Norma Kamali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Norma Kamali, syntyjään Norma Arraez (s. 27. kesäkuuta 1945 New York, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen muotisuunnittelija, joka on tunnettu monimuotoisista ja monikäyttöisistä vaatteistaan sekä uimapuvuistaan.

Norma Kamalin äiti oli libanonilainen ja isä Espanjan baski. Norma itse halusi taidemaalariksi mutta vanhempien toivomuksesta hän ryhtyi opiskelemaan muotisuunnittelua. Hän sai muotiopintonsa päätökseen New Yorkin Fashion Institute of Technologyssa vuonna 1964. Suunnittelija avioitui Mohammed Hossein Kamalin kanssa ja yhdessä he avasivat ensimmäisen muotiliikkeensä New Yorkiin vuonna 1968, jolloin myös hänen ensimmäinen oma vaatekokoelmansa esiteltiin. Kamalin ensimmäinen oma uimapukukokoelma esiteltiin vuonna 1974. Tunnetuin Kamalin suunnittelemista uimapuvuista on punainen uimapuku näyttelijä Farrah Fawcettin kuuluisassa julistekuvassa vuodelta 1976. 1970-luvulla Kamalin asiakaskuntaan kuuluivat myös laulaja Cher, laulaja Diana Ross ja Bianca Jagger. Vuonna 1978 hän puvusti elokuvan The Wiz. Tunnetuimpia Norma Kamalin asuja on myös moneksi muuntuva nk. sleeping bag -takki. Hän toi 1980-luvun muotiin korotetut olkapäät.

1995 Norma Kamali avasi yhtenä ensimmäisistä suunnittelijoista oman nettikaupan. Norma Kamali on usein palkittu muodin, arkkitehtuurin, sisustuksen ja muotisivustojen palkinnoilla sekä yhteiskunnallisesta työstä luovan toiminnan hyväksi. Norma Kamalilla on oma laattansa Fashion Walk of Famella. 2010 hän sai kunniatohtorin arvon entisessä oppilaitoksessaan Fashion Institute of Technologyssa New Yorkissa.

Kamali kihlautui kymmenen vuoden seurustelun jälkeen vuoden 2020 marraskuussa Marty Edelmanin kanssa. Kamali on aiemmin ollut naimisissa Doug Emhoffin kanssa.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • [1]
  • [2]
  • The Huffington Post, 11.9.2012

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]