Obuhovin terästehdas

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Obuhovin terästehtaan leima vuonna 1907 valmistetussa tykissä
Obuhovin valmistama 254 mm tykki museoituna Helsingin Kuivasaaressa. Tällaiset niin sanotulla Durlacher-lavetilla varustetut tykit (254/45 D) muodostivat aikoinaan Suomen järeän rannikkotykistön pääaseen.

Obuhovin terästehdas (ven. Государственный Обуховский Завод) oli Euroopan merkittävimpiä tykkitehtaita 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Se sijaitsee Nevan rannalla Pietarin lähellä.

Obuhovin terästehdas aloitti toimintansa 1864. Tehdas nimettiin Pavel Matvejevitš Obuhovin mukaan, joka oli keksinyt uuden aseteräksen valumenetelmän, johon tehdas sai oikeudet. Tehdas laajeni ja kehittyi nopeasti. 1890-luvulle mennessä se oli yksi Euroopan suurimmista asetehtaista. Ensimmäisen maailmansodan aikana se oli ainoa venäläinen tehdas, joka teki kaliiperiltaan yli 152 millimetrin tykkejä.

Vuonna 1922 Obuhovin terästehtaan nimeksi vaihdettiin Bolševik. Tehdas aloitti 1929 ensimmäisen neuvostoliittolaisen sarjatuotantotankin, T-18:n, valmistamisen. Toisen maailmansodan alussa tehtaan tankkituotanto evakuoitiin Omskiin ja tykkituotanto oli seisahduksissa Leningradin piirityksen ajan. Tehdas siirtyi myöhemmin asetuotannosta siviilituotantoon. Vuonna 1992 se otti Obuhovin nimen takaisin.

Suomen puolustusvoimat on käyttänyt useita Obuhovin terästehtaan järeitä tykkejä. Tunnetuin malli lienee 305/52 O.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.