Oona Kiviranta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oona Kiviranta
Sara Lohiniva Oona Kivirannan roolissa helmikuussa 2008 esitetyssä jaksossa.
Sara Lohiniva Oona Kivirannan roolissa
helmikuussa 2008 esitetyssä jaksossa.
Näyttelijä(t) Sara Lohiniva (2007–2010)
Wilhelmiina Seppä (2004–2006)
Anni Weppling (2003–2004)
Linnea Lindström (2003–2004)
Kesto 2003–2006, 2007–2010
Ensi-
esiintyminen
Osa 785: Kari ja Laura kokevat elämän ihmeen (11. syyskuuta 2003)
Viimeinen
esiintyminen
Osa 1855: Oona ja Miro saavat vielä yhden tilaisuuden (22. tammikuuta 2010)
Henkilötiedot
Koko nimi Oona Eila Marjaana Kiviranta
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Suomi Oulu
Asuinpaikka Ranska Ranska
Suhteet
Vanhemmat Kari Taalasmaa
Laura Kiviranta
Sisarukset Sauli Kiviranta (velipuoli)
Benjamin Taalasmaa (adoptioveli)
Tukku Taalasmaa (velipuoli, pikkuserkku)
Puoliso(t) Miro Holm
Lapset Oonan ja Miron yhteinen lapsi
Isovanhemmat Seppo Taalasmaa
Ulla Taalasmaa
Eila Kiviranta
Lauran isä (ei ole esiintynyt sarjassa)
Tädit ja sedät Elina Taalasmaa (tätipuoli)
Mirja Mattila (isotäti)
Serkut Onni Taalasmaa (kuollut)
Toivo Taalasmaa (adoptioserkku)
Muut sukulaiset Salla Taalasmaa (äidin serkku)
Ressu Mattila (pikkuserkku)

Oona Eila Marjaana[1] Kiviranta on kuvitteellinen hahmo televisiosarjassa Salatut elämät. Vuosina 2007–2010 häntä näytteli Sara Lohiniva. Aiemmin häntä ovat näytelleet Anni Weppling ja Linnea Lindström vuosina 2003–2004 sekä Wilhelmiina Seppä vuosina 2004–2006. Hahmo poistui sarjasta toistaiseksi vuonna 2010. Tämän jälkeen hän on esiintynyt sarjaan perustuvassa elokuvassa Nightmare – painajainen merellä, joka sai ensi-iltansa loppuvuodesta 2012, sekä vuonna 2014 sen jatko-osassa Nightmare 2 – Painajainen jatkuu.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oona on Kari Taalasmaan ja Laura Kivirannan tytär. Oona syntyi Lauran ollessaan kotipaikkakunnallaan Oulussa selvittämässä ajatuksiaan, kun Kari oli joutunut rikollisille teille ja tätä odotti oikeudenkäynti. Nykyään Oona asuu Ranskassa puolisonsa Miro Holmin kanssa ja heillä on yhteinen lapsi, jota ei ole sarjassa näytetty. Oonalla on Sauli-niminen velipuoli äitinsä puolelta. Oonan ollessa tarhaikäinen, Sauli muutti Australiaan, mutta lähetti sieltä Oonalle toisinaan postikortteja. Karin adoptiopoika Benjamin Taalasmaa on Oonan adoptioveli. Oonan isänpuoleiset isovanhemmat ovat Ulla ja Seppo Taalasmaa. Äidin puolelta hänellä on isoäiti Eila Kiviranta. Oonalla oli myös jonkin aikaa narsistinen isäpuoli nimeltä Aaro Vaalanne, jota hän pelkäsi. Oonan ristiäisissä hänen kummeikseen nimitettiin Karin sisko Elina Taalasmaa ja tämän silloinen puoliso Daniel Ojala. Teini-ikäisenä Oona muutti äitinsä luota Taalasmaille asumaan isänsä kanssa, koska Oonan äiti Laura joutui Karin pyynnöstä mielisairaalaan Keski-Suomeen nähtyään jatkuvasti pahoja harhoja entisestä miehestään Aarosta.

Luonne ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leikki-ikäisen, ruskeahiuksisen, Oonan lempilelu oli Karin ostama Moppe-koira, joka oli Oonalle todella tärkeä ja rakas unilelu. Kerran se oli kateissa, mistä syystä Oona oli surullinen. Sittemmin se löytyi Aaron auton takakontista, kun Aaro opetti Saulia ajamaan autoa. Aaro oli piilottanut sen sinne tahallaan, koska lelu oli Karin ostama. Moppe oli Oonan mukana vielä teini-ikäisenäkin. Nuorempana Oona oli ainakin hetkellisesti kiinnostunut hevosista ja vanhempana häntä kiinnostivat japanilainen kulttuuri sekä manga. Oonalla oli teini-ikäisenä mustat rastat ja persoonallinen tyyli, minkä hyväksyminen oli hänen äidilleen, Lauralle, hankalaa. Häntä kiinnosti myös japanilaiset pehmolelut. Kerran hänen poikaystävänsä Miro lahjoitti hänelle sellaisen.

Vanhemmat Laura ja Kari, isovanhemmat Seppo ja Ulla, Sauli-veli, Elina-täti ja nykyinen puoliso Miro ovat olleet Oonalle tosi tärkeitä. Lauraa kohtaan Oona on ollut ylisuojeleva Aaron takia. Kerran Oona auttoi Lauran pakoon mielisairaalasta.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oonalla on yhteensä ollut neljä näyttelijää, vuonna 2004 Oonan vauvanäyttelijät vaihtuivat hieman alle kouluikäiseen näyttelijään. Ala-asteen aloittanut Oona poistui isänsä kanssa asumaan Tampereelle vuonna 2006. Vuonna 2007 Oonan saapuessa takaisin Pihlajakadulle näyttelijä vaihtui, koska hahmo oli kasvanut teini-ikäiseksi. Syksyllä 2007 hänen palatessaan hänen kerrottiin olevan 14-vuotias.[2] Hän asui alun perin äitinsä kanssa Pihlajakadulla, mutta muutti samaan rappuun isänsä Karin luo, jossa myös hänen isoisänsä Seppo asui.

Pienenä Oona ampui vahingossa parhaan ystävänsä Nikon äitiä Jenniä jalkaan, kun he löysivät Nikon kanssa Aaron virka-aseen lukitusta laatikosta ja ase laukesi. Kun Pihlajakatu 23 B:n hissi oli rakennusvaiheessa, Oona putosi hissikuiluun seurauksena siitä, että oli mennyt leikkimään liian lähelle kuilun reunaa. Teini-ikäisenä Oona pelasti Eero Vanalan parakista, missä Aaro piti Eeroa vankina.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Salattujen elämien spin-off-elokuvassa Nightmare – Painajainen merellä Oona lähti Peppi ja Sergei Kuulan seurueen mukana näiden häämatkaristeilylle. He kohtaavat siellä myös Miron ja Sampo Kaukovaaran, jotka ovat esittelemässä Jardinin tuotteita laivalla. Kun heitä aletaan uhkailla ja risteily on vähällä päättyä huonosti, Oona antaa Mirolle anteeksi, he suutelevat ja päättävät jatkaa seurustelua. Myös Oonan hiustyyli on muuttunut hänen sarjasta poistumisensa jälkeen. Elokuvassa hänellä on lyhyet oranssihtavat hiukset. Elokuvan jatko-osassa Nightmare 2 – Painajainen jatkuu Oona ja Miro kutsutaan Jiri Viitamäen perustamaan kesäkahvilaan lomasaarelle. Saarella Miro kosii Oonaa, joka suostui kosintaan Kari Taalasmaan yrittäessä kuitenkin estää Miron aikeet mennä naimisiin Oonan kanssa. Kun saarella alkaa tapahtumaan kummia, joutuvat Miro ja Kari pitämään yhtä ja pääsevät lopulta sopuun. Oona ja Miro kertovat myös odottavansa ensimmäistä lastaan ja Kari onnitteleekin tulevia vanhempia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rakkauselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joonatan Sievinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oonan ensimmäinen poikaystävä, Joonatan Sievinen, jätti Sofia Salinin ihastuttuaan Oonaan, joka oli tällöin Sofian hyvä ystävä. Oona ei aluksi suostunut seurustelemaan Joonatanin kanssa, ettei loukkaisi Sofiaa, mutta myöhemmin hän uskaltautui suutelemaan Joonatania. Sofia sattui todistamaan tilanteen Pihlajakatu 23:n rapussa ja katkaisi välit Oonaan. Myöhemmin heistä tuli uudelleen ystäviä Sofian oppiessa hyväksymään Oonan ja Joonatanin suhteen. Joonatan oli Oonan tukena tämän äidin, Lauran, kärsiessä vakavista mielenterveysongelmista. Suhteensa loppupuolella Oona ja Joonatan olivat pahasti riidoissa ja Oonaan ihastunut, naapurissa asuva, Miro Holm pahensi riitoja tahallaan. Lopulta Oona ja Joonatan erosivat.

Miro Holm[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oonan ja Miro Holmin välit olivat aluksi huonot ja he riitelivät lähes aina. He tutustuivat Oonan muuttaessa Lauran ja hänen entisestä asunnosta isänsä Karin asuntoon kahta kerrosta alemmas. Miro auttoi Oonaa muutossa ja he ystävystyivät. Miron äitipuoli oli tällöin Lauran serkku Salla Mattila, joka jäi asumaan Lauran vanhaan asuntoon. Tutustuttuaan paremmin muihin pihlajakatulaisiin nuoriin, Miro kiusasi Oonan silloista poikaystävää Joonatania, mistä Oona oli vihainen. Oonan ja Miron välit viilenivät entisestään, kunnes Miro kertoi Oonalle pitävänsä hänestä romanttisessa mielessä. Miro ja Oona alkoivat seurustella ja myöhemmin muuttivat Sallan luokse asumaan ja menivät kihloihin.

Myöhemmin Japanista Suomeen vaihto-oppilaaksi tullut Noa Okada vei Oonan majatalo Amandaan syömään. Isabella Holm antoi tietoisesti heille alkoholipitoista kuohuviiniä, vaikka nämä olivat pyytäneet alkoholitonta. Oona suuteli humalassa Noaa, minkä seurauksena hän lähti veljensä Saulin luokse Australiaan selvittämään tunteitaan. Oonan ollessa Australiassa, Peppi Puolakka kertoi vahingossa Mirolle, että se oli todellisuudessa Oona, joka suuteli Noaa eikä päin vastoin. Oona suuttui ja katkaisi välinsä Peppiin. Miro päätti jättää Oonan ja päätyi sänkyyn Pepin kanssa.

Pepin ja Miron yhden illan jutun seurauksena Peppi tuli raskaaksi. Peppi päätti aluksi pitää lapsen, mutta päätyi lopulta tekemään abortin. Oona järkyttyi Isabellan kertoessa totuuden. Hän jätti Miron eikä hyväksynyt Pepin anteeksipyyntöä. Rakastavaiset eivät meinanneet saada välejään selvitettyä. Oona päätti lähteä isänsä, äitipuolensa Noora Aution sekä tämän adoptiolapsen Benjaminin kanssa Keniaan. Miro päätti lähteä isänsä Jarkko Peltosen ja tämän naisystävän Tanja Jääskeläisen perässä Ranskaan. Oona ja Miro tapasivat lentokentällä ja sopivat riitansa. Siitä huolimatta molemmat lähtivät omiin suuntiinsa. Näin Oona poistui sarjasta vuonna 2010.

Kun Kari Taalasmaa vuonna 2014 palasi Pihlajakadulle, kertoi hän Oonan muuttaneen Ranskaan Miron luokse.

Ihmissuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhesuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romanttiset suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • tamperelainen ihastus, joka kiusasi Oonaa hänen pukeutumistyylinsä takia
  • Romeo Aro: yksinpuolinen ihastus
  • Joonatan Sievinen: suhde, päättynyt, pysyivät myöhemmin ystävinä
  • Miro Holm: seurustelusuhde, päätyi eroon, aloitettu uudelleen, nykyinen puoliso
  • Noa Okada: kännisuudelma, Noa oli ihastunut Oonaan

Ystävyyssuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Niko Vainio: lapsuudenystävä pienestä asti ja koulukaveri, ystävyys oli koetuksella Oonan ammuttua vahingossa Nikon äitiä Jenniä jalkaan, Oonan pudottua hissikuiluun ja Nikon ihastuessaan Oonaan teini-ikäisenä, mutta ihastus meni ohi ja sisarpohjainen ystävyys jatkui
  • Sofia Salin: ystävä ja koulukaveri, olivat myöhemmin riidoissa koulukiusaamisen takia ja sittemmin varsinkin Joonatanin takia, kun Joonatan jätti Sofian ja alkoi seurustella Oonan kanssa, myöhemmin he saivat sovittua, kun Sofia alkoi seurustella Romeon kanssa.
  • Peppi Puolakka: ystävä ja koulukaveri, olivat välillä riidoissa kun Oona sai tietää, että Peppi oli raskaana Mirolle, myöhemmin he sopivat riitansa, nykyään he ovat hyvissä väleissä
  • Noora Autio: Karin ex-vaimo ja silloinen äitipuoli, Noora ja Oona tulivat hyvin toimeen keskenään ja Oona pystyi Nooralle kertomaan omat murheet.
  • Jenni Vainio: Nikon äiti, yrittivät yhdessä paljastaa Aaron, kun Aaro piti Eeroa vankina ja esiintyi Eerona. Pienenä Oona ampui vahingossa Jenniä jalkaan, josta tämä selvisi. Sittemmin kuollut.
  • Eero Vanala: tuttu, Oona pelasti Eeron parakista, missä Aaro piti Eeroa vankina, kuollut
  • Juulia Autio: tuttu, erimielisyyksiä tuli Joonatanin ja Miron takia, kuollut.
  • Sampo Kaukovaara: tuttu.
  • Aino Kaukovaara: tuttu.
  • Jarkko Peltonen: toisin kuin Miron äiti Isabella, Miron isä Jarkko hyväksyi lopulta Miron ja Oonan suhteen, kun Jarkko sai Kentaurin räjähdyksessä pysyvät palovammat kasvoihin, Miro ja Oona yrittivät tukea Jarkkoa, sen takia Oona ei lähtenytkään vaihto-oppilaaksi Japaniin
  • Ismo Laitela: tuttu, asuivat Miron kanssa Sallan ja Ismon luona.

Vihamieliset suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aaro Vaalanne: Lauran ex-kihlattu ja silloinen isäpuoli, kaappasi Oonan, Oona pelkäsi Aaroa pienestä asti eikä voinnut sietää häntä
  • Rasmus: kiusaajajengin johtaja, kävivät samassa koulussa
  • Jasmin: yksi koulukiusaajista, kävivät samassa koulussa
  • Amanda: yksi koulukiusaajista, kuvasi kiusaamisesta videota, kävivät samassa koulussa
  • Isabella Holm: Miron äiti, joka ei voinut sietää Oonaa ja luuli, että Oona ei ole tarpeeksi tasokasta seuraa pojalleen
  • Heidi Aaltonen: silloin kun Oona opiskeli Pepin, Miron ja muiden silloisten Pihlajakadun nuorten kanssa samassa koulussa, Heidin tullessaan samaan kouluun, alussa kukaan, ei myöskään Oona, eivät tulleet toimeen Heidin kanssa, sittemmin he olivat paremmissa väleissä, esimerkiksi esiintyneenä Nightmare – painajainen merellä -elokuvassa, vaikka he eivät ole olleet kummoisemmin tekemisissä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Selviää jaksossa 852: Laura haluaa lapselleen nimen ja itselleen miehen (05.01.2004)
  2. Selviää jaksossa 1407: Laura ojentaa Tuomolle maailmanlopun (18.9.2007)