New school -laskettelu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Newschool -laskettelu on yksi laskettelun tyylisuunta. Newschool -laskettelussa yhdistetään aineksia lumilautailusta ja rullalautailusta suksilla laskemiseen.

Newschool -hiihtoa pidetään laskettelua uudistavana nuorekkaana tyylisuuntana. Se on freestyle-lautailun vastine suksilla suoritettuna: mukana ovat kaikki samat osatekijät kuin lumilautailussakin, hyndät, reilit, pipet, pressit ym., joita laskijat käyttävät hyväkseen. Kärjistäen nykyään voi tehdä suksilla kaikkea, mikä on tehtävissä lumilaudalla. Tällä hetkellä newschool -laskettelu on jo salonkikelpoista urheilua ja integroitumassa osaksi muuta freestylehiihtoa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Newschool -hiihto sai alkunsa, kun telemarktekniikkaan yhdistettiin lumilauta- ja rullalautailusukupolven kokemuksia. Perinteisesti telemarkhiihtäjät olivat "temppuilleet" suksillaan: hiihtäneet, laskeneet, hyppineet ym.

Alppisuksilla temppuilu alkoi hakea nykyistä muotoaan 1990-luvun loppupuolella Pohjois-Amerikassa, missä ensin skiboardien (pätkäsuksien) pioneerit ja sittemmin kumparelaskijat (katso freestyle) alkoivat vähitellen käyttää lumilautailijoille tehtyjä hyppyreitä. He siis siirtyivät yleensä hiihtäjiltä kiellettyjen lumilautailualueiden puolelle. Lajin uranuurtajiksi voidaan nimetä muun muassa Matt ja Jason Levinthal, J.F. Cusson ja J.P. Auclair. Vähitellen myös suksivalmistajat huomasivat uuden tyylisuunnan mahdollisuudet, ja ensimmäiset takaperin laskemisen mahdollistavat kaksikärkiset twin tip -sukset esiteltiin vuoden 1998 tienoilla. Ne ovat yleensä saman pituiset kuin laskija tai korkeintaan 10cm lyhyemmät. Twinit antoivat tärkeää lisäpotkua lajille, sillä niillä temppuilu oli huomattavasti helpompaa ja nautittavampaa.

Kansainvälisesti tunnettuja Newschool-laskettelijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tanner Hall (Rossignol, luultavasti maailman plagioiduin "gorillatyyli", sittemmin Armadalla, 7 kultamitalia X-Gameseissa)
  • Candide Thovex (tekee valtavia ilmalentoja, Candide Invitationalin isäntä)
  • Bobby Brown

Tunnettuja suomalaisia newschool-laskettelijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]