Oka (kasvi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oka
Okan mukuloita
Okan mukuloita
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Oxalidales
Heimo: Käenkaalikasvit Oxalidaceae
Suku: Käenkaalit Oxalis
Laji: tuberosa
Kaksiosainen nimi

Oxalis tuberosa
Molina

Katso myös

  Oka (kasvi) Wikispeciesissä
  Oka (kasvi) Commonsissa

Oka eli mukulakäenkaali (Oxalis tuberosa) on käenkaalien sukuun kuuluva viljelyskasvi, joka tuottaa syötäviä maanalaisia mukuloita. Kasvi on peräisin Andien vuoristosta,[1] jossa sitä viljellään jopa yli 4 000 metrin korkeudessa. Andeilla se on perunan jälkeen tärkein mukulakasvi.[2] Nykyään sitä viljellään myös Meksikossa ja Uudessa-Seelannissa. Kasvi tunnetaankin myös Uuden-Seelannin jamssin nimellä (engl. New Zealand yam)[3], vaikka se ei olekaan sukua oikeille jamsseille.[4]

Okan maanpäällinen osa.

Oka kasvaa noin 45 senttimetriä korkeaksi ja sen lehdet ovat kolmiosaisia. Okan mukulat ovat noin 15 senttimetriä pitkiä ja neljä senttimetriä leveitä. Ne sisältävät runsaasti tärkkelystä, ja ne ovat myös hyviä C-vitamiinin, raudan[1] ja kalsiumin lähteitä.[3] Väriltään ne ovat valkoisia tai punertavia ja pinnaltaan vahamaisia. Useimmilla lajikkeilla mukulat ovat hieman happamia ja samaan sukuun kuuluvan käenkaalin tavoin ne sisältävät jonkin verran myös oksaalihappoa.[2][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nieminen, Elina: Terveyspommi okasta haastaja perunalle? Joulun alla nähdään, onnistuuko Suomen ensimmäinen sato Yle Uutiset. 13.5.2016. Viitattu 31.10.2020.
  2. a b Rousi, Arne: Auringonkukasta viiniköynnökseen, ravintokasvit ihmisen palveluksessa, s. 187–188. WSOY, 1997. ISBN 951-0-21295-4.
  3. a b Lost Crops of the Incas: Little-Known Plants of the Andes with Promise for Worldwide Cultivation : Oca The National Academies Press. Viitattu 4.3.2011. (englanniksi)
  4. a b Oca (Oxalis tuberosa) cultivariable.com. Viitattu 31.10.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]