Nute Gunray

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nute Gunray on elokuvaohjaajan George Lucasin luoma fiktiivinen henkilö, joka esiintyy Tähtien sota -elokuvasarjassa ja sen oheiskirjallisuudessa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nute Gunray elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nute Gunray oli Kauppaliiton varakuningas[1]. Hän oli rodultaan neimoidialainen — pitkä ja vihreä-ihoinen humanoidi, jolla oli nenätön naama sekä käärmemäiset silmät. Useimpien muiden neimoidialaisten tavoin Gunray oli luonteeltaan viekas ja ovela, mutta myös ahne, itserakas ja pelkurimainen. Harvat tiesivät, että Gunray oli liitossa sithlordi Darth Sidiouksen kanssa. Hän ei kuitenkaan tiennyt Sidiouksen olevan senaattori Palpatine.

Pimeä uhka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nute Gunray teki ensiesiintymisensä Pimeässä uhassa, jossa Kauppaliitto on saartanut rauhanomaisen Naboo-planeetan protestina Galaktisen tasavallan aikeille nostaa galaksin kauppareittien verotusta. Ylikansleri Finis Valorum lähetti kaksi jediä — Qui-Gon Jinnin ja tämän oppipojan Obi-Wan Kenobin — neuvottelemaan Kauppaliiton johtajien kanssa kauppasaarron purkamisesta. Gunray oli järkyttynyt saatuaan tietää lähettiläiden olevan jedejä, ja otti välittömästi yhteyden Darth Sidiousiin. Sidious määräsi Gunrayta surmaamaan jedit, joten Kauppaliitto tuhosi jedien diplomaattiristeilijän ja päästi myrkkykaasua kokoussaliin, jossa Jinn ja Kenobi olivat odottamassa neimoidialaisia. Jedit kuitenkin selviytyivät hengissä ja onnistuivat pakenemaan Naboolle. Sidious myös käski Gunrayta aloittamaan Naboon valloituksen. Kauppaliiton taisteludroidien armeijat pian valloittivat Naboon, ja miehittivät sen pääkaupungin Theedin.

Gunray ja hänen avustajansa Rune Haako saapuivat Naboolle ja kohtasivat Kauppaliiton vangiksi joutuneen kuningatar Amidalan. Kuvernööri Sio Bibble vaati Gunrayta kertomaan, miten Kauppaliitto selittäisi Naboon valtauksen senaatille. Gunray vastasi, että hän ja Amidala solmisivat sopimuksen, joka tekisi invaasiosta laillisen. Amidala kieltäytyi kirjoittamasta sopimusta, mutta Gunray sanoi, ettei hän kestäisi kansansa kärsimystä. Amidala hoveineen lähetettiin vankileirille, mutta Qui-Gon Jinn ja Obi-Wan Kenobi pelastivat heidät ja pakenivat Naboolta. Kuningattaren paosta huolimatta Kauppaliitto ei lannistunut, vaan Gunray otti Naboossa ylimmän vallan. Hän ilmoitti Sidioukselle Kauppaliiton hallitsevan Naboota, ja sithlordi ilmoittikin lähettävänsä planeetalle oppilaansa Darth Maulin.

Samaan aikaan Amidala ja jedit palasivat Naboolle aikeinaan lopettaa Kauppaliiton miehitys. He tekivät liiton planeetan alkuasukkaiden gunganien kanssa, ja Gunray lähetti suurimman osan droidiarmeijastaan kukistamaan gunganit. Taistelu oli kuitenkin harhautus, sillä Amidala, hänen henkivartiokaartinsa ja jedit tunkeutuivat Theediin ja yrittivät vangita Gunrayn. Kenobi voitti taistelun aikana Maulin, vaikka Jinn saikin surmansa. Amidala henkivartijoineen joutui vangiksi, ja heidät vietiin Gunrayn luokse. Varakuningas käski Amidalaa allekirjoittamaan sopimuksen, mutta silloin kuningattareksi naamioitunut palvelusneito Sabé ilmestyi hämmentäen Gunrayta. Hän uskoi Sabén olevan oikea kuningatar, ja lähetti useimmat henkivartijadroideistaan hänen peräänsä. Sillä hetkellä Amidala otti pöydän alle piilotetun laserpistoolin ja otti Gunrayn ja Haakon vangeikseen. Samaan aikaan Anakin Skywalker tuhosi Kauppaliiton droidien ohjausaluksen, ja samalla kaikki taisteludroidit deaktivoituivat. Gunray ja Haako joutuivat oikeuden eteen sotarikollisina.

Kloonien hyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kloonien hyökkäyksessä paljastetaan, että neljästä oikeudenkäynnistä huolimatta Gunray on yhä Kauppaliiton varakuningas[1]. Elokuvan aikana myös paljastuu, että Gunray on liittynyt karismaattisen kreivi Dookun johtamaan Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation jäseneksi. Hän ei ikinä unohtanut Naboon taistelussa koitunutta nöyryytystään, ja täten värväsi palkkionmetsästäjä Jango Fettin murhaamaan Padmé Amidalan, josta oli tullut Naboon senaattori. Murhayritys epäonnistui, mutta Gunray saapui Geonosikselle neuvottelemaan kreivi Dookun ja muiden separatistien kanssa. Anakin Skywalker ja Padmé Amidala yrittivät pelastaa geonosien vangitseman Obi-Wan Kenobin, mutta jäivät itse vangeiksi. Skywalker, Kenobi ja Amidala tuomittiin kuolemaan, mutta teloitus keskeytyi Mace Windun ja muiden jedien saavuttua teloitusareenalle. Dooku lähetti separatistien uuden taisteludroidiarmeijan tuhoamaan jedit, mutta Yodan johdolla kloonisotilaat saapuivat paikalle ja kloonisodan ensimmäinen taistelu käytiin Geonosiksessa. Muiden separatistijohtajien tavoin Gunray pakeni planeetalta, ja joutui valmistelemaan Kauppaliiton sotaa varten.

Sithin kosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sithin kostossa kloonisota on raivonnut galaksisa jo kolme vuotta. Gunraysta on tullut separatistineuvoston jäsen, ja elokuvan aikana kenraali Grievous lähettää neuvoston Utapausta Mustafariin. Kreivi Dookun ja kenraali Grievousin kuoltua konfederaatio antautui, ja Mustafarissa piileskelleet separatistit deaktivoivat droidiarmeijansa. Pian tämän jälkeen Sidious otti yhteyden Gunrayhin ja kertoi lähettävänsä uuden oppilaansa Darth Vaderin "pitämään huolen" separatisteista. Ahneutensa sokaisemina separatistit uskoivat Sidiousin palkitsevan heidät uskollisuudestaan hänelle, mutta Vaderin saavuttua he ymmärsivät, Sidious oli antanut oppilaalleen käskyn tappaa separatistijohtajat. Gunray joutui katsomaan kauhuissaan, kuinka Vader surmasi kaikki separatistit, mukaan lukien Rune Haakon. Lopulta Gunray oli ainoa elossa oleva separatisti, ja hän pyysi Vaderia säästämään hänen henkensä. Sithlordi ei kuitenkaan kuunnellut, vaan surmasi valosapelillaan Nute Gunrayn.

Nute Gunray Expanded Universessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nute Gunray on elokuvien ohella esiintynyt myös Expanded Universessa eli Tähtien sodan oheiskirjallisuudessa.

James Lucenon kirjoittamassa Petoksen seitissä Gunray on yksi Kauppaliiton johtokunnan jäsenistä. Kirjan alkupuolella salaperäinen hahmo, joka ilmoittaa nimekseen Darth Sidious, ottaa Gunrayhin yhteyttä ja lupaa antaa hänelle vaikutusvaltaa, mikäli tämän tottelee hänen käskyjään. Sidiousin määräysten alaisena Gunray perustaa Kauppaliitolle droidiarmeijan, ja aloittaa valtaisan asevarustelun. Asevarustelu kuitenkin rikkoo tasavallan lakeja, ja Palpatine neuvoo ylikansleri Valorumia pitämään kokouksen neuvotellakseen droidiarmeijan lakkauttamisesta. Epäluuloiset Kauppaliiton johtajat kuitenkin ottavat mukaansa henkivartijana toimivan taisteludroidin, jonka Sidious on salaa ohjelmoinut uudelleen. Droidi tappaa kaikki Kauppaliiton johtajat, lukuun ottamatta Gunrayta ja Haakoa. Täten Gunraysta tulee Kauppaliiton varakuningas.

Michael Reavesin kirjoittamassa Darth Maul – varjojen metsästäjässä Gunrayn avustaja Hath Monchar yrittää kertoa jedeille sithien paluusta. Gunray ja Haako värväävät palkkionmetsästäjä Mahwi Lhinnin jäljittämään Moncharin, mutta lopulta Darth Maul surmaa sekä Moncharin että Lhinnin.

Suomessa julkaisemattomassa Labyrint of Evil -kirjassa Nute Gunray saapuu kloonisodan aikana Cato Neimoidialle, mutta Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker jäljittävät hänet planeetalle. Gunray onnistuu pakenemaan, mutta tasavalta valloittaa Cato Neimoidian ja raivostunut Grievous miltei tappaa hänet. Kreivi Dooku kuitenkin onnistuu tyynnyttämään Grievousin ja samalla pelastaa Gunrayn hengen.

Sithin koston kuvitetussa oppaassa paljastuu, että Grievousin lippulaiva Näkymätön käsi oli alun perin rakennettu Gunrayta varten. Kreivi Dooku kuitenkin antoi aluksen Grievousille, mutta Gunray sai luvan valita aluksen miehistönjäsenet. Samassa kirjassa myös paljastetaan, että Gunray ja Grievous inhosivat toisiaan, sillä Gunraylla oli tapana kohdella Grievousta kuin tavallisia taisteludroideja.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nute Gunray starwars.com. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]