Operaatio Swarmer

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
UH-60 Black Hawk-helikoptereita operaatio Swarmerissa. Kuva: Sgt 1st class Antony Joseph, US Army 16.3.2006 Defenselink/DoD

Operaatio Swarmer on Yhdysvaltain armeijan Irakin koalitiojoukkojen ja Irakin uuden armeijan 16. maaliskuuta 2006 aloittama sotilasoperaatio, minkä tarkoituksena on kukistaa Irakin Salah Ad Dinn maakunnassa sijaitsevan Samarran kaupungin luoteispuolella oleva vastarinta. Operaatioon ryhdyttiin sen jälkeen kun neuvottelut Irakin hallituksessa ajautuivat umpikujaan.

Operaatioon liittyy 1 500 sotilasta, 200 ajoneuvoa ja 60 Black Hawk-, Apache- sekä Chinook -helikopteria. Operaatio on ilmaoperaationa laajin sitten 2003 Irakin valtauksen, mutta sotilasmäärältään se on vähäisempi kuin Fallujahin, Ramadi ja Najafin operaatiot. Siihen osallistuu muun muassa Yhdysvaltain 101. maahanlaskudivisioonan yksiköitä, muun muassa 29. ratsuväkirykmentti. Irakin armeijasta operaatioon osallistuu kenraali Abdel Jabbarin komentama neljännen divisioonan ensimmäinen prikaati. Yhteensä operaatiossa on 850 irakilaista ja 700 yhdysvaltalaista sotilasta. Monikansallisten joukkojen komentaja kenraaliluutnatti Peter Chiarelli mainitsi operaation suoritettavan pääasiassa irakilaisten toimesta, mikä ei olisi ollut mahdollista 11 kuukautta aikaisemmin.

CH-47 Chinook-helikopteri operaatio Swarmerissa. Kuva: Petty Officer 3rd class Shawn Hussong, US Navy 16.3.2006 Operation Iraqi Freedom/Official Website of the Multi-National Force-Iraq

22. helmikuuta 2006 Samarran lähellä räjäytettiin pommi šiiamoskeijassa, mistä seuranneissa levottomuuksissa Irakissa on kuollut 500 ihmistä.

Joukkojen ensimmäinen kohde oli Al-Jalam 2500 hehtaarin laajuinen alue, mistä vastarintamiesten etsinnät alkoivat. Seuraavana päivänä etsinnät jatkuivat talvivehnäpelloilla ja maatalousrakennuksissa. Kiinni on jäänyt yhdeksi vastarinnan johtajiksi epäilty baathistinen Jaish Mohammed-liikkeen johtaja.

Operaation tarkoituksena on estää alueeseen tukeutuva vastarinta ja vastarinnan mahdollistava aseiden, muun muassa 120 mm:n, 170 mm:n rakettien, 130 mm:n kranaatinheitinammusten sekä SA-7 ohjusten kätkeminen.

Joukot ovat löytäneet kranaatinheitinten ammuksia, muoviräjähdettä sekä räjähteiden kauko-ohjaukseen tarvittavia puhelimia. 17 Samarrassa kiinni otettua on vapautettu. Etsinnässä löytyi kuusi peittämätöntä asekätköä.

Korean sodan aikainen harjoitus Swarmer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvallat suoritti Korean sodan aikana toukokuussa 1950 harjoitus Swarmerin Pohjois-Carolinassa Fort Braggin lähellä. Harjoitukseen osallistui Yhdysvaltain 11. maahanlaskudivisioona Korean sotaa varten.

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.