Omenan lisäversoisuustauti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Omenan lisäversoisuustauti (Candidatus Phytoplasma mali) on kemppien levittämä omenapuiden fytoplasmasairaus. Sen pääesiintymisalue on Keski-Eurooppa, mutta sitä on 2000-luvulla tavattu Suomestakin Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta. Kemppien ohella sairaus voi levitä infektoituneiden taimien ja ymppäyksen avulla. Se aiheuttaa omenien koon pienentymistä ja makuvirheitä. Versoja syntyy päätesilmun kohdalle liikaa. Lehdet puhkeavat ja putoavat ennenaikaisesti ja ovat poikkeavannäköisiä.

Fytoplasma on bakteerinkaltainen organismi, jolta puuttuu soluseinä. Sen päästessä omenapuuhun se elää johtosolukossa ja talvehtii juurissa. Kempit puolestaan talvehtivat havupuissa. Sairauden ilmetessä on otettava yhteys Eviraan. Sitä voidaan torjua huolellisella lisäysaineiston valinnalla ja kemppien torjunnalla. Kemiallista parannuskeinoa ei tunneta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Omenan lisäversoisuustauti (Apple proliferation -fytoplasma, Candidatus Phytoplasma mali). Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Arkistoitu 29.4.2013. Viitattu 26.11.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]