Oma pieni pikkuruinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oma pieni pikkuruinen
Min egen lilla liten
Alkuperäisteos
Kirjailija Ulf Stark
Kuvittaja Linda Bondestam
Kansitaiteilija Linda Bondestam
Kieli ruotsi
Genre lastenkirja
Kustantaja Schildts & Söderströms
Berghs (Ruotsi)
Julkaistu 2014
Ulkoasu sid.
Sivumäärä 43
ISBN 978-951-52-3465-0
Suomennos
Suomentaja Liisa Ryömä
Kuvittaja Linda Bondestam
Kansitaiteilija Linda Bondestam
Kustantaja Teos ja Schildts & Söderströms
Julkaistu 2014
Ulkoasu sid.
Sivumäärä 43
ISBN 978-951-851-613-5
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Oma pieni pikkuruinen (Min egen lilla liten) on lastenkirja, jonka on kirjoittanut Ulf Stark ja kuvittanut Linda Bondestam. Kirjan on suomentanut Liisa Ryömä. Teos oli vuoden 2014 Finlandia Junior -palkintoehdokas.

Kirjan tarina muistuttaa laulua ”Päivänsäde ja menninkäinen”, sillä sen päähenkilö on luolan asukas Olento, joka ei kestä päivänvaloa. Auringosta tuleva Pikku Kipinä tunkeutuu luolaan ja paljastaa Olennolle värit ja valon. Kipinä on kuitenkin vain päivän ikäinen, ja sen täytyy lähteä pois, Aurinkoon.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan Finlandia Junior -palkintoehdokkuutta kritisoitiin, sillä kirjan kirjoittanut Stark on ruotsalainen. Esimerkiksi kriitikko Päivi Heikkilä-Halttusen mukaan ”Finlandia Junior -palkinnon ehdokasasettelussa on -- menty hakoteille, jos kotomaan tarjonnasta ei löydy riittävästi laadukasta kirjallisuutta.” Hän huomauttaa lisäksi, että suomalainen lastenkirjallisuus jää muutenkin käännöskirjojen jalkoihin.[1] Kirjasäätiö kuitenkin hyväksyi ehdokkuuden, sillä kirjan kuvittanut Bondestam on suomalainen ja teoksen julkaisivat suomalaiset kustantamot Schildts & Söderströms ja Teos. Myös Starkilla on vahvat siteet Suomeen puolisonsa ruotsintaja Janina Orlovin kautta.[2]

Hufvudstadsbladetin Mia Österlund kiitti sekä kirjoittajaa että kuvittajaa ja totesi, että he ovat yhdessä ylittäneet itsensä toisaalta vakavalla, toisaalta hauskalla kirjalla.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikkilä-Halttunen, Päivi: Kommentti: Onko ruoho todellakin vihreämpää rajan tällä puolen?. Helsingin Sanomat, 7.11.2014, s. B4. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 22.11.2014.
  2. Ahola, Suvi: Ruotsalaiskirjailija teki kirjan Suomeen. Helsingin Sanomat, 7.11.2014, s. B 4. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 22.11.2014.
  3. Min egen lilla liten Schildts & Söderströms. Viitattu 12.11.2014. (ruotsiksi)