Ollin vaihde

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olli
Olli. Porvoon rata vasemmalle, Sköldvikin rata oikealle.
Olli. Porvoon rata vasemmalle, Sköldvikin rata oikealle.
Perustiedot
Lyhenne Olli
Rataosa Kerava–Porvoo
Olli–Sköldvik
Sijainti 60°22′56″N, 025°22′30″E
Osoite 07130 Anttila
Kunta Porvoo (vuoteen 1997 Porvoon maalaiskunta)
Etäisyydet Kerava 17 km,
Sköldvik 10 km,
Porvoo 17 km
Avattu 1972
Asemarakennus
Tyyppi Linjavaihde
Ratapiha
Raiteisto Läpikulkuraiteet vaihteineen sekä turvaraide

Ollin vaihde (lyh. Olli) on Keravan–Porvoon radalla Porvoon kaupungin alueella sijaitseva linjavaihde, josta haarautuu Porvoon museorautatie itään ja Sköldvikin rata etelään. Se on valmistunut vuonna 1972.[1] Liikennepaikka sijaitsee noin ratakilometrillä 45+700, noin 17 kilometrin päässä Keravan rautatieasemalta ja noin 10 kilometrin päässä Sköldvikin rautatieasemalta, metsäisellä selännealueella lähellä Anttilan kylää.

Ollin vaihde rakennettiin Sköldvikin tavaraliikenneradan rakennustöiden yhteydessä. Liikennepaikka toimi junasuorituspaikkana, kun Porvoon radalla oli säännöllistä junaliikennettä. Myöhemmin, Porvoon suunnan liikenteen vähentyessä, Ollin turvalaitteet uusittiin ja asema jäi miehittämättömäksi. Turvalaittena oli varmistuslukko- ja opastinturvalaitos. Olli miehitettiin tarvittaessa ja vain silloin, kun Porvoon radalla oli liikennettä. Nykyisin liikennepaikka on miehittämätön linjavaihde, ja se on varustettu elektronisella asetinlaitteella.

Ollin vaihteelle tuotiin sen valmistuttua Helsingistä Eläintarhan urheilukentältä entinen kuulutuskoppi junasuorittajan työtilaksi. Koppi vietiin kuitenkin pois vuonna 2001.[2] Kun vanha opastinjärjestelmä purettiin vuonna 2002, Ollin vaihteelle rakennettiin kulunvalvontaan liitetty elektroninen asetinlaite uusine koppeineen.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Itälahti, Mikko: Keravan–Porvoon rautatieympäristöjen kulttuuriperintöinventointi (s. 43) 2023. Väylävirasto. Viitattu 15.1.2024.
  2. Jussi Iltanen: Radan varrella: Suomen rautatieliikennepaikat (2. painos), s. 83. Helsinki: Karttakeskus, 2010.
  3. Museorautatien esittely porvoonmuseorautatie.fi. Viitattu 18.1.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]