Onni Gideon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Onni Gideon
Gideon Natsalla (Nylands Nation) vuonna 1956.
Gideon Natsalla (Nylands Nation) vuonna 1956.
Henkilötiedot
Koko nimi Onni Gideon Tervonen
Syntynyt7. huhtikuuta 1921
Balašov, Neuvosto-Venäjä
Kuollut25. heinäkuuta 1994 (73 vuotta)
Helsinki
Lapset Patricia Tiihonen, Kai Gideon
Vappua vietetään Linnanmäen huvipuistossa Helsingissä 1957.

Onni Gideon Tervonen (7. huhtikuuta 1921 Balašov, Neuvosto-Venäjä25. heinäkuuta 1994 Helsinki) oli suomalainen muusikko, säveltäjä ja viihdyttäjä.

Gideon syntyi Venäjällä, ja hänen perheensä muutti Suomeen vuonna 1921.[1] Hänet tunnetaan erityisesti steel- eli havaijinkitaran soittajana. Hänen muita soittimiaan olivat kontrabasso ja viulu. Hänen ensimmäinen havaijimusiikkia soittanut yhtyeensä oli vuonna 1941 perustettu Oahu Trio. Myöhemmin yhtye levytti ja esiintyi nimellä Aloha Hawaiji. Onni Gideonin alkuvuonna 1957 julkaistu ”Hawaiian rock” lienee ensimmäinen täysin suomalainen rock-levytys (äänitetty 1956)[2]. Hänen tunnetuin kappaleensa on ”Tiikerihai” (alun perin Peter Hodkinsonin ”Tiger Shark”).

1950-luvulla Onni Gideonin yhtye säesti levyillä muun muassa Olavi Virtaa ja Annikki Tähteä. ”Kuningaskobra”, alun perin Teddy Powellin sävellys ”Snake Charmer”, levytettiin Onni Gideonin yhtyeen kanssa.

Onni Gideonin kvintetti kokoonpano vaikutti 1950-luvun puolivälissä, ja siihen kuuluivat:[3]

1960-luvulla Onni Gideon tuli television myötä kaiken kansan tutuksi Sirkus Papukaijan isohousuisena Onni-klovnina. Onni Gideon Productions -ohjelmatoimisto käynnisti 1960-luvulla musiikkiviihteen Silja Linen aluksilla. Silloinen Effoa kasvoi ja sitä mukaa tarve viihdyttäjistä. Muun muassa uudenvuoden- ja jouluristeilyllä Gideon itse juonsi, soitti viulua ja havaijikitaraa sekä esiintyi Onni-klovnina. Gideon oli myös Yleisradion palveluksessa vuoteen 1976.

Hän esitti musiikkikaupan pitäjää Juha Tapanisen ohjaamassa elokuvassa Iskelmäprinssi (1991). Hän myös soittaa elokuvassa kahdeksankielistä havaijikitaraa, ja elokuvan lopussa rata-ajojen taustamusiikkina on ”Hawaiian Rock”.

Onni Gideonin poika on laulaja Kai Gideon.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virtamo, Keijo (toim.): Otavan musiikkitieto: A–Ö, s. 115. Helsinki: Otava, 1997. ISBN 951-1-14518-5.
  2. Suomen äänitearkisto ry:n levytietokanta. https://fenno.musiikkiarkisto.fi
  3. http://www.salix.fi/cd-123.htm

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]