Suurnopeusjuna

Wikipedia
Ohjattu sivulta Nuolijuna
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suurnopeusjunia Japanissa.

Suurnopaus (myös luotijuna tai nuolijuna) on rautatieliikenteen muoto, jossa junat kulkevat huomattavasti nopeammin kuin tavallinen junaliikenne. Euroopan unionin määritelmän mukaan juna on suurnopeusjuna, kun sen ajonopeus on 200–220 km/h nykyisillä parannelluilla radoilla ja uusilla radoilla yli 250 km/h.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa ja Japanissa otettiin tavoitteeksi rautateiden jälleenrakennus ja kehittäminen. Yhdysvalloissa puolestaan rakennettiin valtakunnallinen valtatieverkosto, Interstate Highway System, jonka vaatimat suuret investoinnit rahoitettiin julkisilla rahoilla. Valtateiden ohella rakennettiin myös paljon lentoasemia. Näin Yhdysvallat painotti autoilua ja lentämistä, kun taas Euroopassa ja Aasiassa, etenkin Japanissa, kehitettiin rautatieverkostoa kaupunkien välille.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri osa suurnopeusjunien tekniikasta on toteutettu parantamalla aikaisempaa. Rakentamalla uutta raideinfrastruktuuria 2000-luvun insinööritaidolla, joka sisältää tasoristeysten poiston, harvat pysähdykset, kaarteiden lievennyksen ja yksinoikeuden rataan (ei tarvitse väistää tavarajunia tai hitaampia matkustajajunia), suuremmat nopeudet (250–300 km/h) ovat mahdollisia. Ennätysnopeus, 574,8 km/h, on tehty käyttämällä TGV-tekniikkaa.[2] Se on yhteensopiva nykyisten raiteiden kanssa ja TGV-tekniikan junilla ajetaan nykyisillä raiteilla normaalinopeutta ja uusilla raiteilla suurta nopeutta, täten junaa ei tarvitse useinkaan vaihtaa kesken matkan. Kokeellinen japanilainen maglev-juna on saavuttanut 581 km/h.[3]

Nykyiset suurnopeusjärjestelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TGV-perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ICE-perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shinkansen-perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talgo-perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • AVE S-102, (Talgo 350, Espanja)
  • Talgo 200 (Espanja) (pystyy ajamaan 200 km/h leveällä ja normaalilevyisellä radalla)

Kallistuvat junat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maglev[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Transrapid (saksalainen maglev-yhtiö, omistaa testiraiteen Emslandissa Saksassa, ja rakensi ensimmäisen toimivan maglev-junayhteyden maailmassa, Shanghaista Pu Dongin kansainväliselle lentokentälle, yhteys avattiin vuonna 2002.)

Suurnopeusjunat alueittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasian suurnopeusraideverkosto vuonna 2010.
  300+ km/h
  250–299 km/h
  200–249 km/h
  Rakenteilla
  Muut rautatiet

Maailman ensimmäinen todellinen eli yli 200 km/h keskinopeutta kulkeva suurnopeusjuna oli Japanissa 1. lokakuuta 1964 TokioOsaka-välille avattu Shinkansen. Radan suunnaton suosio ja taloudellinen kannattavuus — matkustajia oli kolmessa vuodessa yli 100 miljoonaa — johti Japanin laajentamaan suurnopeusjunaverkkoaan runsaasti. Noin 50 miljardin dollarin investoinnin jälkeen verkon viisi linjaa kattavat nyt Japanin pääsaaren Honshun lähes päästä päähän, yhdistäen sen myös Kyushuun, ja laajentaminen jatkuu edelleen.

Koreassa avattiin Aasian toinen pitkän matkan suurnopeusjuna KTX välille SoulBusan 31. maaliskuuta 2004, joskin junat kulkevat vuoteen 2010 asti osan matkasta tavallisilla raiteilla. Maailman nopein kaupallisessa käytössä oleva juna on tällä hetkellä Shanghaissa Kiinassa. 431 kilometrin tuntivauhtia kulkeva maglev-juna yhdistää Pudongin lentokentän keskustan liepeille, taittaen 30 kilometrin taipaleen hieman alle kahdeksassa minuutissa. Kiinan ensimmäinen yli 300 km/h suurnopeus­juna­rata, ICE-tekniikkaan perustuva PekingTianjin-linja, avattiin 2008.

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan suurnopeusraideverkosto vuonna 2011.
  320–350 km/h
  300 km/h
  250–280 km/h
  200–230 km/h

Varhaisin korkean nopeuden juna Euroopassa oli Ranskan TGV, joka alun perin kulki omaa erikoisrataansa Pariisin ja Lyonin välillä. TGV-verkko laajeni vähitellen muihin kaupunkeihin ja jopa toisiin maihin - kuten Sveitsiin. Junat jotka ylittävät valtionrajat, voivat tarvita erikoisvarusteita, kuten muuntajia eri jännitteille. Tämä tarkoittaa siis, että kaikki TGV-junat eivät ole samanlaisia. Myöhemmin TGV-verkkoa laajennettiin Bordeaux'hon asti, ja junia vaihdettiin nopeampiin.

Saksan ICE-junaverkko,
punainen 300 km/h, oranssi yli 250 km/h, sininen 200 km/h

Saksalainen ICE otettiin käyttöön TGV:n jo oltua hyvän aikaa käytössä, ja sillä on vertailukelpoiset nopeudet.

Ensimmäiset Eurostar-junat, jotka kulkevat Yhdistyneen kuningaskunnan ja Ranskan sekä Belgian välillä, ovat muunneltuja versioita TGV-junista, jotka pystyvät kulkemaan eri virroitusjärjestelmissä ja mahdollisesti myös eri signalointitiloissa. Eurostareissa on vetäviä vaunuja normaalien vaunujen välissä, ja tyypillisessä yksikössä on 18 vaunua, joten reitillä on mahdollisuus suureen matkustajakapasiteettiin Lontoon ja muiden Euroopan kaupunkien välillä. Täyteen varattu juna olisi vertailukelpoinen usean suuren lentokoneen kanssa.

Alta Velocidad Española eli AVE-junajärjestelmä Espanjassa on nykyisellään rakennusvaiheessa. Suurnopeusjunat ovat kulkeneet Madridista Sevillaan vuodesta 1992. Jos kunnianhimoisen AVE-rakennusohjelman tavoitteet saavutetaan, vuoteen 2010 mennessä Espanjalla tulee olemaan 7 000 kilometriä suurnopeusyhteyksiä, jotka linkittävät kaikki maakuntien kaupungit Madridiin alle neljässä tunnissa ja kaikki kaupungit olisivat kuuden tunnin päässä Barcelonasta. Suurin nopeus verkossa tulee olemaan Barcelonan ja Madridin välillä 350 km/h (jolla 600 kilometrin matka kaupunkien välillä taittuu vain 2,5 tunnissa). Kolme yhtiötä rakentavat junia Espanjan suurnopeusratajärjestelmään: espanjalainen Talgo, ranskalainen Alstom ja saksalainen Siemens.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. General definitions of highspeed International Union of Railways. Viitattu 11.6.2010. (englanniksi)
  2. Helsingin Sanomat: Ranskalaisjuna teki nopeusennätyksen 3.4.2007. Helsingin Sanomat. Viitattu 4.4.2007.
  3. The Globe and Mail: Japan's maglev train sets speed record 2.12.2003. The Globe and Mail. Viitattu 12.8.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]