Ontto Maa

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ontto maa)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edmund Halleyn Ontto Maa -teoria

Ontto Maa on näennäistieteellinen hypoteesi, jonka mukaan maapallo on ontto, ja sen sisäpinta on mahdollisesti asumiskelpoinen. Hypoteesi on ollut suosittu seikkailu- ja tieteiskirjallisuudessa sekä joissakin salaliittoteorioissa. Oletus ontosta Maasta on kuitenkin jo pitkään ollut ristiriidassa tieteen Maata sekä planeettojen koostumusta koskevien tietojen kanssa.

Koreshin Ontto Maa -teoria

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajatus ontosta Maasta on hyvin vanha, ja muinaisina aikoina se on sekoittunut esimerkiksi taruihin Haadeesta tai Helvetistä. Vuonna 1692 Edmund Halley esitti hypoteesin, jonka mukaan Maa koostuu useasta samankeskisestä ja eri nopeudella pyörivästä kuoresta, joiden välissä on ilmaa.[1] Hypoteesillä hän pyrki selittämään kompassin outoja liikkeitä.[1][2] Melkein 200 vuotta myöhemmin amerikkalainen lääkäri ja alkemisti Cyrus "Koresh" Teed laajensi Halleyn näkemystä ontosta Maasta ja esitti vuonna 1869 näkemyksen, jonka mukaan maankuori muodostaa onton pallon sisäkuoren ja josta ihmiset katsovat pallon sisällä sijaitsevaa maailmankaikkeutta.[1] Nykyään tiedetään, että jos maailma olisi ontto, se luhistuisi omaan painoonsa.

Fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Simon, Matt: FANTASTICALLY WRONG: THE LEGENDARY SCIENTIST WHO SWORE OUR PLANET IS HOLLOW Science. 2.7.2014. Wired. Viitattu 9.10.2018. (englanniksi)
  2. THE HOLLOW WORLD OF EDMOND HALLEY dioi.org. Viitattu 2.12.2017.
  3. At the Earth's Core Authors - Edgar Rice Burroughs. Literature. Arkistoitu 24.7.2011. Viitattu 6.8.2011. (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.