Lumene

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Noiro)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lumene Oy
Tunnuslause Beauty born of light
Perustettu 1948
Perustaja Orion
Toimitusjohtaja Johan Berg
Kotipaikka Suomi
Toiminta-alue Kosmetiikka
Liikevaihto 74,3M€ (2021)
Henkilöstö 300+ maailmanlaajuisesti
Kotisivu Lumene.fi
Lumenen logo vuoteen 2016
Lumene, Kauklahti

Lumene Oy on suomalainen kosmetiikka-alan yritys. Lumene on myös yhtiön tunnetuin tuotemerkki. Aiemmin yritys tunnettiin nimellä Noiro Oy. Lumene on saanut nimensä Kuhmoisten Lummene-järvestä. Lumenen tunnuslause on Beauty born of light.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääketeollisuusyhtiö Orion perusti vuonna 1948 Noiro Oy -nimisen yrityksen (nimi oli Orion kirjoitettuna toisin päin) valmistamaan teknokemian tuotteita. Yritys toi markkinoille Lumene-kosmetiikkasarjan vuonna 1970. Siitä tuli muutamassa vuodessa eniten myyty kosmetiikkasarja Suomessa.

Orion myi Noiro Oy:n vuonna 2003 ostajaryhmälle, jonka muodostivat CapManin hallitsemat rahastot, pääomasijoitusyhtiö Langholm Capital LLP ja yhtiön toimiva johto. Yhtiön nimeksi muutettiin vuonna 2005 Lumene Oy, ja samalla otettiin käyttöön markkinointinimi Lumene Group. Tätä nimeä käytettiin alkuvuoteen 2009 saakka, jolloin otettiin jälleen käyttöön Lumene Oy. CapManin rahastot myivät 12 prosentin osuuden yhtiöstä kesällä 2014 yhtiön johdolle ja Langholm Capitalille, joka jo ennestään oli yhtiön pääomistaja.[1] Syksystä 2021 yhtiön on omistanut pohjoismainen pääomasijoitusyhtiö Verdane. Lumene Group on edelleen rekisteröity yhtiön aputoiminimeksi, mutta sitä käytetään ainoastaan yritysjohdon harjoittamassa talousviestinnässä, kun viitataan koko konserniin tytäryhtiöt mukaan lukien (esimerkiksi konsernitilinpäätös).

Liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumene Group toimii kansainvälisillä markkinoilla kahdella tuotemerkillä: Lumene (ihonhoito-, kasvo- ja värikosmetiikkatuotteet) ja Cutrin (hiuskosmetiikka). Lumenen liikevaihdosta 90 % tulee yhtiön päämarkkinoilta Suomesta ja muista Pohjoismaista, Isosta-Britanniasta, Venäjältä, Kiinasta ja USA:sta. Maaliskuussa 2022 Lumene Group (Lumene ja Cutrin) vetäytyi Venäjän markkinoilta. Samana vuonna Lumene aloitti toiminnan Saksassa. Noin 50 % liikevaihdosta tulee kansainvälisiltä markkinoilta.

Valtaosa Lumene- ja Cutrin-tuotteista kehitetään ja valmistetaan Suomessa, Espoon Kauklahdessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CapMan myi loput Lumenesta. Keskisuomalainen, 5.6.2014. Jyväskylä: ISSN 0356-1402.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]