Nils-Gustav Hahl

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nils-Gustav Hahl (7. elokuuta 1904 Helsinki3. syyskuuta 1941 Bromarv) oli suomalainen taidehistorioitsija ja kriitikko, joka oli Artekin perustajia ja sen ensimmäinen toimitusjohtaja.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahlin vanhemmat olivat professori Carl Hahl ja Karin Maria Emilia Åkerman. Keramiikka- ja tekstiilitaiteilija Marita Lybeck oli hänen sisarensa[1]. Hahl pääsi ylioppilaaksi Helsingin Nya svenska läroverketista 1922 ja valmistui filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1929 pääaineenaan taidehistoria. Hahl kirjoitti artikkeleita ja arvosteluja suomalaisiin ja ruotsalaisiin lehtiin vuodesta 1928 alkaen. Hän oli mukana suomenruotsalaisessa kulttuurihenkilöiden ryhmässä, joka oli kiinnostunut modernismista sekä taiteen, arkkitehtuurin että kirjallisuuden piirissä. Hahl oli järjestämässä ulkomaisen taiteen näyttelyitä Suomessa sekä myös suomalaisen taiteen esittelyä ulkomailla, muun muassa Brysselin maailmannäyttelyssä 1935 ja Tukholmassa 1936, joissa hän toimi komissaarina.

Vuonna 1935 Hahl perusti yhdessä Aino ja Alvar Aallon sekä Maire Gullichsenin kanssa muotoilualan yrityksen Artekin, joka valmisti ja myi muun muassa Aallon suunnittelemia huonekaluja. Hahl toimi Artekin johtajana vuosina 1935–1941. Hahl perusti myös 1935–1936 toimineen elokuvakerho Projektion sekä oli yksi Nykytaide ry:n perustajajäsenistä vuonna 1939.

Kaatuminen jatkosodassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talvisodan aikana Hahl toimi vapaaehtoisena yhteyshenkilönä Laatokan pohjoispuolella toimineessa englantilaisessa kveekarien kenttäsairaalassa. Jatkosodan aikana Hahl palveli lääkintäaliupseerina Hangon rintamalla. Hahl katosi 3. syyskuuta 1941 Gunnarsholmin tienoilla Brolossa Bromarvissa, ja hänen ruumiinsa löytyi 4. joulukuuta 1941.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iris Helkama: Lisälehti muotoilun historiaan. Keraamikko Marita Lybeckin elämäntyö havahduttaa. Helsingin Sanomat, 15.9.1996, s. 7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]