Nobel-säätiö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nobel-säätiö (ruots. Nobelstiftelsen) on 29. kesäkuuta vuonna 1900 perustettu yksityinen säätiö jonka tarkoitus on rahoittaa ja valvoa Nobel-palkintoa.

Säätiön perustamisasiakirjana toimii Alfred Nobelin testamentti. Säätiö valvoo Nobelin symposiota tieteen, kulttuurin edistymistä. Nobel säätiö valvoo Nobelin palkinnon varoja mutta ei päätä sen saajaa.

Nobel-säätiön jäsenet ovat Ruotsin akatemian, Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian, Karoliininsen instituutin, Norjan Nobel-komitean jäseniä eli Nobel-komitean jäseniä Ruotsissa ja Norjassa. Nobelin säätiö ei ole mukana Nobelin taloustieteen palkinnon antamisessa vaan sen antaa Ruotsin keskuspankki.

Fysiikan ja kemian palkinnon saajista päättää Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia, lääketieteen palkinnosta Karoliininen instituutti, kirjallisuuspalkinnosta Ruotsin akatemia, ja rauhan palkinnon saajista päättää Norjan Nobel-komitea.

Nobel-säätiö huolehtii varojen hankinnasta eri sijoituksilla ja Alfred Nobelin testamenttin mukaan on tehty päätös varojen jakamisesta palkinnon saajille. Nobel-säätiön sääntöjen mukaan ehdokkaita ei saa julkistaa ennen kuin 50 vuotta on kulunut ehdolle asettamisesta. Aikaraja ehdotusten lähettämiseen on 31. tammikuuta. Rauhanpalkinnon aikaraja on 1. helmikuuta.

Säätiön puheenjohtaja on Marcus Storch.

Aiheesta muualla ja lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]