On the Equilibrium of Heterogeneous Substances

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

On the Equilibrium of Heterogeneous Substances on yhdysvaltalaisen insinöörin ja matemaatikon Willard Gibbsin kirjoittama termodynamiikkaa käsittelevä teos. Se on saksalaisen fyysikon Hermann von Helmoltzin vuonna 1882 julkaistun teoksen Thermodynamik chemischer Vorgänge ohella yksi termodynamiikan perustaneista teoksista. Teokset muodostavat yhdessä kemiallisen termodynamiikan ja suurelta osin fysikaalisen kemian perustan.

Gibbsin teoksessa yhdistettiin kemiallisia, fysikaalisia, sähköisiä ja sähkömagneettisia ilmiöitä koherentiksi järjestelmäksi ja näin luotiin kemiallisen termodynamiikan perusta. Teoksessa esitellään uusia käsitteitä, kuten kemiallinen potentiaali ja Gibbsin vaihesääntö. Yhdysvaltalainen kirjailija Bill Bryson kuvailee teosta ”termodynamiikan Principiaksi”.

Teos julkaistiin vuosina 1875–1878 osissa suhteellisen tuntemattomassa yhdysvaltalaisessa tieteellisessä julkaisussa Transactions of the Connecticut Academy ja se pysyi varsin tuntemattomana kunnes Wilhelm Ostwald käänsi sen saksaksi ja Henry Louis Le Chatelier ranskaksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:On the Equilibrium of Heterogeneous Substances