Oikeus- ja kehityspuolue (Marokko)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Oikeus- ja kehityspuolue (arab. Ḥizb al-ʿAdala wal-Tanmiyya‎, ransk. Parti de la Justice et du Développement, PJD) on marokkolainen islamistipuolue.

Puolueen perusti monarkisti Abdelkrim Al Khatib 1960-luvulla, mutta sen kannatus jäi vähäiseksi, kunnes islamistijärjestö Chabiba islamia, myöhemmin MUR, otti sen haltuunsa 1996 sisäministeri Driss Basrin siunauksella.

Puolue nousi ensimmäisen kerran parlamenttiin 1997 MPCD-nimellä (Mouvement populaire démocratique et constitutionnel). Vuoden 2002 vaaleissa siitä tuli pääoppositiopuolue 42 paikalla 325:stä[1]. Vuoden 2007 vaaleissa siitä tuli suosituin puolue 10,7 % äänistä, mutta 46 paikalla se jäi Istiqlal-puolueen jälkeen.

Puolue on ilmoittanut pitävänsä esikuvanaan Turkin Oikeus ja kehitys -puoluetta. Puoluetta pidetään mallillisena, sen johtajat suostuvat kättelemään naisia ja puolueen listoilla on ollut ehdolla useita naisia, jopa ilman huivia.[1] Puolue kampanjoi 2011 maallisella ohjelmalla luvaten puolittaa työttömyyden ja lisätä minimipalkkaa.[2]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Islamic Party Confident in Morocco
  2. http://www.hs.fi/ulkomaat/Islamistipuolue+arvelee+voittaneensa+Marokon+vaalit/a1305550166268

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]