Nottingham kesällä kello 6

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nottingham kesällä kello 6
Kirjailija Tuija Lehtinen
Kieli suomi
Genre lasten- ja nuortenkirjallisuus
Kustantaja Otava
Julkaistu 1999
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 280
ISBN 951-1-16286-1
Sarja: Sara
Edeltävä Sara@crazymail.com
Seuraava Sara ja levottomat jalat
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Nottingham kesällä kello 6 on Tuija Lehtisen kirjoittaman Sara-nuortenkirjasarjan 1999 ilmestynyt toinen osa.[1] Sarjan edellinen osa Sara@crazymail.com ilmestyi vuonna 1998, ja sitä seuraavat osat Sara ja levottomat jalat vuonna 2001 ja Missä olet, Sara? vuonna 2009.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan alussa Sara, 16-vuotias helsinkiläinen punkkarityttö, on mummonsa kanssa Roomassa lomamatkalla. Siellä hän näkee katukahvilassa säälittävän, yksijalkaisen pulun, ja tajuaa, että häntä yritetään kahlita Suomeen ja Käpy Cityksi kutsumaansa tuppukylään. Niinpä melkein heti Suomeen palattuaan hän kerää varansa ja lähtee Nottinghamiin Englantiin.

Nottinghamissa Sara tapaa nettituttunsa Markin, joka oli netissä mainostanut itseään kovan luokan punkkarina, mutta paljastuukin todellisuudessa pikkulordiksi, joka asuu mukavasti suuressa talossa, johon sisältyy jopa uima-allas. Mark asuu talossa pikkusisarustensa Henryn ja Lawrencen, äitinsä, talossa harvoin vierailevan isänsä, isoäitinsä ja isänsä siskon kanssa. Lisäksi talon alueella on myös talli, jossa on muun muassa musta Fire-niminen hevonen, jonka Markin Maud-täti on ostanut, ettei se joutuisi lopetettavaksi. Sen edelliset omistajat halusivat lopettaa sen, koska se talloi jalkoihinsa ratsastajan ja halvaannutti tämän.

Asuttuaan Markin luona mukavasti muutaman viikon ja oltuaan tämän ystävien kanssa, Sara saa tietää, että Markin perhe omistaa vanhan linnan Skotlannissa, ja he ovat nyt lähdössä sinne. Sara alkaa etsiä uutta oleskelupaikkaa, ja saakin paikan ratsastusonnettomuudesta pyörätuoliin joutuneen Simone-nimisen tytön seuraneitinä.

Sekä Sara että Simone ovat aluksi hankalia toisilleen, ja Sara alkaa purkaa sekä Simonesta että tämän Jones-nimisestä hoitajasta patoutuneita tunteitaan Robinson-nimiseen papukaijaan, ja opettaa tälle suomenkielisiä lausahduksia. Robinson oppii lopulta sanomaan joitakin suomalaisia kirosanoja. Kun Jones kysyy asiasta, hän kertoo niiden olevan perinteisiä suomalaisia tervehdyksiä.

Koska ennen niin suosittu Simone ei tahdo näyttäytyä siinä kunnossa kaikkien entisten ystäviensä edessä, hän ei tahdo muuta tehdä kuin olla sisällä. Sara kyllästyy Simoneen ja päättää mennä paikallisen Sherwoodin Räkä -bändin keikalle, mutta joutuu kuitenkin ottamaan tytön mukaansa. Siellä paikallisena kylähulluna tunnettu poika, Kevin, esittelee huilua soittavan Saran veljelleen, joka soittaa bändissä. Myöhemmin Sara pääsee mukaan bändiin esiintymänä heidän kanssaan, koska Pablon ja muiden bändin jäsenten mielestä hän tuo bändiin särmää.

Kun Sara huomaa Simonen katsovan kaihoisasti kuvaa mustasta hevosesta, hän tunnistaa sen oitis samaksi hevoseksi, joka oli Maudin tallissa, ja kun hän vie Simonen katsomaan Fireä, hevosta joka halvaannutti hänen alaruumiinsa, hän voittaa tytön luottamuksen puolelleen lopullisesti, vaikka he ovat aiemminkin jo alkaneet tulla paremmin toimeen keskenään.

Sara päättää heittää enää viimeisen suuren keikan Sherwoodin Rään kanssa ja suunnata sitten eteenpäin, mutta hänen suunnitelmansa estyvät, sillä päivänä ennen keikkaa hän kävelee asemalla ja törmää Rauskiin, suomalaiseen poikaystäväänsä, joka näyttelee ihmisille hänen kuvaansa ja Saran löydettyään pyytää häntä tulemaan mukaansa. Saran isoäiti on saanut aivoinfarktin ja on luultavasti kuolemassa, ja Saran halutaan sanovan isoäidilleen hyvästit.

Sara lähtee Rauskin mukana Suomeen, ja näkee sairaalassa pienen ja kuihtuneen, ennen niin sisukkaan ja ärhäkän mummonsa, ainoan täyspäisen jäsenen suvustaan. Kun hän vannoo ajavansa itsensä kaljuksi, jos mummo herää, tämä yskii itsensä hereille ja vaatii Saraa pitämään lupauksensa.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sara - 16-vuotias punkkarityttö
  • Simone - halvaantunut englantilainen 16-vuotias tyttö
  • Mark - Saran nettituttu Nottinghamista
  • Leidi - Markin äiti
  • Henry & Lawrence - Markin veljet
  • Kyösti - Saran eno
  • Oilimaija - Kyöstin vaimo
  • Manne, Meiju & Miika - Kyöstin ja Oilimaijan lapset
  • Jyrki - Saran [homoseksuaali] eno
  • Mona Lisa - Saran 9-luokkalainen tuttu Suomesta
  • Mona Lisa II - Mona ja Lisa -nimiset tytöt, jotka Sara tapasi junassa matkallaan Nottinghamiin
  • Rauski - Saran suomalainen oopperaa harrastava poikaystävä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]