Niemen tehtaat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niemen tehtaiden Vammalan tehdas.

Niemen Tehtaat Oy on Sastamalassa toimiva Suomen vanhin huonekaluvalmistaja. Se on myös Suomen suurimpia ja merkittävimpiä huonekaluvalmistajia. Nykyinen toimitusjohtaja on Panu Niemi.

Yrityksellä on Sastamalassa kaksi tehdasta, Vammalassa ja Suoden­niemellä. Samaan yritysryhmään kuuluvat nykyisin myös vammalalaiset metallikalusteita valmistava Niemi Steel Ky ja konepaja NH-Koneistus Oy, kuopiolainen Stemma Kaluste Parkkonen sekä moottoripyörävarusteiden verkkokauppa Mosquito Biker Oy. Vietnamissa toimii tytäryhtiö Niemen Tehtaat Vietnam Ltd., jossa valmistetaan sisä- ja ulkokalusteita sekä käydään tradingkauppaa.

Yritys on toiminut saman perheen omistuksessa vuodesta 1898, nyt neljännessä polvessa. Toiminnan aloitti torpassaan Wilho Niemi valmistamalla pääasiassa piippuja, nappeja sekä riippumattojen ja verkkokassien puuosia. Pian valikoima laajeni lasten huonekaluihin, keinu­hevosiin ja keinu­tuoleihin. Tämän myötä yritys siirtyi 1900-luvun alussa isompiin tiloihin Tyrväänkylään.

1920-luvulla valikoima laajeni lasten leikkikaluihin. Samaan aikaan työntekijöitä oli kuusi. 1930-luvulla yritys siirtyi sähkövoiman ääreen sekä kasvatti valikoimaa ja työntekijämäärää. Sota-aikana lelujen valmistus väheni, mutta pysyi kuitenkin hallitsevassa asemassa 1950-luvulle asti. Silloin pääpaino siirtyi huonekaluihin. Valikoimiin tulivat nyttemmin klassikoiksi muodostuneet Niemen pinnasänky ja syöttötuoli.

1960- ja 1970-luku olivat kasvun ja uudistumisen aikaa. Silloin siirryttiin levymaateriaaleihin, panostettiin muotoiluun, uudistettiin konekantaa, rationalisoitiin toimintoja ja tuotiin markkinoille uusia tuotteita. 1981 mainetta niittivät Lahden asuntomessutalossa esillä ollut uutuussarja Arnica sekä Vuoden Huonekaluksi valittu Linea-eteiskalustesarja.

1986 yritys osti Suodenniemeltä sahan, jonka ympärille rakennettiin nykyinen kokopuukalusteita valmistava tehdas. Vammalan tehdas keskittyi pääasiassa levykalusteisiin. 1990-luvulla lisääntyi yrityksen vienti ja samalla pyrittiin vastaamaan kotimaassa lisääntyvän tuonnin aiheuttamaan haasteeseen.

Nykyään yrityksen tuotannosta vientiin menee noin kolmannes. Merkittäviä kohdemaita ovat Ruotsi, Venäjä ja Baltian maat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]