Nyosjärvi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nyosjärvi
Lake nyos.jpg
Valtio Kamerun
Pinta-ala 1,58 km²
Pinnankorkeus 1 091 m
Suurin syvyys 208 m
Tilavuus 0,15 km³

Nyosjärvi on Kamerunissa, Keski-Afrikassa sijaitseva järvi, jonka vesi on kasautunut vanhaan vulkaanisen toiminnan seurauksena syntyneeseen kraatteriin. Nyosjärvi on saanut maineen maailman tappavimpana järvenä. Tämä ei johdu siitä, että järvellä hukkuisi erityisen paljon ihmisiä, vaan siksi, että tämän tyynen vesialtaan pohjaan on varastoitunut suuria määriä hiilidioksidia. Kaasun on arveltu päätyvän järven pohjaan joko luonnollisen hajoamisprosessin seurauksena tai vulkaanisen toiminnan aiheuttamana. Nyosjärven kaltaisissa järvissä tämä kaasuvarasto ei aina lämpivän pintaveden ja järven syvyydestä aiheutuvan pohjaveteen kohdistuvan paineen takia poistu pohjasta normaaliin tahtiin, minkä seurauksena sitä voi kasaantua pinnan alle suuriakin määriä. Pienikin maanjäristys tai myrsky voi kuitenkin saada järven vedet sekoittumaan niin, että pohjaliejun alle juuttuneet kaasukuplat vapautuvat. Tällöin voi seurauksena olla vakava luonnonkatastrofi, kun hiilidioksidin määrä ilmassa nousee äkisti.

Tällainen mullistus tapahtui Nyosjärvellä elokuussa vuonna 1986.[1] Tuolloin ilmaan purkautui yhden ainoan yön aikana niin paljon hiilidioksidia, että se syrjäytti hapen suurella alueella ja tukehdutti 1 600–1 800 ihmistä hengiltä.[1] Tämän lisäksi tuhoutui suuri määrä karjaa ja muita eläimiä. Viime vuosikymmeninä Nyosjärven kaasupurkaukset ovat vieneet yhteensä noin 2 000 ihmisen hengen. Nykyisin vuoden 1986 Nyosjärven katastrofin kaltaiset onnettomuudet on pyritty estämään purkamalla järven pohjaan kasautuneita kaasuvarastoja keinotekoisesti ennen kuin hiilidioksidin määrä kasvaa liian suureksi.

Maailmassa on Nyosjärven lisäksi vain kaksi järveä, joiden veteen tiedetään varastoituvan samalla lailla hiilidioksidia. Toinen niistä on Manounjärvi, joka sijaitsee myös Kamerunissa, ja toinen on Kivujärvi Ruandan ja Kongon demokraattisen tasavallan rajalla[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kimmo Mäkilä: Ruanda yrittää kääntää uhkaavan katastrofin voimanlähteeksi. Aamulehti, 19.2.2012, s. A12.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyosjärven kaasupurkaukseen kuollut lehmä.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Koordinaatit: 06°26′N, 010°18′E