New Yorkin nukkuessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
New Yorkin nukkuessa
Winterset
Kirjoittaja Maxwell Anderson
Tyylilaji draama
Tapahtumapaikka ja -aika vuokratalo Manhattan Bridgen kupeessa
Kantaesitys 25.9.1935
Kantaesityspaikka Martin Beck Theatre, New York

New Yorkin nukkuessa (Winterset) on yhdysvaltalaisen Maxwell Andersonin vuonna 1936 kantaesityksensä saanut näytelmä.

Suurelta osin runomuotoon kirjoitettu näytelmä perustuu 1920-luvun puolenvälin amerikanitalialaisten anarkistien Sacco ja Vanzetti oikeustapaukseen, teloitukseen ja sen jälkeisiin tapahtumiin.

Ryöstömurhasta teloitetun radikaalin Romagnan poika Mio yrittää saada oikeutta isälleen, jonka uskoo surmatun syyttömänä. Etsiessään Garthia, ainoaa todistajaa joka voisi palauttaa isän maineen, Mio rakastuu Garthin sisareen Miriamneen, jonka isä rabbi Esdras ei halua tapauksen selviävän. Garth on ryöstömurhan todellisen tekijän Trick Estrellan tiukassa vartioinnissa. Romagnan kuolemaan tuominnut vanha ja muistihäiriöinen tuomari saapuu myös Esdrasin asuntoon ja yrittää puolustella päätöstään. Mio voisi saada Garthin pakotetuksi todistamaan, mutta rakkaus Miriamneen vie hänen kostonhalunsa. Lopussa nuoripari saa surmansa gangsterien luodeista.[1]

Näytelmä oli varsinkin kantaesityksensä aikoihin hyvin ajankohtainen ja poliittinen. Se tutkii uskon, totuuden, oikeudenmukaisuuden, rakkauden ja velvollisuuden teemoja ja viittaa usein William Shakespearen ja juutalaisuuden filosofioihin.

Syyskuun 1935 kantaesityksen aloittama alkuperäistuotanto esitettiin 195 kertaa, rooleissa muiden muassa Burgess Meredith, Margo ja Eduardo Ciannelli. He esiintyivät John Carradinen, Stanley Ridgesin ja Mischa Auerin ohella myös vuonna 1936 tehdyssä, Alfred Santellin ohjaamassa elokuvaversiossa New Yorkin nukkuessa.

Näytelmä oli ensimmäinen uudella New York Drama Critics' Circlen palkinnolla palkittu näytelmä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Winterset
  1. Shank, Theodore J. (toim.): A Digest of 500 Plays, s. 316–317. Collier Macmillan, 5. painos 1977. ISBN 0-02-012690-5.
  2. Past Awards, New York Drama Critics’ Circle. Viitattu 11.10.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]