Nikola I Petrović-Njegoš

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nikola I

Nikola I Petrović Njegoš (Краљ Никола I Петровић Његош) (7. lokakuuta 18412. maaliskuuta 1921) oli Montenegron ruhtinas vuosina 1860–1910 ja kuningas 1910–1918.

Nikolasta tuli Montenegron ruhtinas setänsä Danilo II:n murhan jälkeen vuonna 1860. Maa oli osallisena sarjassa sotia osmanien kanssa 1862–1878. Kaikki maat kuitenkin tunnustivat Montenegron itsenäisyyden 1878 Berliinin kongressissa ja seuraavat vuodet maa nautti suhteellisesta rauhasta ja vakaudesta. Vuonna 1905 säädettiin ensimmäinen perustuslaki. Maa sai myös lehdistönvapauden ja rikoslain.

Parlamentti julisti Nikolan kuninkaaksi 1910. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Montenegro menetti itsenäisyytensä, kun se pakotettiin liittymään osaksi Serbian johtamaan Serbien, kroaattien ja sloveenien kuningaskuntaan. Kansannousu liittoa vastaan murskattiin.

Nikola siirtyi maanpakoon Ranskaan, mutta pitäytyi kuolemaansa saakka vaatimuksessaan kruunuun. Hänet haudattiin Italiaan. Vuonna 1989 Nikolan, kuningatar Milenan ja kahden heidän kahdestatoista lapsestaan ruumiit siirrettiin Montenegroon.

Nikola I sai lempinimen Euroopan appiukko, kun hänen tyttärensä naitettiin eri hoveihin. Anastasia nai Venäjän suuriruhtinas Nikolai Romanovin, Elena Italian kuningas Viktor Emanuel III:n.

Suomen historiaan Nikola I liittyy mielenkiintoisella tavalla: hän tilasi saksalaiselta telakalta kaksi erikoista saattaja-alusta huvipurtensa vartijoiksi, muttei pystynytkään maksamaan niitä; sukulainen Aleksanteri III lunasti purret ja Lokakuun vallankumouksen jälkeen purret jäivätkin Suomeen, missä niistä tuli uuden valtion laivaston merkittävä osa nimillä Klas Horn ja Matti Kurki.

  Edeltäjä:
Danilo II Petrović Njegoš
Montenegron kuningas
18601918
Seuraaja:
Danilo I Petrović Njegoš
(maanpaossa)