Nexus 6 (Blade Runner)

Wikipedia
Ohjattu sivulta Nexus 6
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nexus-6 tarkoittaa Philip K. Dickin romaanissa Palkkionmetsästäjä ja siihen perustuvassa elokuvassa Blade Runner olevia replikantteja eli ihmisten kaltaisiksi tehtyjä biologisia robotteja. Nexus-sarjan replikantit ovat Tyrell-yhtiön geneettisesti suunniteltuja ja näennäisesti täysin ihmisten kaltaisia paitsi, että niillä on suurempi kestävyys ja voimakkuus sekä vaihteleva älykkyys mallista riippuen. Niiden elinikä on rajattu neljään vuoteen, jonka jälkeen ne kuolevat.

Elokuvan replikantit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karanneet Nexus-6 -replikantit:

 • Roy Batty (Rutger Hauer) on taistelumalli. Optimi selviytymiskyky. (N6MAA10816)
 • Pris Stratton (Daryl Hannah) on perusilotyttömalli sotilashenkilöstön käyttöön. (N6FAB21416)
 • Zhora Salome/Luba Luft (Joanna Cassidy) salamurhaajamalli. (N6FAB61216 )
 • Leon Kowalski/Max Polokov (Brion James) taistelumalli tai ydinmateriaalin käsittelijä. (N6MAC41717)
 • Hodge kuoli sähkökenttään yrittäessään tunkeutua Tyrell-yhtiöön.
 • Mary/Irmgard Batty, kuudes replikantti. Näyttelijä Stacey Nelkin oli valittu rooliin, mutta hahmo jätettiin pois filmauksen alkupuolella budjettisyistä. Hänen poisjättönsä aiheutti alkuperäiseen elokuvaversioon juoniaukon, jonka takia spekuloitiin onko Deckard kuudes replikantti. Vuoden 2007 Final Cut-versioon kapteeni Bryantin dialogi korjattiin: siinä hän mainitsee kahden replikantin kuolleen sähkökenttään, eikä yhden kuten alkuperäisessä 1982 versiossa.

Prisin ja Zhoran rooleja sekoitetaan elokuvassa, ehkä tarkoituksella: Zhora toimii kuten "perusilotyttömalli", yrittäen käydä stripparista; toisaalla Pris (pukeutuneena kuten ilotytöt) kykenee taistelemaan akrobaattisesti ja melkein surmaa Deckardin.

Muita replikantteja:

 • Rachael (Sean Young) on uuden tyyppinen Nexus-6 -prototyyppi (mahdollisesti edistyneempi malli eli Nexus-7), johon on laitettu keinotekoisia muistoja Eldon Tyrellin veljentyttäreltä.

Replikanttien sarjanumerosta ilmenee erinäisiä tietoja, esimerkiksi Pris «N6FAB21416»: N6: sarja Nexus-6, F: sukupuoli=nainen, A: fyysinen kestävyys ja B: yksikön älykkyystaso. Viimeiset numerot kertovat replikantin aktivointipäivän, tässä 21416 vastaa päiväystä «02-14-2016» eli 14. helmikuuta 2016.[1]

Onko Deckard replikantti?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blade Runnerin tumma ja paranoidi ilmapiiri – sekä elokuvan lukuisat versiot ovat ruokkineet tätä aihetta koskevia spekulaatioita ja kiistelyjä.

Kirjassa päähenkilö Rick Deckard lähtee yhdessä kohtaa seuraamaan androidia, joka itse luulee olevansa poliisi, lavastetulle poliisiasemalle. Deckard pakenee ja "peruuttaa" joitain androideja ennen paluutaan omalle poliisiasemalleen. Deckard tekee Voight-Kampff -testin eikä se osoita hänen olleen androidi.

Elokuvassa Deccardia esittänyt Harrison Ford on sanonut, ettei hän usko hahmonsa olleen replikatti, ja lisäksi tähdentää keskustelleensa ohjaajan Ridley Scottin kanssa siitä että Deckard on ihminen. Ohjaaja Ridley Scott on useissa haastatteluissa kuitenkin tähdentänyt Deckardin olleen replikantti.[2] Hahmo kerää vanhoja valokuvia pianonsa päälle, muttei omaa kuitenkaan perhettä, paitsi ex-vaimo (joka kutsuu häntä kylmäksi kalaksi).

Ohjaajan versiossa Gaff (Edward James Olmos) jättää Deckardille Yksisarvinen-origamin päivää sen jälkeen kun Deckard uneksi sellaisesta. Ennenkuin Deckard löytää yksisarvisen, Gaff sanoo hänelle: "Sääli, ettei hän (Rachel) jää eloon. Mutta toisaalta, kuka jää?" . Myös J. F. Sebastianin kodissa hänen lelujensa joukossa näkyy yksisarvinen (nukkuvan Sebastianin oikealla puolella, kun Pris hiippailee hänen huoneistossaan). Ohjaajan version unijaksoissa esiintyy yksisarvisia useita kertoja, ja niille löytyy myös selitys elokuvassa; Rachelin valmistajat tietävät hänen muistonsa (muisto hämähäkistä, kuten Deckard elokuvassa sen hänelle selittää). Se että Gaff jättää yksisarvinen-origamin Deckardin oven taakse kertoo siitä, että Gaff on tietoinen Deckardin unesta yksisarvisesta.

Paul Sammon, dokumentin Future Noir: The Making of Blade Runner tekijä, on ehdottanut haastatteluissa että Deckard myös oli Nexus-7, seuraavan sukupolven replikantti jolla ei ole supervoimia tai älyä, mutta jonka aivoimplantit täydentävät ihmisen illuusion. Tähän näkemykseen yhtyy myös ohjaaja Ridley Scott.[3] Sammon ehdottaa myös ettei Nexus-7 replikantteihin ole asennettu itsetuhojärjestelmää, joka lopettaa Nexus-6 -replikanttien elämän neljän vuoden kohdalla. Tämä voisi tehdä niistä kuolemattomia. Myös tämä vahvistaa epäilyä, että Rachel on Nexus-7.[4]

Sammon lisäksi toteaa Ridley Scottin ajatelleen, että olisi provosoivampaa ehdottaa Deckardin olleen replikantti, mutta olla antamatta siihen tyhjentävää vastausta. Tämä sopii elokuvan keskeiseen teemaan "mitä on olla ihminen?" Tärkeää ei ole se, onko Deckard replikantti vai ei, mutta tuo mahdollisuus ja epävarmuus hämärtää ihmisten ja replikanttien välistä rajaa.[5]

Kysyttäessä Scottilta lokakuussa 2012 Blade Runnerin mahdollisesta jatko-osasta hän vastasi "ettei se ole pelkkä huhu, se on tapahtumassa. Harrison Ford mukana? en tiedä vielä- Onko hän liian vanha? Hänhän oli Nexus-6, joten emme tiedä kuinka kauan hän elää. Siinä kaikki, mitä voin sanoa tässä vaiheessa." ("It's not a rumor—it's happening. With Harrison Ford? I don't know yet. Is he too old? Well, he was a Nexus-6 so we don't know how long he can live. And that's all I'm going to say at this stage.")[6]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. (englanniksi) Replicant Information, BRmovie.com. (Archive)
 2. "Blade Runner riddle solved", BBC News, 2000-07-09. Luettu 2007-08-02. 
 3. Blade Runner Interview with Ridley Scott and Sean Young
 4. Sammon, Paul (2002) BRmovie.com — Interview with Paul M. Sammon, sections 13 and 17 (Archive.org)
 5. Sammon, Paul (2002) BRmovie.com — Interview with Paul M. Sammon, sections 13 (Archive)
 6. Kevin P.Sullivan: Ridley Scott Gives 'Prometheus 2' And 'Blade Runner 2' Updates MTV Movies Blog. October 12, 2012. Viitattu 18. marraskuuta 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]