Noidannuoli (yliluonnollinen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo yliluonnollisesta noidannuolesta. Selkäsairaudesta katso Noidannuoli.
Saamelainen šamaani

Noidannuoli on useiden kansojen uskomuksissa noidan tai muun pahan olennon käyttämä ase. Muun muassa Suomessa, Lapissa ja Skandinaviassa noidannuolta pidettiin monien sairauksien ja kipujen syynä ennen modernia lääketiedettä. Vielä nykyisinkin selän kiputilaa, lumbagoa kutsutaan noidannuoleksi.

Noidannuolen uskotaan tunkeutuvan ihmiseen tai eläimeen näkymättömänä. Noidannuolesta ei usein jää jälkeä ihoon, mutta nuoli jää ihmiseen ja voi aiheuttaa kipua tai sairautta pitkäänkin. Noidannuoli iskee usein asumattomalla paikalla ilman, että itse nuolta tai ampujaa näkyy. Toisinaan uskotaan, että nuoli voi singota kaukaakin. Suomalaisessa kansanperinteessä tosin joskus väitetään noidannuolten sinkoutumisen näkyvän tulisina juovina pimeässä metsässä.

Noidannuolen aiheuttama sairaus ja kipu uskottiin ainakin vertauskuvallisesti esineeksi tai olennoksi, joka oli tunkeutunut ihmiseen ja joka oli parannettaessa karkotettava pois. Noidannuolta parannettaessa luettiin usein noidannuolen synty. Joidenkin syntyloitsujen mukaan noidannuolet syntyivät maailman alkuvaiheissa kaadetun ison tammen lastuista.

Taikaesineenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noidannuoliksi on kutsuttu myös todellisia, pieniä, nuolta esittäviä taikaesineitä, joita ainakin saamelaisilla tietäjillä oli poronluisia. Mukana oli usein myös jousta esittävä taikaesine. Näillä vertauskuvallisesti ammuttiin jotakuta tai vaikkapa jonkun maita kohti, jolloin uskottiin kohteelle aiheutuvan huonoa onnea, sairautta tai muuta onnettomuutta. Saamelaiset tietäjät ovat myös ampuneet oikeita nuolia jotakuta ihmistä esittäviin maaleihin vastaavanlaisessa vahingoittamistarkoituksessa.