Nikkelimetallihydridiakku

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
AAA- ja AA-kokoisia NiMH-akkuja

Nikkelimetallihydridi-akkuja eli NiMH-akkuja käytetään mm. digitaalikameroissa. Parhaimmissa 1,2 V AA NiMH-akuissa kapasiteetti on jopa 5000 mAh. NiMH-akkujen huono puoli on se, että ne purkaantuvat itsestään noin 3 % päivässä. Myöhemmin on saataville tullut NiMH-akkuja, joiden itsepurkautuvuus on valmistajien mukaan merkittävästi vähäisempää.

Öljy-yhtiöt ja NiMH-akut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Autonvalmistajan General Motorsin kehittäessä EV1-sähköautomalliaan se hankki omistukseensa määräävän osuuden Ovonics-yhtiön akkuvalmistuksesta ja -kehityksestä saaden samalla haltuunsa ko. yhtiön kehittämän NiMH-akun patentit. NiMH-akkuja oli otettu käyttöön mm. toisen sukupolven EV1:ssä, ja ajomatka oli kivunnut niiden avulla jo yli 200 kilometriin. General Motors myi piakkoin osuutensa Ovonicsista öljy-yhtiö Texacolle. [1] Akkuja tätä nykyä valmistava Cobasys on väitteiden mukaan kieltäytynyt antamasta suurikokoisia NiMH-akkuja sähköautokäyttöön ja on patentin haltijana estänyt Panasonicin yrityksen tuoda maahan sähköautoihin soveltuvia akkuja. Tarkat lisensointiehdot ovat salaisia, mutta yleisen arvion mukaan "suurikokoisia" NiMH-akkuja saa valmistaa lisenssillä vain hybridiautoihin. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matt Coker: Baby, You Can Still Drive My Electric Car Orange County Weekly. 16.5.2006. OC Weekly LP. Viitattu 17.2.2008. (englanniksi)
  2. Form 8-K Ovonics. Viitattu 17.2.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.