OPL (ohjelmointikieli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

OPL (Open Programming Language) on BASIC-kielen pohjalta luotu ohjelmointikieli, joka on julkaistu Epoc- ja Symbian-käyttöjärjestelmille (sama käyttöjärjestelmä, mutta eri versioiden nimet). Kieli on yksinkertainen, mutta tehokaslähde?. Sitä käyttivät ensin Psionin kämmentietokoneet, mutta nykyäänmilloin? sitä käytetään Nokian kännyköiden ohjelmien kielenäkin. Alun alkaen OPL oli kirjainlyhenne sanoista "Organiser Programming Language." Sana 'Organiser' tuli Psionin Organiser-kämmentietokoneista, jotka käyttivät tätä kieltä.

OPL:n vahvuuksia on se, että sen opettelemiseen ei juuri tarvitse mitään aiempaa ohjelmointikoulutusta ja perusasioita oppii muutaman tunnin lukemisella. OPL:ää voi koodata myös laitteessa itsessään ja tekemänsä ohjelman voi koota ja suorittaa suoraan puhelimessa.

OPL:stä on tehty myös kirja nimeltä Rapid Mobile Enterprise Development for Symbian OS: An Introduction to OPL Application Design and Programming (Ewan Spence).

Hello World! -esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Komentorivillä:

    PROC HelloWorld:
        PRINT "Hello World!"
        PAUSE 40
    ENDP

Esimerkissä PROC on vakiokomento jokaisen ohjelman yhteydessä. Sen eteen tulee ohjelman nimi. PRINT tarkoittaa, että näytölle tulostetaan jotain. ENDP lopettaa ohjelman kääntämisen. PAUSE 40 tarkoittaa, että tuloste jätetään 2 sekunnin ajaksi näytölle ennen poistumista. Yksi PAUSE-yksikkö on 1/20 sekuntia.

Graafisella käyttöliittymällä (Nokian Series 80 -käyttöliittymän alaisuudessa):

    CONST EnterNappain%=13
    
    PROC HelloWorld:
      dINIT "Hello"
      dTEXT "","Hello World!"
      dBUTTONS "OK",EnterNappain%
      DIALOG
    ENDP

Esimerkissä CONST määrittää ohjelmalle Enter-näppäimen vakioarvon, joka on Nokian kommunikaattorimalleilla numero 13. Eri näppäimillä on eri numeroarvot eri puhelimilla. dINIT tarkoittaa, että Hello World -valikkoikkuna ladataan ohjelmalle nimellä "Otsikko." dTEXT määrittää tekstin, joka valikkoikkunassa näytetään. Osa "", dTEXT-komennossa tarkoittaa, että ikkunan vasemmalle puolelle ei kirjoiteta mitään, vaan ikkunassa on vain yksi teksti, joka tulostetaan koko ikkunan leveydelle. dBUTTONS määrittää ikkunalle napin, jota painetaan ja mitä täytyy painaa, jotta ikkunasta pääsee pois. Tässä tapauksessa napissa lukee "OK" ja Enterillä pääsee pois ikkunasta. DIALOG aloittaa ikkunan piirron dINIT-, dTEXT- ja dBUTTONS -komentojen saattelemana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]