Omar (makeinen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avattu Omar-pussi (2008)

Omar on Fazer Makeisten valmistama kermakaramelli. Makeisten valmistukseen on käytetty maitoa, sokeria, tärkkelyssiirappia, kovetettua kasviöljyä, maitorasvaa, stabilointiainetta (E 420), suolaa sekä vanilliiniaromia. Omareita myydään 220 gramman pusseissa.

Omar-kääre ja makeinen (2008)

Omar on alun perin Chymos-makeisyrityksen tuote, jota alettiin valmistaa vuonna 1966. Se kehitettiin kilpailijaksi porvoolaisen Brunbergin vuodesta 1910 valmistamalle Alku-kermakaramellille. Omar-nimen valitsi taiteilija-kirjailija Aimo Vuorinen, joka toimi Chymoksella pakkaussuunnittelijana. Vuorisen kertoman mukaan kilpailijat olivat jo ehtineet rekisteröidä monia hyviä tuotenimiä, joten ne eivät olleet käytettävissä. Chymoksellakin oli lista nimiehdokkaista vastaisia tarpeita varten. Vuorinen silmäili listaa ja valitsi nimen Omar. Hänelle oli annettu tunti aikaa suunnitella makeiselle nimi ja käärepaperi. Nimen keksimiseen siitä meni kymmenisen minuuttia. Vuorisen mielestä Omar ei ollut mitenkään erityisen sopiva nimi, mutta ei siinä ollut erityistä vikaakaan. Hän teki kääreestä luonnoksen, jonka tehtaan johto hyväksyi. Hän piirsi sen puhtaaksi, ja seuraavana päivänä se lähti painoon. Omarista tuli menestys. Sopivan kirjainyhdistelmänsä perusteella se on päätynyt myös ristisanatehtäviin.[1]

Markkinoilla on myös ollut Mansikka-Omaria, Kahvi-Omaria, Mokkapala-Omaria ja kovia Omar-karamelleja. Nykyään jäljellä on vain perinteinen Omar, joka kuuluu Fazerin Classic-sarjaan. Myös Omarin makuista jäätelöä ja munkkeja valmistetaan.

Kesällä 2017 Omarin pussi ja kääre uudistettiin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Meidän tehdas Chymos – perheyhtiön aika ja muutoksen vuodet, s. 114. Toim. Leena Kauria. Chymoksen perinneyhdistys, 2014. ISBN 978-952-93-4517-5.
  2. Paljakka, Eeva: Omar-karkki sai uuden designin - mikään ei ole entisensä Iltalehti. 28.8.2017. Viitattu 22.12.2023.