Nur Hassan Hussein

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nur Hassan Hussein
Somalian pääministeri
24. marraskuuta 2007 – 14. helmikuuta 2009
Edeltäjä Salim Aliyow Ibrow (vt.)
Mohammed Ghedi
Seuraaja Omar Sharmarke
Henkilötiedot
Syntynyt2. helmikuuta 1938
Mogadishu
Kuollut1. huhtikuuta 2020 (82 vuotta)
Lontoo, Britannia
Tiedot
Tutkinnot Jamacadda Ummadda

Nur Hassan Hussein eli Nur Adde[1] (2. helmikuuta 1938 Mogadishu[2][3]1. huhtikuuta 2020 Lontoo, Britannia[4]) oli somalialainen poliitikko. Hän toimi maan väliaikaishallituksen pääministerinä marraskuusta 2007 helmikuuhun 2009.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hussein aloitti uransa Italian siirtomaan poliisissa 1950-luvulla ja palveli myös verotuloja suojelevassa virastossa. Hän on palvellut myös armeijassa.

Hän opiskeli lakia Jamacadda Ummadda -yliopistossa Mogadishussa sekä Italiassa ja USA:ssa. Hän erikoistui kansainväliseen oikeuteen ja rikostutkintaan. Siad Barren aikana hän kohosi veronkiertäjiä ja talousrikollisia tuomitsevan sotaoikeusistuimen varapuheenjohtajaksi. Somalian valtiovallan romahduksen jälkeen 1991 hänestä tuli Somalian Punaisen puolikuun puheenjohtaja.

Marraskuussa 2007 väliaikaishallituksen presidentti Abdullahi Yusuf Ahmed nimitti hänet pääministeriksi Mohammed Ghedin seuraajaksi. Hänen nimityksensä vahvisti hallituksen suosiota Hawiyen klaanissa, jonka alaklaaniin Nur Hussein kuuluu.

Kiista pääministerin erottamisesta joulukuussa 2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentti ilmoitti erottavansa Husseinin 14. joulukuuta 2008 syyttäen häntä epäpätevyydestä ja kavalluksista.[5] Syyksi nähtiin kilpailu presidentin ja pääministerin tukijoiden välillä. Parlamentti tuki seuraavana päivänä Husseinia ja kumosi presidentin erottamispäätöksen.

Husseinilla ja Yusufilla oli eriäviä näkemyksiä suhtautumisesta maan islamistitaistelijoihin. Hussein olisi ollut valmis neuvotteluihin heidän kanssaan, mutta Yusuf nimitti heitä "terroristeiksi." Myös parlamentti tuki Djiboutin sopimusta vallanjaosta hallituksen ja "Somalian uudelleenvapauttamisen allianssin" kanssa.[6]

Presidentti Yusuf nimitti 16. joulukuuta 2008 pääministeriksi Mohamed Mohamoud Guled Gamaderenin. Husseinin kieltäydyttyä eroamasta ja parlamentin tuettua häntä Guled ilmoitti erostaan 24. joulukuuta. Parlamentissa kierrätettiin aloitetta presidentin erottamiseksi virastaan ja presidentti Abdullahi Yusuf Ahmed jätti eronpyyntönsä parlamentille Baidoassa. Hänen viralliseksi seuraajakseen tuli puhemies šeikki Aden Madoobe.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.