O-Asetyylipsilosiini

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
O-Asetyylipsilosiini
O-Acetylpsilocin chemical structure.png
Tunnisteet
CAS-numero 92292-84-7
IUPAC-nimi 3-[2-(dimetyyliamino)etyyli]-1H-indol-4-yyliasetaatti
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C14H18N2O2
Moolimassa 246,3049 g/mol
Sulamispiste 172–173 °C

O-Asetyylipsilosiini (4-asetoksi-N,N-dimetyylitryptamiini) on päihteenä käytetty psykedeelinen hallusinogeeni. Tryptamiineihin kuuluva aine metabolisoituu ihmisen elimistössä kemiallisesti samankaltaiseksi sieniperäiseksi alkaloidiksi psilosiiniksi, ja on täten vaikutuksiltaan hyvin samankaltainen. Aine tunnetaan myös nimillä psilasetiini sekä 4-AcO-DMT (lyhenne kemiallisesta nimestä).

Kemia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

O-Asetyylipsilosiini on nimensä mukaisesti psilosiinin asetyloitu muoto. Yhdiste on puhtaasti synteettinen, eikä sitä esiinny luonnossa. Ihmiselimistössä O-Asetyylipsilosiini metabolisoituu sisaryhdisteensä psilosybiinin tavoin nopeasti psilosiiniksi, jota löytyy luonnollisesti etenkin Psilocybe-suvun sienistä. Yhdiste on psilosiinia kestävämpi asetoksiryhmänsä vuoksi.

Yhdiste on löytönä melko uusi ja luokitellaan täten tutkimuskemikaaliksi. Suoraan O-Asetyylipsilosiinia koskevia tutkimuksia ei juurikaan ole, mutta ominaisuuksiensa vuoksi siihen voidaan rinnastaa psilosiinia koskevia tutkimuksia.

Annostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

O-Asetyylipsilosiinia käytetään useimmiten 8–30 mg annoksissa. Vaikutusten kesto on hieman psilosiinia tai psilosybiiniä pidempi, noin 4–7 tuntia.

Ensikertalaiselle suositellaan usein matalampaa 5–12 mg:n annosta vaikutusten vahvan ja terävän nousun vuoksi annosta nostattaessa.

Laki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melko tuntemattomana yhdisteenä 4-AcO-DMT on laillinen useimmissa maissa - tosin mahdollisesti verrattavissa yleisesti laittomaan psilosiiniin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]