Noah Wyle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Noah Wyle (2010)

Noah Strausser Speer Wyle (s. 4. kesäkuuta 1971) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän on tunnettu varsinkin tohtori Carterin roolista televisiosarjassa Teho-osasto.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wyle syntyi Kalifornian Hollywoodissa kuusilapsiseen perheeseen. Hän kiinnostui näyttelemisestä lukioaikoinaan ja esiintyi useissa koulun näytelmissä, kunnes valmistui ylioppilaaksi ja muutti pieneen asuntoon Hollywood Boulevardille. Samaan aikaan häntä alkoi opettaa näyttelijäntyön opettaja Larry Moss.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wylen ensimmäiset televisioroolit olivat minisarjoissa ja vuonna 1991 hän pääsi mukaan elokuvaan Crooked Hearts. Vuonna 1994 hän koe-esiintyi Teho-osastoon luettuaan sarjan pilottijakson käsikirjoituksen. Hän sai osan ja lupautui mukaan, vaikkei viiden vuoden sopimus häntä aluksi miellyttänytkään. Hän oli sarjassa mukana 11. tuotantokaudelle asti. Wyle oli ainoa näyttelijä, joka oli ollut mukana sen ensimmäisestä jaksosta lähtien, kunnes hän jätti sarjalle hyvästit kauden päätösjaksossa Läksiäiset, joka näytettiin Suomessa vuonna 2005. Wyle palasi sarjan viimeiselle eli 15. tuotantokaudelle neljän jakson ajaksi ja oli myös mukana viimeisessä jaksossa, joka näytettiin USA:ssa huhtikuussa 2009.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wyle avioitui vaimonsa, meikkitaiteilija Tracy Warbinin kanssa 6. toukokuuta 2000. Heillä on kaksi lasta (s. 2002 ja 2005). Nykyään Wyle asuu perheineen Los Angelesissa.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Noah Wyle Internet Movie Databasessa. (englanniksi)