Obuhovin terästehdas

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Risteilijä Auroran tykin yksityiskohta: Obuhovin tehtaan leima.

Obuhovin terästehdas (ven. Государственный Обуховский Завод, Gosudarstvennyh Obuhovski Zavod) oli Euroopan merkittävimpiä tykkitehtaita 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Se sijaitsee Nevan rannalla Pietarin lähellä. Vuodesta 2002 Obuhovin terästehdas on ollut osa erityisesti ohjus- ja tutkavalmistajana tunnettettua venäläistä Almaz-Antei -teollisuuskonsernia.[1]

Obuhovin terästehdas perustettiin vuonna 1863. Tehdas nimettiin Pavel Matvejevitš Obuhovin mukaan, joka oli keksinyt uuden aseteräksen valumenetelmän, johon tehdas sai oikeudet. [2] Tehdas laajeni ja kehittyi nopeasti. 1890-luvulle mennessä se oli yksi Euroopan suurimmista asetehtaista. Ensimmäisen maailmansodan aikana se oli ainoa venäläinen tehdas, joka teki kaliiperiltaan yli 152 millimetrin tykkejä.

Vuonna 1922 Obuhovin terästehtaan nimeksi vaihdettiin Bolševik. Tehdas aloitti 1929 ensimmäisen neuvostoliittolaisen sarjatuotantotankin, T-18:n, valmistamisen. Toisen maailmansodan alussa tehtaan tankkituotanto evakuoitiin Omskiin ja tykkituotanto oli seisahduksissa Leningradin piirityksen ajan. Tehdas siirtyi myöhemmin asetuotannosta siviilituotantoon. Vuonna 1992 se otti Obuhovin nimen takaisin.

Suomen puolustusvoimat on käyttänyt useita Obuhovin terästehtaan järeitä tykkejä. Tunnetuin malli lienee 305/52 O.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istorija Obuhovskogo zavoda - XXI vek goz.ru. Viitattu 14.8.2014. (venäjäksi)
  2. Istorija Obuhovskogo zavoda - XIX vek goz.ru. Viitattu 14.8.2014. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]