, niin sanottu Vanha Kirjasto (Alte Bibliothek) sekä Humboldt-yliopiston päärakennus. Nykyisen nimensä aukio sai vuonna 1947 sosialistipoliitikko August Bebelin mukaan.

Tämä edustava, 1700-luvulla rakennettu aukio kuuluu Berliinin historiallisen keskustan nähtävyyksiin, joskin sen toteutus jäi paljon vaatimattomammaksi kuin alun perin oli kaavailtu. Fredrik Suuren alkuperäisenä suunnitelmana oli rakentaa vielä laajempi kokonaisuus (Forum Fridericianum), johon olisi kuulunut muun muassa uusi kuninkaanlinna.

Muuten kuin arkkitehtuurinsa puolesta aukio tunnetaan lähinnä yhdestä sen historiaan liittyvästä ikävästä tapahtumasta: kirjaroviosta, jonka natsimieliset opiskelijajärjestöt toimeenpanivat siellä 10. toukokuuta 1933. Roviolla poltettiin tuhansia natsien mielestä sopimattomia kirjoja, joukossa esimerkiksi Sigmund Freudin ja Karl Marxin teoksia. Tapahtumasta kertoo nykyään muistomerkki, joka koostuu aukion alle rakennetusta, vaaleaseinäisestä tilasta, joka on täynnä tyhjiä kirjahyllyjä. Tilaan voi nähdä aukion keskellä olevan lasisen levyn kautta. Muistomerkkiin kuuluu myös pronssilevy, johon on kaiverrettu runoilija Heinrich Heinen vuonna 1821 kirjoittamat, lopulta todeksi osoittautuneet sanat: ”Se oli vasta pelkkää alkusoittoa; kun poltetaan kirjoja, poltetaan lopulta myös ihmisiä”. Humboldtin yliopiston opiskelijat järjestävät vuosittain kirjamyyjäiset aukiolla muistuttaakseen tapahtumasta.

United Buddy Bears -karhupatsaiden näyttely pidettiin kolmannen kerran Berliinin kaupungin aukiolla vuonna 2006. Näyttely muodostui yli 140:stä karhupatsaasta, jokainen kahden metrin korkuinen ja eri taiteilijan muotoilema. Bebelplatzin käyttö näyttelypaikkana pysyy kiistanalaisena vaikean menneisyytensä vuoksi, ja kiista lähti uudelleen käyntiin, kun aukiolle pystytettiin talvella luistinrata ja Berliinin muotiviikolla juhlateltta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bebelplatz Berliinin kaupungin viralliset sivut. (saksaksi)
Bebelplatz vuonna 2006.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Forum Fridericianum.

Koordinaatit: 52°30′59″N, 13°23′38″E