OAK

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

OAK (ven. Объединённая авиастроительная корпорация, Objedinjonnaja aviostroitelnaja korporatsija, engl. United Aircraft Corporation, UAC) on venäläisen ilmailuteollisuuden valtiollinen suuryhtiö, johon on yhdistetty maan tärkeimmät sotilas- ja siviili-ilmailualan yritykset kuten MiG, Suhoi, Irkut (Jakovlev ja Berijev), Iljušin ja Tupolev.

Presidentti Putin allekirjoitti 21. helmikuuta 2006 asetuksen yhtiön muodostamisesta. Yrityksen arvo tuolloin oli 96 miljardia ruplaa (3,6 miljardia dollaria) ja liikevaihto 8,2–8,5 miljardia dollaria.

Yhtiö rekisteröitiin marraskuun 2006 lopussa ja omistusten siirto oli valmis huhtikuussa 2007. Osakkeet noteerataan pörssissä. Valtio pitää siitä hallussaan kuitenkin vähintään 75 % eikä ulkomaisilla sijoittajilla ole pääsyä puolustusmateriaalisektorille. Vuonna 2009 valtion omistus oli yli 91 %.

Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov nimitettiin yhtiön johtokunnan puheenjohtajaksi ja entinen MiG-yhtiön johtaja ja Irkutin osaomistaja Aleksei Fjodorov sen toimitusjohtajaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]